Arşiv Anasayfa Yabancı Tarih
Sayfalar: 1
Mısır - Israil Savaşı By: Asortik Hatun Date: December 07, 2012, 09:50:13 AM
Deltada yaşayan İsrailliler artmıştı ve firavunla bazı çatışmalar ortaya çıktı. Musa Firavun’dan halkın gitmesi için izin istedi ancak Firavun izin vermeyince Musa asasını yere attı ve asa yılana dönüştü. Firavun bundan etkilenmemişti çünkü firavunun kendi adamları da bunu yapabiliyordu. Yere düşe yılan kafasını kaldırdı. Musa ” Nil’deki balıklar ölecek ve Nil’in suyu iğrenç olacak. Mısırlılar Nil’in suyunu içemeyecek” dedi ancak firavun yine de İsraillilere izin vermedi.

10 lanet gerçekleşecekti. Bu lanetlerin 10. su ise Mısır’da doğan herkesin ilk çocukları ölecekti. Bu da gerçekleşmişti. Bunun üzerine Firavun önce gitmelerine izin verdi sonra da vazgeçti. Musa bir mucize gerçekleştirdi ve Nil’in suları ikiye ayrıldı ve İsrailliler kaçtı. Onları izleyen Mısırlılar ise boğuldu. Firavun sonunda yenilmiştir. ( Bu tarihte gerçek olarak kabul edilmiştir ancak Mısır tarihinde yazılı olanlar bunlar değildir. )

Bu olayın gerçekliği konusunda şüpheler mevcuttur. Eğer bunlar gerçekse neden her şeyi yazmayı adet edinen Mısırlıların kayıtlarında yoktur? Acaba tek neden Mısırlıların yenilgilerini kaydetmemeleri miydi?

Ramses bir gece bir rüya görür ve rüya yorumu yapabilen Yusuf (joseph) çağırılır. Rüyada 7 şişman inek 7 zayıf ineği yemiştir. Yusuf’un yorumu 7 bereketli yılın ardından 7 kıtlık yılının geleceğidir. Kıtlık donemi ge4rcekten de gelir ve Mısır buna daha önceden hazırlandığı için hiç etkilenmeden atlatır. Mısır’ın bir bölgesinde belli bir kayalık kütlesi vardır ve buradaki kayaların üstünde İsrail çıkışı kayıtlıdır ve çıkış buradan öğrenilebiliyor. Burada aynı zaman da savaş zaferleri kayıtlı ve İsraillilerin göçebe bir toplum olduğu belirtiliyor. Ramses 67 yıllık hükümdarlığının sonunda 92 yaşında öldü ve 100 çocuğu oldu ( bu çocuklarının hepsi öz çocukları değildir).

Tüm tapınaklara oğullarının kabartmaları yapılmıştır. Krallar vadisinde her mezar numaralandırılmış vaziyettedir. 5 numaralı mezar Ramses’in oğulları için yaptırılmış mezardır ve en geniş mezar olduğu bilinmektedir. Çıkışa denk gelen firavunun Ramses ( adsız firavun) olduğu tarihte kesin olarak kabul edilmiştir.

Ramses tüm eşleri arasında en önem verdiği Nefertari idi. Ramses ve Nefertari Nil’e açıldılar ancak Nefertari öldü ve Ramses ona Mısır’ın en güzel tapınağını yaptırdı. Ramses Nefertari’nin ölümünden sonra çok değişti. Artık ordularının başında savaşamıyordu. Artık eski gücü kalmamıştı.

Ramses tüm hayatı boyunca mezar ve anıtlara çok önem vermiştir ve yaptırdığı her anıtın üstüne adını kazıtmıştır hatta kendisinden önce olanların üstüne dahi adını kazıtmıştır. Ramses döneminde ölüler tapınağı yapılmıştı ve bunun yapılması için tüm halkın çalıştığı söyleniyor. Dünyanın en büyük sütunlu salonu olan Karnak Tapınağını da Ramses yaptırmıştır ve toplam 134 sütun vardır.

Ebu Simbel Tapınağının önüne ise 20şer metre yüksekliğinde 4 tane oturan Ramses heykeli yaptırdı. Ayaklarının dibine de kızkardeşi ve 3 kızının küçük heykelleri yerleştirilmiştir.

alıntı


SiteMap - İmode - Wap2