Arşiv Anasayfa Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
Sayfalar: 1
Bilgisayar Çağı Viktorya Döneminde Mi Başladı? By: naberpravda Date: November 20, 2012, 04:40:35 PM




Bilgisayar Çağı, Bill Gates ve Steve Jobs daha ilk bilgisayarları üretmeden 100 yıl öncesinde Viktorya Dönemi’nde başlamış olabilir. Çok eskilere dayanan bir hayal, İngiliz bir programcıyı buharla çalışan “Çözümleyici Makinayı” hayata geçirmek için kalabalık yaratma çabası göstermesini teşvik etmiştir.

İlk bilgisayar kavramı – pirinç ve demirden yapılan, küçük buharlı lokomotif büyüklüğünde makina- 1871 yılında ölene kadar  “Çözümleyici Makina” için farklı tasarımlar üreten ünlü matematikçi Charless Babbage tarafından ortaya atılmıştır. Plan 28 projesi önümüzdeki 10 yıl içerisinde 8 milyon dolar toplayarak Babbage tarafından tasarlanan makinayı üretmeyi amaçlar.

“Çözümleyici Makina dünyanın ilk bilgisayarı olmuş olabilir,” dedi Plan 28’ın programcısı ve yönetmeni olan John Graham-Cumming.

Viktorya Dönemi teknolojisinin yaratabileceği kısıtlıydı. Babbage, kafasında yalnızca 1 kb hafızaya sahip bir bilgisayar canlandırmıştır ki bu hafıza da iPhone 4’ün hafızasından 500.000 kat daha azdır.  Bu da 1981’de üretilen ZX81 ev tipi bilgisayardan 13.000 kat daha yavaş çalışmasına sebep olacağını göstermektedir.

Ancak “Çözümleyici Makina” da modern dijital bilgisayarlar tarafından kullanılan temel mavinokta sistemine sahip olurdu.  Numaraları ve sonuçları hafızada tutmak için bir “Depo”, sayıları sıkıştırmak için bir “Değirmen”e sahipti ve hatta bağlantılı yazıcılar aracılığıyla sonuçları gösterebilirdi. Programlar, günümüzde kullanılan bazı modern oylama makinalarına benzeyen sert kağıt parçalarına delik açılarak yazılırdı.

Sanayi Devrimi, modern bilim, yeni buluşlar ve İngiliz Kraliyeti’nin dünyayı şekillendirdiği dönemde böyle bir bilgisayarın olması tarihi değiştirmiş olabilirdi.

Graham-Cumming TechNewsDaily’e verdiği röportajda “Bilgisayar Çağı 20. Yüzyılda başladığında da benzer fikirlerin üretilmiş olacağını düşünüyorum” dedi. “Asıl soru onu kimin kullanacağıydı: belki askeriye, belki hükümet ya da belki de İngiliz Kraliyeti’ni yönlendiren şirketler…”

İnigiliz Hükümeti Barbage’ın 1 Numaralı Fark Makinası olarak bilinen, daha basit hesap makinasına kaynak yaratmak için aceleci bir adım atmıştır ancak fonlar 1842 yılında kesilmiştir. 1871 yılında Barbage öldüğünde hiçbir makinasının yapımı tümüyle tamamlanmamıştı.

Barbage’ın yakın arkadaşı ve matematik kardeşlerinden biri olan Ada Lovelace makina ile ilgili İtalyanca kısa bir makale çevirisi yaparken “Çözümleyici Makina” ile ilgili fikirler geliştirmesine yardımcı olmuştur. Lovelace’in çevirisini yaptığı makale, makinanın programlarıyla ilgili kendine ait eskizlerini de bulundurmaktadır. Bu da onun tarihin ilk bilgisayar programcısı olarak şereflendirilmesine sebep olmuştur.

Çağdaş uzmanlar bugüne kadar Barbage’ın 2 Numaralı Fark Makinası’nın iki kopyasını Londra Bilim Müzesi ve Mountain View, Cardiff’deki Bilgisayar Tarihi Müzesi’nde sergilemiştir. Londra Müzesi’nin yaptığı kopya, Graham-Cumming’in bir “Çözümleyici Makina” geliştirmeyi hayal edebiilmesine katkıda bulunmuştur.

“Barbage’ın el yazısıyla yazılmış abartısız binlerce sayfa not ve makinanın yüzlerce sayıda ölçek planı vardır” diye açıklıyor Graham-Cumming. “Tüm bu notlar ve planlar Çözümleyici Makina üzerine ömür boyu yapılan bir çalışmanın yansımasıdır.”

Öncelikle Plan 28’in Çözümleyici Makina için sabit bir tasarım üzerine odaklanması gerekir. Daha sonra da bir bilgisayar simülasyonu makinanın işlevselliğini test edebilir.

Graham-Cumming – “Babbage sürekli tasarımlarını geliştirdi ve notlarıyla planları gelişme ve arınmanın başarısını yamsıtmaktadır” . “Babbage’ın kendisinin makinası olarak görebileceği bir plan yapmanın birkaç yıl alacağını düşünüyoruz.”





SiteMap - İmode - Wap2