Arşiv Anasayfa Ağız ve Diş Sağlığı
Sayfalar: 1
Kök Rezeksiyonu Nedir, Amacı Ve Hazırlık Aşamaları By: Asortik Hatun Date: January 08, 2013, 01:45:04 PM
Kök Rezeksiyonu Nedir?

Kök rezeksiyonu üç kökü olan üst azı dişleri gibi çok köklü dişlerin bir kökünün alınması işlemdir. Bazı durumlarda alınan diş kökünün desteklediği kuronun da alınması gerekebilir. Bu işlemden önce dişin kanal tedavisi görmesi gereklidir.

Eskiden kök rezeksiyonu işlemleri daha sık uygulanan işlemlerdi. Ama günümüzde dişin çekilip yerine implant uygulanması daha çok tercih edilmektedir. Doğal dişin bırakılması daha çok tercih edilse de bazı durumlarda implant uygulaması daha iyi bir seçenek olmaktadır.

Kök Rezeksiyonun Amacı

Çok köklü dişlerin, tek bir kökünde bulunan problemi ortadan kaldırmak için kök rezeksiyonu uygulanır. Bu problemler diş çürüğü, dişte kırık ya da kökün etrafında bulunan kemikte kayıp şeklinde ortaya çıkabilir.

Kök Rezeksiyonuna Hazırlık

İlk olarak kök rezeksiyonu uygulanacak dişe kanal tedavisi yapılmalıdır. Kök rezeksiyonundan önce röntgen çekilerek ve diş hekiminin yapacağı kontrolle diş çürüğü ve dişeti problemlerinin bulunduğu alanlar tespit edilir. Daha sonra işlem için lokal anestezi uygulanır.

Kök Rezeksiyonu İşlemi Nasıl Yapılır?

Genellikle diş köklerine ulaşmak için dişetlerine insizyon uygulanır. Döner alet yardımıyla kök, dişin diğer kısmından ayrılacak biçimde kesilir. Eğer dişte çürük ya da kurtarılamayacak başka parçalar varsa onlar da diş hekimi tarafından uzaklaştırılır.

İşlemden sonra operasyon alanı steril tuzlu solüsyon ile yıkanır. İnsizyonu kapamak amacıyla dikiş atılır. Dişe geçici dolgu ya da kuron uygulanır. Birkaç ay sonra geçici dolgu ya da kuron kalıcılarla değiştirilir. İşlemden sonra diş hekimi ağrı kesici ilaçlar, antimikrobiyal klorheksidin içeren ağız gargarası ve antibiyotikler kullanmanızı gerekli görebilir.

SiteMap - İmode - Wap2