Arşiv Anasayfa Ağız ve Diş Sağlığı
Sayfalar: 1
Bebeklerde Diş Gelişimi By: Asortik Hatun Date: January 06, 2013, 12:52:01 AM
İlk diş; bebeğinizin yetişkin dünyasına adım artığını gösteren ilk kanıtlardan biridir, işte bu yüzden ‘diş hediği’ olarak bilinen bir tören düzenlemek geleneksel hale gelmiştir. Minicik ağzında gördüğünüz ilk diş, 12 yaşına kadar sürecek bir gelişimin de başlangıcıdır. Ama sanmayın ki, diş gelişimi ilk dişle başlıyor.

Uzmanlar, bebekte diş gelişiminin daha anne karnındayken başladığını belirtiyorlar. Çocukluk dönemine ait süt dişler daha anne karnındayken alt ve üst çenede 10’ar tane olmak üzere toplam 20 diş, çene kemiği içerisinde gelişmeye başlıyor ve sizin ilk dişini görmeniz genellikle bebeğinizin 6. ayına rastlıyor.

6. Aydan itibaren ortaya çıkan ilk dişleri 12. aya kadar diğerleri izliyor. Ardından 12-18 aylar arasında birinci süt azı, 18-24 aylar arasında süt köpek ve son olarak 24-30 aylar arasında ikinci süt azı dişleri sürüyor. Böylece bebeğinizin süt dişleri tamamlanmış oluyor.

Ancak diş sürme zamanlarının çocuktan çocuğa değiştiğini bilmenizde yarar var. Üstelik bu dönemde farklı sorunla yaşama ihtimalinizi de göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bunların başında; sürme zamanlarında önemli gecikme olması, süt dişlerinin çok erken sürmesi ya da eksik olması gibi.

Bu sorunlara yol açan bir çok etken olduğu biliniyor. En sık rastlanılan nedenlerin başında, genetik, annenin hamileliği sırasında geçirilen enfeksiyonlar, hormonal bozukluklar ve erken doğum geliyor. Ancak uzmanlar, kız çocukların dişlerinin erkeklere göre daha hızlı sürdüğünü vurguluyorlar.


SiteMap - İmode - Wap2