Arşiv Anasayfa Ağız ve Diş Sağlığı
Sayfalar: 1
Damak Iltihabı By: Asortik Hatun Date: January 05, 2013, 05:32:38 PM
Palatinal apseler sert damağın yumuşak dokuları ile kemik yüzeyi arasında yer alırlar.

Laterallerden ya da posterior dişlerin palatinal köklerinden menşeli olur. Bazen de marginal itihaplar bir palatinal apseye sebep olurlar.

Damak mukozası oldukça sert olduğundan başlangıçta mukoza periost örtüsü cerahat tarafından itilemez ve ağrılı hafif bir şişlik şeklinde kendini belli eder. Kızarmış olan mukoza bir iki gün sonra gevşek bir hal alır. Ancak bu zamanda hudutları bariz, elastik sertlikte bir şişlik ortaya çıkar. Apse iyice olgunlaştığı zaman fluktuasyon alınır. Bu devrede mukoza mavimsi bir renk almıştır. Olgunlaşmış palatinal apseler damakta yarım daire şeklinde bir şişlik meydana getirirler.

Diferansiel diagnostik yönünden kist ve tümörlerden ayrılmalıdırlar. En çok sert damakta teşekkül eden tükürük bezi tümörleriyle karışabilir.

Tedavi

A. palatinayı zedelemeden diş dizilerine paralel bir ensizyonla apse açılmalıdır. Bunun için de ensizyon diş eti kenarından 3-4 mm uzaklıktan diş dizilerine paralel olacak şekilde yapılmalıdır. Daha sonra cerahatin yeterli drenajı için periost bir raspatoriumla kemik üzerinden sıyrılır ve bir dren tatbik edilir. Sutura palatina media üzerinden yapılan bir ensizyonla da a. palatina zedelenmemiş olur ama iyi bir sekret akımı sağlanamaz. Zira burada apse boşluğu en derin noktasından değil de en üst kısmından açılmıştır. Sorumlu diş, akut iltihap geçtikten sonra çekilmelidir. Ancak marginal paradontitisten kökenli palatinal apselerde ensizyonla birlikte diş de çekilebilir.


SiteMap - İmode - Wap2