Arşiv Anasayfa Biyoloji
Sayfalar: 1
Omurilik Sinirleri By: Anqel* Date: May 21, 2012, 12:55:20 PM
29 çifttir. Bunlardan 8`i boyun boğumlarından, 12`si göğse karşı olan omurganın boğumlarında başlar; 5 çift bel boğumlarında, 4 çift de kuyruk sokumu boğumlarında biter.

· Birinci Çift: omurilikten çıkan sinirlerden biri sağ tarafa, diğeri de sol tarafa gider, boyun boğumlarından çıkan çiftlerden birisi, boynun üst boğumundaki delikten çıkıp, baştaki kaslara dağılır. Bu delik dar olduğu için oradan geçen sinir çifti küçüktür.

· İkinci Çift: Birinci boğumla ikinci boğum arasındaki boşluktan çıkar, baş derisine ulaşıp ona dokunma hissini verir. Oradan gözlerdeki ve yanaklardaki kaslara ulaşır. Kaslarda his ve hareketi sağlar.

· Üçüncü Çift: İkinci boğumla üçüncü boğum arasından iki kısım olarak çıkar. Bir kısmı başın derisine ve boyun arındaki kaslara his ve hareket verir. Bir kısım da kulakların çevresindeki kaslara yayılır.

· Dördüncü Çift: Üçüncü boğumla dördüncü boğum arasından çıkarak, boynun, başın ve belin üstündeki kaslara his ve hareket verir.

· Beşinci Çift: Dördüncü ve beşinci boğumlar arasından çıkan sinirler büyük ve küçük olmak üzere iki kısma ayrılır. Küçüğü yukarıdan aşağı inerek, dirseğe varır. Büyüğü de kendi arasına iki kısma ayrılır. Birisi bel boğumları üstündeki kaslardan başın ve boynun iç yüzündeki kaslara kadar uzanır. Diğeri de belden çıkan altıncı çiftin parçalarıyla birleşir.

· Altıncı Çift: Beşinci boğum arsından biter.

· Yedinci Çift: Altıncı boğumla yedinci boğum arasından biter. Bütün sinirler birbirleriyle adeta kenetlenir.

Kuyruk sokumundan çıkan dört çift sinirin bir çifti sol baldıra ulaşarak, oradaki sinirlerle karışır. Baldıra gelen diğer bir çift sinir de anal bölgedeki ve mesanedeki kaslara yayılır.

SiteMap - İmode - Wap2