Arşiv Anasayfa Cilt Hastalıkları
Sayfalar: 1
Pitriazis Rosea By: Asortik Hatun Date: January 17, 2013, 10:40:56 PM
Pitriazis rosea sıklıkla deri çizgileri boyunca yerleşen, oval eritematoz papuller, küçük plaklar şeklinde görülen oldukça sık rastlanan, geçici bir "papuloskuamoz" hastalıktır. Etyolojisi bilinmemektedir fakat hastalığın sonbahar ve kış mevsimlerinde salgın yapacak şekilde görülmesi muhtemel viral bir sebebi düşündürür. Erupsiyon genellikle govrenin üst kısmı veya ekstremitede "haberci lezyon" denilen yuvarlak eritemli bir leke ve pullanma şeklinde başlar. Birkaç gün ila hafta içinde döküntü yaygınlaşır, simetrik tarzda özellikle üst govre ve proksimal ekstremiteleri tutar. Hastalık benign bir seyir izler  ve kendiliğinden 2 ilâ 8 haftada yatışır, ancak bazı vakalar 1 yıl kadar uzun sürebilir.
Patoloji: Öncu döküntü ve yaygın lezyonların biyopsilerindeki ortak nokta yüzeydeki hafif spongiyozlu parakeratotik pullanmadır fakat mikrovezikulasyon veya notrofilik infiltrasyon bulunmaz. Pullanma fokaldir ve gevşek olarak tutunur. Akantozun derecesi değişir ve haberci döküntüde daha büyük ve daha psoriaziform olur. Papiller dermiste ödem. Dermal papilla uçlarında küçük kanamalar vardır, eritrositler ve eritrosit kırıntıları epidermise geçer. Vaskulit bulunmaz. Damar çevresi lenfosit infiltrasyonu genellikle yüzeyeldir fakat haberci döküntüde coğu kez dermisin derinliklerine doğru ilerler. Az sayıda eozinofil olabilir fakat plazma hücreleri görülmez.
Pitriazis rosea guttat psoriazisten, psoriazisteki gibi stratum korneumda notrofil bulunmamasıyla ayırtedilebilir. Özellikle altın tuzları ve meprobamat tedavisine sekonder pitriazis roseaya benzer ilaç reaksiyonları vardır. Bu lezyonda eozinofil olmaksızın az sayıda plazma hücresinin varlığı kuvvetle sekonder sifilizi akla getirir. Viral ekzantemler pitriazis roseanin yaygın şekline benzeyebilir.



SiteMap - İmode - Wap2