Arşiv Anasayfa Cilt Hastalıkları
Sayfalar: 1
Pemfigus By: Asortik Hatun Date: January 18, 2013, 11:43:47 PM
Üstderide (epidermis) bül (içi sıvı do­lu kesecikler) oluşumuyla ortaya çıkan bir grup deri hastalığı pemfigus olarak adlandırılır. Ağır bir hastalık olan pemfi-gusta ölüm oram eskiden yüzde 100′dü.
NEDENLERİ
Pemfigusun nedeni bilinmemektedir. Son yıllarda virüs kökenli olabileceği düşünülmektedir. Bu varsayıma göre virüs, üstderi hücrelerinin sitoplazma-sında bozukluklara yol açtıktan sonra hastalık yapıcı etkisini yitirmekte, ama bu sırada karmaşık özbağışıkhk meka­nizmaları devreye girerek hastalığın ilerlemesine neden olmaktadır.
BELİRTİLERİ
En sık rastlanan klinik biçim pemfigus vulgaris (adi pemfigus) ya da bülloz pemfigustur. Her yaşta görülebilir, ama daha çok 40-60 yaş arasında baş­lar. Genel olarak ağız boşluğu muko­zası, makat bölgesi ve cinsel organla­rın bulunduğu bölgede ağrılı, içi sıvı dolu büllerle kendini gösterir. Sonraki evrede genel durum giderek kötüleşir. Büller özellikle deri kıvrımlarının (ka­sık, koltukaltı bölgesi ve boyun) bu­lunduğu yerlerde yoğunlaşma eğilimi gösterir. Büllerin büyüklüğü farklı ola­bilir. İçlerindeki sıvı önceleri berrak­tır. Klinik açıdan ayırt edici özellikte olan büller sayesinde deri hastalıkları uzmanı kolayca tanı koyar. Pemfigusta büller normal deri üzerindedir ve bera­berinde hiçbir iltihabi değişiklik görül­mez. Olguların çoğunda bülün yakı­nındaki sağlam deriye parmakla bastı­rıldığında, üstderide bir ayrılma görülür. Bu, hastalığa özgü ayırt edici nite­likteki Nikolsky belirtisidir. Bu belirti, üstderi hücreleri arasında normalde bulunan bağlantının bozulduğunu gös­terir. Üstderi dikensi köprülerle birbi­rine sıkıca bağlanmış hücrelerden olu­şur. Buna spinoz tabaka adı verilir. Pemfigusta Öncelikle bu dikensi bağlantılarda bozukluk ortaya çıkar. Buna akantoliz denir. Akantoliz nedeniyle üstderide ortaya çıkan yarıkların için­de büller oluşur. Böylece epitelsiz ge­niş bölgeler ortaya çıkar. Dışarı serum sızdıran bu bölgelerin üstü serumlu-irinli kabuklarla kaplanır. Bakterilerin kabuklara yerleşmesiyle de ağır komp-likasyonlar görülür.Üstderi içine yerleşmiş büller ayırı­cı tanı sağlar. Bisturinin kunt tarafıyla büllerin tabanı yavaşça kazınıp alman hücreler bir lama yayıldığında, bülün döşemesini oluşturan üstderi hücreleri­nin mozaik dizilişini koruduğu görü­lür. Yaygınlıkla uygulanan bu teste “Tzanck testi” adı verilir. Özellikle pemfigus ile ona benzeyen Duhring hastalığının ayırıcı tanısında kullanılır.
Pemfigusta ağrı ve kaşıntı yoktur. Halsizlik, kilo kaybı, iştahsızlık, ağız­daki lezyonlara bağlı beslenme eksikli­ği görülür. Kandaki protein ve albu-min düzeyleri düşüktür.
Bülloz biçimin ardından vejetan (karnabahar görünümünde) biçim orta­ya çıkabilir. Bazen de hastalık doğru­dan vejetan biçimle başlar. Vejetan tip, bülloz biçime göre daha iyi huylu­dur. Cilt kıvrımlarının bulunduğu böl­gelerde (koltukaltı, kasık) görülür. Çatlak, kanamalı ve kötü kokulu lez-yonların başlıca özelliği, kabararak karnabahar görünümü almalarıdır.
Karnabahar biçimindeki lezyonlar bir süre sonra kendiliğinden ya da te­davi sonucu kopar ve deri üzerinde ko­yu lekeler bırakarak kaybolurlar. Veje­tan tipte kaşmtı ve yanma hissi olabi­lir. Ağızdaki lezyonlar çok ağrılıdır.- Pemfigusun üçüncü bir biçimi de pemfigus foliaceus’tar (yaprak biçimli pemfigus). Seyrek görülen ve tüm cil­di kaplayan bu biçim, büyük boyutlu, gevşek yapıda, birleşme eğilimi göste­ren büllerle ortaya çıkar. Büller sürekli soyulup yeniden ortaya çıkarak cilde soyulmuş gibi bir görünüm verir.
Seyrek görülen bir pemfigus tipi de “Senear Usher pemfigusu” ya da “sebo-reik pemfigus’”tur. Akut gidişli ateşli ve ölümcül pemfigus tipleri de vardır.
TANI
Pemfigusun tanısı immünolojik flüore-sans teknikleriyle yapılmaktadır. Üstde-rideki hücreler arası bağlantılara karşı kanda antikor oluşumunun saptanma­sıyla tam konur. ,
BEKLENEN GİDİŞİ (PROGNOZ)

Son yıllarda tedavide sağlanan önemli ilerlemelere karşın, çoğunlukla ağır seyreder. Gene de ilerlemenin durduru­lamadığı olguların sayısında azalma gö­rülmüştür. Uygun* bir tedaviyle sağka-lım süresi uzamakta ve iyileşme sağlan­maktadır.Pemfigus tedavisi kortizon türevi ste-roitlerin kullanılmasına dayanır. Gü­nümüzde kortikosteroit kullanımının kolaylaşması ve antibiyotiklerle uygu­lanan koruyucu tedavi, pemfiguslu has­taların yaşama şansını artırmıştır. Ama pemfigusun ağır bir hastalık olduğu ve her zaman uzmanlaşmış merkezlerde ti­tizlikle izlenmesi gerektiği unutulma­malıdır.

SiteMap - İmode - Wap2