Arşiv Anasayfa Ağız ve Diş Sağlığı
Sayfalar: 1
Hamilelikte Ağız Ve Diş Sağlığı By: Asortik Hatun Date: January 04, 2013, 11:35:49 PM
Ağız ve diş sağlığı vücudumuz için önem taşıyor. Ağızdan alınan mikroplar solunum yoluyla vücuda dağılıyor. Ağız içinde oluşan "asit erozyonu", diş eti - diş iltihabı tarzındaki sorunlar ağızla alınan mikropların daha da güçlenerek vücudun iç taraflarına yayılmasına hız kazandırıyor. Vücut için büyük önem taşıyan ağız ve diş sağlığında düzenli diş hekimine gitmek birçok hastalığın erken teşhisine yarıyor. Hayatımızın her devresinde hem kendimiz hem de çocuklarımız için büyük önem taşıyan ağız ve diş sağlığı hamilelik döneminde de karşımıza çıkıyor.
Her doğumda bir diş kaybedilir mi?, Hamilelik sırasında diş tedavisi yapılır mı?, Hamilelik sırasında ekstra bir ağız-diş bakımı gereklimidir?, Hamilelikte dental anestezi yapılabilir mi?,
Diş röntgeni çekilebilir mi?, Hamilelik gingitisi (Pregnancy gingivitis), Hamilelikte diş çekilir mi?, Hamilelik ağız sağlığını nasıl etkiler?, Diş Hekimine ne zaman gitmelidir? Hamilelik sırasında yapılmaması gereken işlemler var mıdır?, Hamilelik döneminde diş röntgeni zararlı mıdır?, Dişler hamilelik sırasında daha çabuk mu çürür?, Bebeğin diş sağlığı için alınması gereken önlemler var mıdır?, "Hamileyken antibiyotik kullandım" bebeğimin dişleri etkilenir mi? gibi birçok sorunun cevabını üç hafta boyunca işleyeceğiz.
“Her doğumda bir diş kaybedilir” mi?
"Hamilelik sırasında bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak annesinin dişlerinin çabuk çürümesine yol açtığı, bu nedenle hamile annelerin diş kaybına uğradığı " düşüncesi tamamen yanlıştır.

Hamilelik sırasında annenin dişlerinden kalsiyum kaybı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. Bu dönemde bebeğin ve annenin kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için annenin günlük 1200-1500 mg kalsiyuma gereksinimi vardır.
Hamilelik döneminde kadın süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyumdan zengin gıdalar alarak kalsiyum gereksinimini karşılamalıdır. Eğer gıdalarla yeterli kalsiyum sağlanamazsa bebeğin gelişimi için gerekli olan miktar annenin kemiklerinden karşılanır.
Dişlerden kalsiyum çözünmesi olmaz.

Eğer iyi bir beslenme ile beraber yeterli ağız diş bakımı yapılırsa hamilelik döneminde normal dönemden farklı bir diş sorunu ile karşılaşılmaz.
Hamilelik sırasında beslenme hem annenin hem de bebeğin genel sağlığı ve ağız diş sağlığı için oldukça önemlidir.

Ağız ve diş sağlığı açısından tüm hamilelik döneminde:
1. A,C,D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyumdan zengin temel yiyecekler alan meyveler ve sebzeler, tahıl , süt ve mandıra ürünleri ile et , balık ve yumurta dengeli olarak alınmalıdır.
2. Şeker mümkün olduğu kadar alınmamalı (özellikle yemek aralarında).
Kurutulmuş meyve ve karemel gibi yapışkan şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır.


Hamileyim ve dişim ağrıyor???

Düşünün hamilesiniz ve dişiniz ağrıyor!! Çoğu anne adayı bu durumda paniğe kapılır, çünkü genel düşünce hamilelik süresince diş hekimine gidilemeyeceği yönündedir. Oysa hamilelik süresince gerekli durumlarda ağıziçi müdahalelerde bulunulabilir. Tercihan 4. ve 6. aylar arasındaki orta üç aylık periyodda uygulama yapılması önerilir. Zira ilk üç aylık evrede bebeğin gelişimi çok süratli olur ve bu nedenle bebeği olumsuz etkilememek için bu dönemde çok gerekmedikçe işlem yapılmamalıdır. Son üç aylık evrede de dişe yapılacak işlem sırasında duyulabilecek korkudan kaynaklı erken doğum riskini üstlenmemek için müdahalede bulunmak tercih edilmez. En elverişli dönem olan orta üç aylık periyodda diş dolgusu, kanal tedavisi, diştaşı temizliği ve diş çekimi gibi işlemler yapılabilir. Hamilelik süresince kesinlikle sakınılması gereken ise röntgen çektirmektir. Hamilelik ihtimali doğduğu andan itibaren anne adayı herhangi bir tıbbi kontrol sırasında durumu mutlaka hekime bildirmelidir ki yanlış bir uygulamaya maruz kalınmasın.

Hamilelik döneminde hormanal değişime bağlı gelişen dişeti iltihabını kontrol altında tutmak için günlük ağız bakımı çok önemlidir. Doğru diş fırçalamak için:

Her öğün sonrası kuru bir diş fırçası ile, su ile ıslatmadan, florlu diş macunu uygulayarak, iki dakika süre ile; diş ve dişeti birleşimi üzerinde, fırça uçları 45 derecelik açı ile dişeti oluğuna doğru yerleştirilen fırçayı oval-dairesel minik titreşim hareketleri ile uygulama yaptıktan sonra dişetinden dişe doğru (kırmızıdan beyaza) süpürme hareketi yapılmalı, daha sonra mine yüzeyleri dairesel hareketler ile her yönden süpürülmelidir. Bu fırçalama işlemleri alt ve üst çenelerde, ön, yan ve arka dişler için eşit sürelerde uygulanmalıdır. Ardından dil sırtı geriden öne doğru süpürme hareketi ile temizlenmelidir.
Anne adaylarına tavsiyemiz hamilelik süresince süprizlerle karşılaşmamak için başlanıçta diş muayenesi olarak ağız sağlığı yönünden bu döneme hazırlanmalarıdır.

SiteMap - İmode - Wap2