Arşiv Anasayfa Muhasebe
Sayfalar: 1
Netsis Ambar Çıkış Fişi By: -o_o-GökhaNur-o_o- Date: April 29, 2012, 06:09:25 PM
Cari hesaplarla ilgisi olmayan, faturasız muhasebeye genel gider/ gelir kayıtlarının yapılması, stoklarla bağlantılı ambar çıkış fişlerinin kaydedilmesi, önceden girilmiş fişlerin tekrar çağırıp izlenmesi, düzenlenmesi ve kayıt sonunda fiş basımının yapılması için kullanılan bölümdür. Ayrıca Maliyet Muhasebesi uygulaması olduğunda, sarflar bu bölüm kullanılarak kaydedilebilir.



Ambar Çıkış Fişlerinin kullanılabilmesi için öncelikle bazı tanımlamaların yapılması gerekmektedir.  Bu fişin kaydı sonucunda, stoklara ve istenirse muhasebe hesaplarına hareket kayıtları işleneceğinden, bu muhasebe hesaplarının hangileri olduğu, Fatura/Masraf Merkezi Tanımlamaları bölümünde belirlenmelidir. Masraf merkezi ile ilgili detaylı bilgi için bakınız Fatura/Masraf Merkezi Tanımlama. Fiş kaydı sırasında çıkış hareketleri muhasebede hangi hesaba işlenecekse, bu hesap için tanımlanan masraf merkezi girilmelidir.

Ambar Çıkış Fişine girildiğinde sorgulanan belli başlı sahalar aşağıda açıklanmıştır.

Hareket Türü

Fiş kaydı sonucunda oluşturulacak stok hareket kayıtlarının, hareket tipinin ne olacağının (B- Depolar arası transfer, C- Üretim, D- Muhtelif, F- Konsinye tiplerinden biri) belirlendiği alandır. Hareket tipleri hakkında detaylı bilgi için bakınız Stok/Stok Hareket Kayıtları. Stok hareketlerindeki hareket tipleri hem raporlarda ayrı tipte hareketleri gruplandırabilmek açısından, hem de tiplerin ayrı ayrı icmallerinin alınabilmesi açısından önemlidir. Bu nedenle burada oluşturulacak hareketlerin tiplerinin belirlenebilmesi olanağı tanınmıştır.  Örneğin, Üretim modülü kullanılıyorsa ve yapılacak çıkış, üretim işleminde sarf edilen malzeme dışı bir gider ise burada C- Üretim hareket tipi seçilebilir. Burada B- Depolar arası transfer tipini seçilse bile işlem, bir depodan diğerine transfer şeklinde çalışmayacaktır. Sadece bir ambardan çıkış yapılacak, stok hareketlerine hareket tipi olarak işlenecektir.

Çıkış Yeri

Ambar çıkışında, çıkış yapılan malların gideceği karşılık yeri belirlemek için kullanılır. Özellikle Maliyet Muhasebesi modülünü kullananlar için bu bölümden yapılan hammadde sarflarının, hangi maliyet grubuna ait olduğu burada belirlenmelidir.

Masraf Merkezi

Fatura/Masraf Merkez Tanımlama bölümünden tanımlanan masraf merkezlerine kayıt oluşturabilmek üzere tercih edilecek seçenektir. Fiş numarası ve masraf merkezi kodu girildikten sonra ilgili malların çıkış işlemlerine devam edilir. Stok kodunu kaydettikten sonra masraf merkezinin muhasebe kodu, açılan bir pencereden sizi bilgilendirir ve istenilirse buradan değiştirilebilir. Bu değişiklik sadece ilgili kayıt için geçerli olacaktır. Masraf merkezinin muhasebe kodu değiştirilmiş olmaz.

Stok Kodu

Ambar Çıkış Fişi kayıtları, stok hareket kayıtları arasında da işlem görebilmektedir. Üretim ya da Maliyet Muhasebesi modülünü kullananlar için, değişik düzeyde stok kodlarının hareket kayıtları için kullanılabilir.

Ana Maliyet Grubu

Maliyet Muhasebesi modülünü kullananlar için geçerli olan seçenektir. Maliyet ana grup kayıtlarında “Hammadde Sarfları Ana Grup Bazında Mı?” sorgusu işaretlenmiş ise bu seçenek kullanılabilir. Maliyet muhasebesi maliyet ana mal grubunda tanımlanan kodlar kullanılarak, hammadde sarf çıkışları için çıkış kayıtları oluşturulabilir. Maliyet ana grubu ile ilgili detaylı bilgi için bakınız Maliyet Muhasebesi/Maliyet Ana Grup Kayıtları.

Maliyet Grubu

Maliyet Muhasebesi Modülünü kullananlar için geçerli olan seçenektir. Maliyet Muhasebesi/Maliyet Grup Kodu Kayıtları bölümünden tanımlanan kodlar kullanılarak çıkış kayıtları oluşturulabilir.

Serbest

Herhangi bir çıkış yeri belirtilmeden sadece tarih sahasına kayıt tarihi girilerek, stok kodlarına bu seçenek ile hareket kayıtları oluşturulabilir.

Masraf Kodu

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu bölümden yapılan kayıtlar, stok ve muhasebe hesaplarına işleneceğinden, müşteri/satıcı kodu sorgulaması yapılmayacak, bunun yerine çıkış yeri sorgulanacaktır. Burada Fatura/Masraf Merkezi Tanımlama bölümünden tanımlanmış olan masraf kodlarından biri ya da Maliyet Muhasebesi bölümünden tanımlanmış maliyet ana veya grup kodu girilmelidir. Masraf Kodları ile ilgili detaylı bilgi için bakınız Fatura/Masraf Merkezi Tanımlama. Masraf kodu girildiğinde, tanımlanmış olan karşılık muhasebe hesap kodu ve açıklaması ekranın sağ tarafında bulunan ÇIKIŞ bölümünde görüntülenecektir.

Satış Fatura Parametrelerinde bulunan “Her Satırda Muhasebe Kodu Sorulsun” parametresi işaretlenmiş ise, Ambar Çıkış Fişinin Kalem Bilgileri sayfasında sorgulanan Stok Kodu sahasından sonra satır bazında muhasebe kodu sorgulanacak ve Üst Bilgiler sayfasında girilen masraf kodunun karşılık muhasebe kodu, program tarafından buraya yansıtılacaktır. Fakat mal bazında gider yazılacak hesap kodu değişkenlik gösteriyorsa, bu kod üzerinde gerekli düzenleme yapılıp, o malla ilgili muhasebe kaydının girildiği hesap kodunda oluşması sağlanabilir. Maliyet ana ve grup kodlarında da bu pencereden değişiklik yapılabilme olanağı vardır.

Ambar Çıkış Fişi kayıtlarının entegre bölümlere işlenmesi şu şekildedir: İçinde bulunulan deponun stok kayıtlarına çıkış hareketleri işlenecektir. Kayıtlar Stok/ Stok Hareket kayıtları bölümünden izlenebilir. Muhasebe ile entegre çalışılıyorsa, masraf kodlarının karşılık muhasebe kodlarına da gerekli muhasebe kayıtları yapılacaktır. Kaydedilmiş ambar çıkış fişleri, tekrar çağırılıp izlenebilir ve yanlış girilen bir fiş, fiş numarası verilerek çağrılıp iptal edilerek ya da üzerinde düzeltme yapılarak yeniden kaydedilebilir.

Ambar Çıkış Fişinde bulunan ve bu bölümde anlatılmayan diğer sahaların kullanımı için bakınız Fatura/Depolar Arası Transfer.


SiteMap - İmode - Wap2