Arşiv Anasayfa Ağız ve Diş Sağlığı
Sayfalar: 1
Uçuk Tedavisinde Kesin Çözüm By: Asortik Hatun Date: January 04, 2013, 11:02:39 PM
Dudak uçuğuna, uçuk veya Latince adıyla herpes veyahut da herpes simplex labialis’de denir. Uçuğa virüsler sebep olur ve de tam olarak herpes-simplex-virüs tip 1’de (HSV Tip 1) denir. Burada dudaklarda küçük, sulu ve kaşıntılı kabarcıklar oluşur. Bu uçuk, hassas, ağrı verici ve kaşıntılıdır. Bu kabarcıklar kendiliğinden beli bir süre sonra iyileşir, fakat uçuk herhangi bir süre sonra tekrar ortaya çıkabilir. Herpes’in bilinen iki türü vardır. Bunlar herpes-simplex-virüsü tip 1 (HSV Tip 1) ve herpes-simplex-virüsü tip 2 (HSV Tip 2) diye adlandırılır.

Herpes türleri:

Bunlardan HSV Tip 1, dudaklarda ve çevresinde uçuklara sebep olan virüstür ve buna kısaca herpes labialis denir. HSV Tip 2 ise cinsel organlarda ucuğa sebep olan virüstür. Kısaca herpes genitalis denir. Bu iki virüs de genellikle deri, mukoza (sümüksü deri) ve sinir hücreleri ve nadiren de iç organlara yerleşerek enfeksiyona sebep olur. Hastalık oldukça yaygındır. Yetişkinlerin % 90?ında herpes’e karşı kanda antikor bulunur, yani bu insanların en az hayatta bir kez herpes’e yakalandığına işarettir. Kişi bir kez herpes’e yakalanınca vücudunda buna karşı antikor oluşur. Cinsel organlarda görülen herpes’e (HSV Tip 2) karşı ise insanların % 30’unda antikor bulunur. Herpes çok nadiren ağır bir hastalığa sebep olur.

Herpes nasıl oluşur?

HSV Tip 1 insana damlacık enfeksiyonu veya dokunma ile başlar. Damlacık öpüşürken tükürük damarlarının karşıdakine geçmesi ile olur. Herpes genellikle çocuklarda 3-5 yaşlarında görülür ve bu herpes bulaştıktan sonra 2-14 gün enkübasyon (hastalık etkeninin vücuda girişi ile ilk belirtilerin ortaya çıkışının görüldüğü süre) süresi görülür.

Virüs derinin en üstündeki hücrelere yerleşir ve burada sulu ve kaşıntılı kabarcıklı kaşıntılar oluşturur. Virüs buradan sinir hücrelerine geçer ve oradan sinir hücrelerinin köküne gitmek ister. İmmün sistemini yanıltmak için özel bir kapsül yaparak içinde saklanır. Vücudun zayıf anında virüs harekete geçerek sinir hücrelerinden tekrar derinin en üst tabakasına gelir ve burada yeniden kaşıntılı ve sulu kabarcıklara sebep olur. Virüsün tekrar harekete geçmesine reaktifitet denir.

Reaktifleşmenin sebepleri:

1-) Ateşli enfeksiyon hastalıkları

2-) Adet halleri

3-) İmmün (bağışıklık) zafiyeti

4-) Yaralanmalar

5-) Hormon anormallikleri

6-) Stres

7-) UV-Işınlarını sayabiliriz

Uçuk 7-14 gün içinde tekrar iyileşebilir.

Hastalığın belirtileri:

Uçuk, insanların % 90’ında bir şekilde ortaya çıkar ve kayıp olur. Nadiren ağız iltihabı ve ülseri görülebilir. Buda ağızda kabarcıklı ve iltihaplı yaralara sebep olur ve bunu ateş, ağır ağrılar, lenf bezelerinin şişmesi ve isteksizlik gibi haller takip eder. Bu sonra virüsün reaktifleşmesine (yeniden harekete geçmesine) ve başta dudak, ağız ve çevresinde ve de nadiren de yanak, burun çevresi, üst dudak ve göz çevresinde görülebilir. Dudakta ortaya çıkan uçuk kaşıntı ve gerginliğe sebep olur ve de nadiren ağrıyabilir. Bu belirtilerden sonra sulu ve kaşıntılı kabarcıklar 6-10 gün sonra kabuk bağlayarak iyileşir.

Uçuk ne gibi komplikasyonlara sebep olabilir?

Şayet kişinin immün zafiyeti varsa o zaman çok dikkatli olması gerekir, özelikle de AIDS hastaları, kemoterapi gören kanser hastaları

1-) Akciğer iltihaplanmasına (zatürre) sebep olur

2-) Göz korneasına yerleşen herpes görme zafiyetine sebep olur.

3-) Yüz sinirini tahrip ederek yüz felcine (fasials parez) sebep olur.

4-) Beynin iltihaplanmasına (ensefalit) sebep olabilir.

5-) Yaranın herpes’le birlikte bakteri enfeksiyonuna uğraması sonucu enfeksiyona sebep olabilir.

Herpesin tedavisi:

Herpes aciciovir içeren merhemlerle tedavi edilebilir, fakat bu tedavi geçicidir. İmmün sistemi zayıflayınca herpes tekrar ortaya çıkabilir. HERPES'E KARŞI ETKİLİ BİTKİSEL KARIŞIM başta T-Hücreleri olmak üzere immün sistemini harekete geçirir ve böylece vücudun beli bölgelerinde (özelikle de plaklarda) saklanan ve gizlenen bakteri ve virüslerin tanınarak ortaya çıkması ve yok edilmesini sağlar.

Mononükleoz Enfeksiyonun kendine has özel bir semptomu yoktur. Kandan teşhisi enfeksiyonun başlangıç safhasında mümkündür. Hastalık ilerlemişse virüsü teşhisi mümkün değildir. Hastalığa sebep olan Epstein Bar Virüsüne akılı virüs de denir. Virüs bağışıklık sisteminin antikor üretmesini durdurur. Böylece virüs onlarca yıl vücutta kalabilir ve sürekli bağışıklık sistemini zorladığından bağışıklık sistemi aşırı zayıflar ve bu nedenle problemsiz yok edilebilecek bakteri, virüs ve mantarlar sürekli çoğalır ve yayılır. Herbalist Tobias Zaum 35 yıllık araştırması sonunda bu virüsün kronik yorgunluk sendromuna sebep olduğunu tespit etmiştir. (Nhp 6.06.418) Epstein Bar Virüsü bir herpes virüs ailesindendir ve sadece HERPES'E KARŞI ETKİLİ BİTKİSEL KARIŞIM ile çözüm bulunabilir.


SiteMap - İmode - Wap2