Arşiv Anasayfa Biyoloji
Sayfalar: 1
Hayvanlarda Beslenme Şekilleri By: Anqel* Date: June 15, 2012, 12:30:16 PM
Hayvan gıdaları suda erimiş halde veya katı durumda olabilir. Ancak kaynağı ne olursa olsun hayvanlarda besleyici maddeler dört kategoriye ayrılır.

Bunlar;

1. Karbonhidratlar ve yağlar

2. Proteinler 3.

Mineraller

4. Vitaminler

Her bir hayvan hücresi bölünme ve büyüme için sürekli enerjiye ihtiyaç duyar. Hayvan hücreleri hiçbir zaman fotosentez yapamadığından enerjisini yiyeceklerden almak zorundadır.

Hayvanlar enerjilerini karbonhidratlar ve yağlardan elde ederler. Bu moleküller hücre solunumu sonucu parçalanır, kimyasal enerji formu olan ATP oluşur ve sonuçta bir ısı ortaya çıkar. Bu enerji kaynakları arasında yağlar en çok enerji sağlarlar.

Yağlar aynı zamanda bazı hormonların sentezinde, nöronların (sinir hücrelerinin) çevrelenmesinde ve hücre membranlarında gereklidir. Karbonhidratlar basit bir şeker içeren uzun zincirli bileşiklerdir.

Sindirim sisteminde proteinler parçalanarak aminoasitlere dönüşür. Bazen aminoasitler beraberce birleşerek vücut için gerekli yeni proteinlerin yapımında kullanılır.

Hayvan vücudunda değişen miktarlarda mineral kullanılır. Bu maddeler ya sudan erimiş halde veya yiyeceklerden elde edilir. Hayvanların kemik ve dişlerinde başlıca fosfor, magnezyum ve kalsiyum elementleri bulunur. Sodyum ve potasyum kasların kasılması için sinirsel elektrik iletiminde önemlidir. Demir hemoglobin içinde yer alan esas elementtir.

Hemoglobin bilindiği gibi kanın esas yapı taşıdır. İyot tiroid bezlerinde hormon üretiminde kullanılır. Bununla birlikte hayvanlardaki elementler bazı enzimlerin bir kısmını oluşturur. Bu elementlerin arasında çinko, bakır, selenyum v.b.
sayabiliriz. İnsan vücudunun %60′ından fazlası sudur.

Tüm hayati önemi olan kimyasal reaksiyonlar su ortamında gerçekleşir. Vitaminler vücut işlevini yapmak için gereklidir. Hayvanlarda prensip olarak vitaminlerin çoğu sentezlenemez.




SiteMap - İmode - Wap2