Arşiv Anasayfa Ağız ve Diş Sağlığı
Sayfalar: 1
Bayramda Fazla Şeker Ve Tatlı Tüketimi Çocukların Diş Sağlığını Tehdit Ediyor By: Asortik Hatun Date: January 08, 2013, 01:52:26 PM
Bayramda Özellikle Çocuklar Tarafından Şeker ve Tatlılar Fazla Tüketiliyor. Bu Tüketim Çocukların Diş Sağlığını Tehdit Edebiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Diş Hekimlerinden Dr. Alper Çıldır, Ağız ve Diş Sağlığının Korunması İçin Önerilerde Bulundu.


Bayramda özellikle çocuklar tarafından şeker ve tatlılar fazla tüketiliyor. Bu tüketim çocukların diş sağlığını tehdit edebiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi diş hekimlerinden Dr. Alper Çıldır, ağız ve diş sağlığının korunması için önerilerde bulundu.

Dr. Alper Çıldır, ağız ortamından bakterileri tamamen uzaklaştırmanın mümkün olmadığını belirterek, "Ancak beslenme alışkanlıklarına yani tüketilen gıdanın şekline ve ağızda kalma süresine müdahale ederek çürük oluşumunu engelleyebiliyoruz." dedi. "Bunun için de ya şeker, tatlı gibi çürük yapıcı gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmamız ya da bunları tükettikten sonra en fazla 30 dakika içerisinde dişlerimizi etkili bir şekilde fırçalamamız gerekiyor." diyen Dr. Çıldır, çürüklerin önüne geçmek için şu formülü önerdi: "Diş çürüğü oluşumunun 'diş x bakteri (mikroorganizma) x karbonhidrat x süre = çürük' gibi matematiksel bir formülü var. Bu faktörlerden birinin olmaması yani '0' olması durumunda, çarpımın sonucu da '0' oluyor. Yani diş çürüğü gelişemiyor."

Dr. Çıldır, ağız ve diş sağlığının korunması için önerilerini şöyle sıraladı:

"- Eğer şeker ve tatlılar dışarıda tüketilecekse hemen arkasından su içilmeli ya da şekersiz veya tatlandırıcılı (xylitollü) sakızlar çiğnenmeli.

- Su ve sakız dışında havuç gibi çok çiğnenmesi gereken sert, peynir gibi lifli gıdalar tükürük akışının artmasını ve asidik ortamın bazik ortama dönüşmesini sağlar.

- Şeker, çikolata ve tatlı gibi yiyecekler ağız ortamının asidik bir ortama dönüşmesine yol açar. Gün içerisinde sık aralıklarla şeker yenilmesi de ağzın sürekli asidik olmasına dolayısıyla dişlerde çürük oluşumu için çok uygun bir ortam oluşmasına neden olacaktır. Dolayısıyla bu tarz gıdaları mümkün olduğunca öğünlerden hemen sonra tüketmek daha doğru olur.

- Şeker ve tatlı yiyecekler içerisinde en riskli olanı lokum gibi yapışkanlı olanlarıdır. Çünkü bu tarz gıdaları suyla çalkalayarak dişler üzerinden uzaklaştırmak kolay olmaz. Hatta bazen dişleri fırçalamak bile yetmez. Diş aralarında kalan yapışkanlı gıdalar diş ipi kullanılarak uzaklaştırılabilir.

- Çocukların azı dişlerindeki girinti ve oluklar erişkinlerinkine oranla çok daha derindir. Dolayısıyla bu bölgeler daha zor temizleniyor. Özellikle lokum gibi yapışkanlı şekerlerden sonra diş fırçalanması sırasında ebeveynlerin çocuklarına mutlaka yardımcı olmaları, azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerini kendilerinin fırçalamaları gerekiyor.

- Çocukların yanı sıra özellikle hareketli ya da sabit protez kullanan kişiler için de yapışkanlı şekerlerin tüketimi, protezlerin yerinden çıkmasına, kırılmasına ve fark edilmeden yutulmasına neden olabiliyor.

- Hamur işi ve sütlü tatlılar, kek ve kurabiyeler, dondurma ve meyve suları da çürük oluşumunda riskli gıdalar arasında yer alıyor. Bu gıdaların tüketiminden sonra da dikkatli olmak gerek."
Ynt: Bayramda Fazla Şeker Ve Tatlı Tüketimi Çocukların Diş Sağlığını Tehdit Ediyor By: Grhn Date: September 09, 2014, 08:18:31 PM
Sadece bayramda değil, gündelik yaşamda da ebeveynlerin bu konuda hassas olması gerekiyor

SiteMap - İmode - Wap2