Arşiv Anasayfa Ağız ve Diş Sağlığı
Sayfalar: 1
Diş Destek Dokusu Anomalileri By: Asortik Hatun Date: January 05, 2013, 05:27:57 PM
Ağzın bakımsız kalması sonucunda destek dokusunda bazı bozukluklar ortaya çıkabilir (periyodontal bozukluklar). 35 yaşından sonra oluşan diş bozuklukları diş çürüğünden çok periyodontal bozukluklardır. Dişetleri sıklıkla kanadığı dişeti iltihaplanması (gingivitis) genellikle ağrı vermez, iltihabın nedeni plaktan ve özellikle dentinde başlayan bir enfeksiyon ve bunu izleyen tahriştir. Dişeti iltihapları dibe doğru yayılabilir (periyodontisis). Bu vakalarda dişeti zamanla aşınır, dişler sallanmaya başlar ve dökülürler. Periyodontosis de aynı belirtileri göstermekle birlikte dişeti iltihaplanmasından kaynaklanmaz. Nedeni henüz bilinmeyen, destek dokusunun zayıflaması söz konusudur.
Diğer Diş Bozuklukları

Biçimsiz dişler, genellikle çocuklukta edinilen alışkanlıkların sonucudur. Örneğin uzun süre parmaklarını emen çocukların ön dişleri öne doğru çıkık olur (tavşan dişler). Ağız solunumuna bağlı olarak dişler düzensiz gelişebilir. Süt dişleri zamanında dökülmezlerse kalıcı dişler çıkacak yer bulamayıp yanlış yerlerde çıkabilirler.

Süt dişlerinin zamanından önce dökülmeleri de kalıcı dişlerin çarpık çıkmalarına yol açar.
Diş Bakımı

Dişlerin belirli aralıklarla muayene ettirilmesi çok yerinde olur. Örneğin her altı ayda bir diş doktoruna başvurulmalıdır. Çürükler kısa sürede oluşabileceğinden bunların hemen saptanması, tedavi ve ilerlemeyi önlemek açısından önemlidir.

Doğal olarak, dişin çürümesine yol açacak yiyeceklerden kaçınmak ve diş sağlığına dikkat etmek çok daha olumlu bir davranıştır. Bunun için çocuklarımıza da diş sağlığının ve buna katkıda bulunan düzenli bakımın önemini anlatmalı ve kendi uygulamamızla örnek olmalıyız. Diş çürümesinin zararı yalnızca dişlere dokunmaz, çürüklerin yol açacağı apseler ve barındıracağı bakteriler bedenin diğer organlarını da etkileyebilir. Özellikle kalp hastalarında çürükler dikkatle izlenmelidir; enfeksiyon kalp kapakçıklarına sıçrayabilir. Diş bakımı ve tedavisi hakkında daha ayrıntılı bilgi sağlık bilgisi ve diş tedavisi bölümlerinde verilmiştir.


SiteMap - İmode - Wap2