Arşiv Anasayfa Alternatif Tıp
Sayfalar: 1
Öfkenin Fiziksel Belirtileri By: imge34 Date: December 27, 2012, 06:23:59 PM


Öfkelendiğiniz zamanlarda duygu, düşünce ve dav­ranış anlamında bedenimizde farklı tepkiler meydana gelir.

Bunlar birleştiğinde kişide kısa ve uzun vadede pek çok fiziksel değişiklik oluşur. Öfkenin fiziksel belirtileri:
 
Haber 7 yazarı Mehtap Kayaoğlu, yeni çıkan Sorularla ve Örnek Vakalarla Öfke Kontrolü isimli kitabında öfke kontrolü ile ilgili çarpıcı tespitlerde bulunuyor.
Öfkelendiğiniz anlardan birini hatırlar mısınız benim için? Şimdi de bu öfkenin hangi sırayla size gelmeye başladığını. Bir hatırlamaya çalışın mümkünse. Sırayla geliyor değil mi?
Bir kimse öfkelenir öfkelenmez fiziksel olarak işaretler dev­reye girmeye başlar. Bu fiziksel belirtileri, aşağıda sıralayalım:
     • Uyaran, duyguyu harekete geçirir. İçinden kızgınlık his­setmeye başlar. Olay devreye girmeye başladığında, öfkeye alı­şık olan bünye, öfke öncesi kızgınlık duygusunu harekete ge­çirir. Duygu kızmaya başladıkça öfkenin fiziksel belirtilerine zemin hazırlanmış olur.
Stres ve gerginlik başlar. Kişi, öfkelenmeden önceki ha­linde değildir artık. Yavaş yavaş gerilmeye, stres belirtileri gös­termeye başlar. Aslına bakarsanız uzun vadede yaşanan stre­sin belirtileri, öfke anının hemen öncesinde topyekûn yaşanır.

Enerjiyi artıran adrenalin salgısı artar. Böbrek üstü bezi vücuda anlık enerji sağlamak için karaciğerde depolanan gli­kojenin kan şekerine dönüştürülmesine yardımcı olan adre­nalin adlı stres hormonunu devreye sokar.

Nefes alıp verme sıklaşır. Böylece vücuda daha fazla oksi­jen sağlanmaya çalışılır.
Kalp atışları hızlanır. Böylece kan dolaşımını artıracak sistem devreye girmiş olur.
Sindirim yavaşlar.

Sindirim yavaşlar.
Şah damarları; özellikle yüz ve alındaki bölümleri geniş­ler.
Kasların gerginliği ve titremesi artar.
Tükürük bezinin salgısının azalması nedeniyle boğaz ku­rur.
Terleme artar, deri direnci azalır.
Seste bir aksaklık ve çatlaklık başlar.
Beden öne doğru eğilerek saldırıya hazırlanır.
Gözler kararır, solunum hızlanır, ağız kapanarak dişler sı­kıldığı için solunum burun delikleri açılarak sağlanır.

Öfkeyle birlikte çok kere bulantı, ağızda yapışkanlık ve hazım bozukluğu oluşur.
Kan damarları genişler, kan dolaşımı hızlanır. Bundan ötürü kızarma veya şişme meydana gelebilir.
Bunların yanı sıra unutkanlık, uykusuzluk, huzursuzluk, acelecilik, aşırı yemek yeme veya yememe, konsantrasyon ve dikkat problemi, ilaç kullanımı, aşırı bastırılamayan öfke du­rumlarında madde kullanımları, baş ağrıları, mide rahatsız­lıkları, solunum problemleri, cilt problemleri, böbrek fonksi­yonlarında problemler, sinir sistemi rahatsızlıkları, dolaşım sorunları, varolan fiziksel rahatsızlıkların kötüleşmesi, duy­gusal rahatsızlıklar, çok ilerlemiş ve içe atılmış öfkelerde dep­resyon gibi belirtiler de görülür.
Aslına bakarsanız, sıraladığım tüm bu fiziksel belirtiler; siz öfke duygusunu hissetmeye başladığınız anda, yaklaşan tehli­keyle baş etmek amacıyla, vücudun enerji üretmeye çalışması­dır. Bu enerji birikimi, biraz sonra devreye girecek olan öfkede, ciddi bir patlamaya dönebilir. Çünkü normalde yapamadığınız pek çok şeyi, öfkelenince kolaylıkla yaparsınız. Örneğin su bi­donunu taşıyamazsınız ve eşinizden yardım istersiniz. Eşinizin yardım talebiniz karşısında örseleyici tavırlarıyla karşılaşırsa­nız öfkelenirsiniz ve hop bir bakmışsınız ağır nesneyi gitmesi gereken yere taşımışsınız bile. Dolayısıyla öfkeli insanların bu enerjiyle yapamayacağı şey yoktur desek, yalan olmaz.

Öfkenin bu enerji biriktirme ve kontrolsüzce boşaltma sis­teminden dolayı sinir sistemi yıpranır. Öfke nöbeti yaşayan annelerin, Anadoluda çocuğu emzirmelerine dahi doğru ba­kılmaz. Hatta "Hırsın bebeğe geçer, zehirlersin" şeklinde uya­rırlar onları. Tecrübeyle oturmuş önemli bir bilgidir bu bir yerde.
Ayrıca öfkenin fiziksel anlık belirtilerinin yanında, uzun vadede yaşanması ve kontrol edilmemesi sonucunda farklı be­lirtiler de ortaya çıkabilir

Baş ağrısı, migren
Mide ağrısı, gastrit, ülser
Diyabet
Kalp damar hastalıkları
Kas ağrıları, kas gerginlikleri
Bağırsak sorunları, kabızlık ve ishal gibi...
Kişi genelde öfke anındaki halini baz alır ve geniş zama­na yayılmış sorunlarının farkında değildir. Ancak bir doktora gittiğinde, gereken tüm kontroller yapıldığında alman cevap sabittir:
"Bir şeyiniz yok, sadece sinirsel. Az üzülün, az sinirlenin. Kafaya bir şey takmayın!.."
Demek ki, öfke anında yaşanan fiziksel belirtilerin yanın­da, sürekli öfkeli olan bireylerin ortak rahatsızlıkları oluşuyor. Bu belirtileri yaşadığınızda öfke anında korkup gerilmeyin, vücudunuzun sizi korumaya yönelik enerji biriktirdiğini dü­şünerek rahatlayın; fakat genel anlamda öfke kaynaklarınızı çürütmeniz gerektiğini bilin!


Ynt: Öfkenin Fiziksel Belirtileri By: robert_16 Date: January 06, 2013, 12:42:04 PM
Teşekkürler...

SiteMap - İmode - Wap2