Arşiv Anasayfa Kadın Hastalıkları
Sayfalar: 1
Hpv'nin Rahim Ağzı Kanseri Gelişiminde Rolü. By: Honey_Face Date: January 13, 2013, 10:02:40 PM
HPV genital bölgede bulunan ve cinsel ilişki ile geçtiği gözlenen en yaygın hastalıktır. Amerika'da bugüne kadar 20 milyon HPV vakası tanımlanmış olup bu sayıya her yıl "bir milyon" yeni hasta eklenmektedir.

Kadınlarda rahim ağzı (serviks) kanserinin onaylanmış bilinen tek sorumlusudur. Aynı zamanda; kronik üriner sistem enfeksiyonları, vaginosis ve vaginitis ile ilişkilidir. Genellikle genital herpesle birlikte bulunur.

HPV "deri-deri" veya "muköz memran-muköz memran" teması ile bulaşır. Şişlikler genellikle enfeksiyonun ortaya çıkışından yaklaşık üç ay sonra gözlenmekle birlikte bazen 6 ayı bulabilir. Kadınlarda siğiller vulva'da, labia'da, üretra'da, vajinanın iç kısmında, seviks' in üzerinde ve anüs etrafında ortaya çıkabilir. Erkeklerde glans'ta (penisin uç kısmı), penis gövdesinde, skrotumda ve anüs çevresinde gözlenir. Partnerleri HPV taşıyıcısı olan kişilerin üçte ikisi virüsle enfekte olur.

Erkeklerde HPV anogenital bölgede düz siğiller olarak gözlenir. Bu tipte semptomları olan erkeklerin partnerlerine HPV genotiplendirme testi mutalaka önerilmektedir. Erkeklerdeki anal kanserler HPV ile bağlantılıdır. Kansız ve mukussuz olarak bir vaginal fırça yardımı ile kolayca alınan vaginal smear örneğinden veya küçük bir müdahele sonrası kondilomun kendisinden HPV'ye ait DNA' yı elde etmek (eğer HPV pozitif ise) mümkündür.

Bugüne kadar genetik olarak 120'den fazla HPV tipi tanımlanmıştır. HPV tiplerinden özellikle tip 16 ve 18 en riskli tiplerdir. Bunların bazılarının sebep olduğu siğiller yaygın olarak ellerde ve ayaklarda bulunur, bazı siğiller ise servikste gözlenirler ve bu bölgede bulunmaları son derece tehlikelidir. Bunların bir kısmı kadınlarda servikal kanserler için büyük bir risk faktörüdür. Erkeklerde bulunan siğiller ise anogenital bölgede yerleşim gösterir ve bu bölgeye ait nadir rastlanan kanserlerle ilişkilidir.


Bilinen HPV tiplerinin yaklaşık olarak 1/3'ü genital bölgede saptanmıştır. Bu genotipler bulunma sıralarına göre numaralandırılmıştır. Saptanan virusun yeni bir tip olarak kabul edilmesi için; DNA'sının, önceden tanımlanmış virüs tiplerinden en az %50 farklılık göstermesi gerekmektedir.

HPV varlığını ortaya koymak ve tiplerini belirleyebilmek için farklı kit ve teknikler kullanılmakta ve en fazla 17-18 farklı HPV tipi tanımlanabilmektedir. Bu nedenle, bazı hastalarda HPV enfeksiyonu bulunmasına rağmen tiplendirme yapılamamaktadır. Hastaya, HPV varlığının saptandığı fakat tipinin incelenen hpv tipleri içerisinde olmadığı şeklinde dolaylı bir açıklama yapılabilmektedir. Bu durum, test sonuçlarını hastaya açıklayan klinisyenler açısından sıkıntılara neden olmaktadır.

Yapılan bilimsel çalışmalar sonrasında, enfeksiyona neden olan tüm HPV tiplerinin saptanabilmesine yönelik yeni teknikler geliştirilmiştir. Chip teknolojisi uygulanarak, saptanabilen HPV tipi sayısı 35'lere ulaşmış ve 3-4 haftaları bulan test sonuçları 5-7 günlere indirilebilmiştir. Dahası, DNA dizi analizi adı verilen yöntem ile tüm HPV tipleri saptanabilmektedir.

Merkezimizde, DNA eldesini takiben yapılan PCR sonuçları agaroz gel görüntüleme ile izlenir. Jel görüntülemede (+) sonuç HPV DNA'sının varlığını gösterir. Daha sonra chip teknolojisi kullanılarak en sık gözlenen 35 tip için inceleme yapılır. Pozitif olan fakat ilk değerlendirmede incelenen 35 tip içerisinde bulunmayan olgularda ise DNA dizi analizi yöntemi ile inceleme yapılır. İstenen olgularda direk DNA dizi analizi uygulanarak HPV testi gerçekleştirilir.


SiteMap - İmode - Wap2