Arşiv Anasayfa Muhasebe
Sayfalar: 1
Netsis Alış Faturası Irsaliye Bağlantılı Fatura Işlemleri By: -o_o-GökhaNur-o_o- Date: April 29, 2012, 06:04:40 PM
İrsaliye Bağlantılı Fatura İşlemleri
Bir irsaliyenin faturalaştırılması üç yöntemle mümkündür. Bunlardan ilki, ilgili irsaliyenin içerisinde iken Toplamlar Sayfasında bulunan “Faturalaştır” butonunu kullanmaktır. Bu yöntem ile ilgili detaylı bilgi için bakınız Fatura/Alış İrsaliyesi. İkinci yöntem ise toplu faturalama yöntemidir. Toplu faturalama yöntemi ile ilgili detaylı bilgi için bakınız Fatura/Alış İrsaliyelerini Toplu Faturalama. Sonuncu yöntem ise, Alış Faturası bölümünden ilgili irsaliyenin faturalaştırılması şeklindedir.

Bu bölümde, 3. yöntem olan, fatura menüsünden irsaliye bağlantılı fatura işleminin nasıl yapılacağı anlatılacaktır. Fatura menüsünden yapılan işlemde, aynı cariye ait birden fazla irsaliyenin parçalı olarak birleştirilerek tek bir fatura oluşturulması mümkündür. Bu uygulamanın yapılabilmesi için Alış Fatura Parametrelerinde bulunan “Faturalaştırılan İrsaliyeler Saklansın mı” ve “İrsaliye Bilgilerinin Parçalı Faturalaştırılması” parametreleri işaretlenmelidir. Uygulamaya dönem ortasında geçmek isteyen firmaların, bu sisteme geçmeden önce tüm irsaliyelerini faturalaştırmaları gerekmektedir.

Yukarıda bahsedilen parametrelerde gerekli düzenlemeler yapıldığında, Alış Faturasına girildiğinde Üst Bilgiler sayfasından önce Sipariş/İrsaliye Bilgileri sayfasında faturalaştırmak istenen irsaliye ya da irsaliye kalemleri seçilmelidir. Bu sayfada bulunan sahaların kullanımı hakkında detaylı bilgi için bakınız Fatura/Sipariş Bağlantılı Alış Faturası Kaydı.

İrsaliyelerin parçalı olarak faturalaştırılması için kullanılabilecek diğer bir yöntem de Sipariş/İrsaliye Bilgileri sayfasını kullanmadan, faturanın kalem bilgileri üzerinde irsaliye seçimi yapmaktır. Satır bazında irsaliye numarasını girebilmek için  “Faturalaştırılan İrsaliyeler Saklansın mı” ve “İrsaliye Bilgilerinin Parçalı Faturalaştırılması” parametreleri işaretlenmelidir. Bu durumda fatura kalem bilgilerinde her stok için satır bazında irsaliye numarası sorulacaktır. İrsaliye rehberinde, faturada girilen cariye ait, ilgili stok için önceden girilen, faturalanmamış irsaliyelerin listesini gelecek ve arasından seçebileceksiniz. Bir stoğun, seçilen irsaliyede birden fazla tekrar edilmesi durumunda hangi satırdaki kaydın seçildiğini belirleyen “İrs. Kont.” sahasıdır. Satır bazında irsaliye numarası seçilerek yapılan faturalaştırma işlemlerinde, irsaliyelerin miktarlarına müdahale edilebilir.

Faturalaştırılan miktar, irsaliye miktarından düşülecek ve irsaliyenin tamamı faturalaştırılana kadar faturalaşmayan kalemler üzerinde düzeltme yapılabilecektir.  Tamamı faturalaştırılmayan irsaliyeler için, bakiye miktar daha sonra faturalaştırılabilir. İrsaliyenin tamamı faturalaştırıldığı zaman, Alış İrsaliyeleri bölümünden irsaliye kaydı çağrıldığında “Faturalanmış irsaliye” uyarısı gelecektir ve bir daha faturalaştırılmasına izin verilemeyecektir. İrsaliye no’ sunun olmadığı ya da yanlış girildiği durumlarda, program “Bu satıcıya ait irsaliye bulunamadı” şeklinde bir uyarı verecektir. Faturanız, irsaliye bağlantılı değilse, irsaliye numarası ekranını boş bırakarak, <Tab>  tuşu ile geçebilirsiniz.



SiteMap - İmode - Wap2