Arşiv Anasayfa Cilt Hastalıkları
Sayfalar: 1
El Ve Tırnak Bakımında Sağlık Ve Hijyenin Formülleri By: Asortik Hatun Date: January 15, 2013, 01:24:36 AM
Dr. Halil Bayazıt, pek çok hastalığa davetiye çıkartan el ve tırnak bakımında sağlık ve hijyenin formüllerini verdi: Günlük işlerde eldiven kullanıyorsanız ellerinizi mutlaka 3-5 dakika havalandırmalı, öyle devam etmelisiniz.



Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Dr. Halil Bayazıt kışın el bakımının yollarını anlattı: İlk önlem için yapılması gereken en basit işlem, günlük işlerde kauçuk olmayan (tercihen vinilex) pamuk astarlı bir eldiveni el altında bulundurup, iş yaparken bunu giymektir. Eldivenler hiçbir zaman 15-20 dakikadan fazla giyilmemelidir. Daha uzun süreli bir iş yapılacaksa 3-5 dk ara verip eli havalandırmak doğru olacaktır. Her yerde eldiven kullanılamayacağından sadece mutfak ve su-deterjanla yapılacak temizlik sırasında eldiven kullanmaya çalışmak başlangıç için yeterli olabilir. El yıkama için bir sınırlama getirmek söz konusu olamaz ama hijyen şartlarının gerektirdiği kadar az sabunla 20- 30 saniye elleri yıkayıp yeterince iyi durulamak ve deterjanın elden gittiğinden emin olmak gerekir. Şartlar uygunsa, yıkama sonrası bir miktar nemlendirici sürmek çok iyi olacaktır. Gündüz her fırsatta krem-losyon tarzı bir ürün kullanmak, gece ise en az iki kez merhem-yağlı krem tarzı bir ürün sürmek de pratik bir çözüm olabilir.

TIRNAK BAKIMI
Tırnak eti ile fazla oynamamak gerekir. Düzenli ve sık nemlendiriciler sürmek özellikle gece yatarken yoğun-yağlı bir pomadla masaj yapmak (örneğin basit vazelin) oldukça faydalıdır. Manikür ve pedikür işlemlerini bu işte eğitimli ve sertifikalı kişilere yaptırmak, mümkünse kişinin kendi manikür setini edinip işlemlerinin onunla yapılmasını sağlamak, bulaşıcı hastalıkları önleme açısından iyi bir önlem olabilir. Çünkü Hepatit, AIDS gibi pek çok tehlikeli hastalığın bu yolla kişiden kişiye bulaşması mümkün... Gerek kişiler gerekse manikür-pedikür işlemi yapan profesyoneller, genellikle batan bir tırnağı kurtarmak için tırnağın yan tarafını daha derine doğru kesmeyi yeterli görürler. Bu, tırnağın daha derinde (geride) batmasına sebep olur ve 1-2 hafta içinde (tırnak uzadıkça) sebep olacağı ağrı ve şekil bozukluğu daha da artar. Ojeler genelde tırnak üzerinde pek olumsuz etki yaratmazlar. Çok nadiren, içerdikleri boyalar ve kimyasallar alerji yapabilir. Birçok kişinin düşündüğü gibi ojelerin 'tırnağın hava almasını' engellemesi söz konusu değildir. Oje çıkarıcı ürünler ise içerdikleri solvent, alkol ve diğer kimyasallar nedeniyle tırnağı kurutup yıpratabilir. O yüzden haftada 1-2 kezden fazla oje çıkarıcı kullanılmamalıdır. Bu maddeler kullanıldıktan sonra eller çok iyi silinip bol suyla yıkanmalı ve nemlendirici sürülmelidir. Yapısal olarak ince ve yumuşak tırnaklara sahip kişiler tırnak sertleştirici cilalar kullanabilir. Bunlar, içlerinde sertleştirici kimyasallar içeren saydam ojelerdir. Tırnağın sadece ön kısımlarına uygulanmalı ve tırnak etlerine temas ettirilmemelidir.

BUNLARDAN SONRA ELLERİNİZİ YIKAYIN!
Her tuvalet çıkışında. Bebeğin bezini değiştikten sonra; bebeğin de elleri yıkanmalıdır. Hayvanlara ve dışkılarına dokunduktan sonra. Yemek hazırlamadan ve hazırladıktan sonra; özellikle çiğ et, tavuk ve balığa dokunulmuşsa... Sofraya oturmadan önce. Burnu her temizledikten sonra. Ele her öksürük ve hapşırıktan sonra. Hasta ve yaralılara dokunmadan önce ve sonra. Açık bir yaraya dokunmadan önce ve sonra. Evin çöpünü attıktan sonra. Göze lens takmadan önce ve sonra. Çok bilindik ve basit gelse de el yıkamanın doğru yapılabilmesi için kendine ait bazı kuralları var. Su ve sabun kullanarak ya da alkol bazlı el dezenfektanları ile elleri etkili şekilde yıkamak mümkün. Islak mendillerle de temizlik mümkün ama alkol bazlı solüsyon kullanmak kadar etkili değil.

ELLERİ DOĞRU YIKAMA YÖNTEMİ
Ellerinizi dayanabileceğiniz kadar sıcak akan su ve sabun ile yıkayın; çocuklar ise ılık su ile ellerini yıkayabilir. Yıkarken kuvvetlice ovuşturun ve bu işlem en az 20 saniye sürsün. Elinizin arkasını, parmak aralarını, tırnak ve bilekleri de yıkayın. Kağıt havlu ile kurulanırken suyu açık bırakın. Musluğu kapatmak için ellerinizi kuruladığınız kağıt havluyu kullanın.

BİR SAATTE BİR MİLYON MİKROP
Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Dolar okullarda hijyen konusunda ailelere beş maddelik öneride bulundu. Okuldaki tozlu ortam, astım ve alerjik hastalıkları tetikleyebilir.
Temizlik için kullanılan buharlaşan deterjan ve temizleyiciler de alerjiye neden olabilir.

Toz kaldırmadan, alerjik olmayan temizleyicilerle temizlik yapılmalı. Tuvalet ve lavaboların temizliği en önemli kısımdır. Mikroplar 24 saat içinde 1 milyona varacak kadar çoğalabilirler.

Mikrobik üremenin ve yayılmanın en yüksek olduğu yerler, tuvaletler ve kantinlerdir. Tuvaletler, musluklar, lavabo, sabunluklar ve kapı kolları her teneffüs sonrasında antiseptik solüsyonlarla temizlenmeli. Lavabolarda sıvı sabun tercih edilmeli ve devamlı eklenmelidir. İçme suyu alınan musluklar, tuvaletlerden ayrı ve uzak mekanlara yerleştirilmeli. Okul yemekhanesi ve kantini tuvaletlere uzak olmalı. Hijyen eksikliğinden kaynaklanan gıda zehirlenme vakaları son 10 yılda dört kat arttı.

Bunu önlemek için mümkün olduğunca bardak, tabak, kaşık ve çatal gibi malzemeler, kullanılıp atılan cinsten olmalı. Çay, kahve, tost ve sandviç gibi vazgeçilmezler haricinde, açıktan gıda sunumu engellenmeli. İnfeksiyonları önlemede en önemli yöntem el yıkamadır. Bu nedenle çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırın.



SiteMap - İmode - Wap2