Arşiv Anasayfa Muhasebe
Sayfalar: 1
Sipariş Irsaliye Bağlantılı Satış Faturası Kaydı By: -o_o-GökhaNur-o_o- Date: April 29, 2012, 05:49:06 PM
Sipariş/İrsaliye Bağlantılı Satış Faturası Kaydı
Sipariş Bağlantılı Satış Faturası İşlemleri
 

Müşteri sipariş takibi yapıldığı durumlarda, girilen müşteri siparişlerinin faturalarını kesmek için, tüm bilgilerin en baştan tekrar girilmesi yerine, daha önceden girilen müşteri siparişlerinden fatura oluşturulmaktadır.

Müşteri siparişlerinin faturalaştırılması iki yöntemle yapılabilir. Bunlardan ilki, Satış Faturası menüsüne girildiğinde gelen Sipariş Bilgileri sayfasında, faturalaştırılacak sipariş kalemlerinin seçilmesi ile gerçekleşir. Diğer yöntem ise, fatura kalem bilgileri girişinde sorgulanan Sipariş Numarası sahasının kullanılmasıdır.

Sipariş Bilgileri Sayfasını Kullanarak Faturalaştırma
Sipariş Bilgileri sayfası kullanılarak, seçilen bir sipariş numarasına göre, belgenin tamamının faturalaştırılması ya da birden fazla belgenin sipariş edilen mallar bazında listelenmesi ve kullanıcının sadece bu listeden seçtiği kalemlerin faturalaştırılması da mümkündür. Bunun için sorgulanan sahalar ve açıklamaları aşağıdaki gibidir.



Belge Tipi

Satış faturasının sipariş bağlantılı olması halinde bu sahada Sipariş seçeneği işaretlenmelidir. Bu saha, irsaliye bağlantılı fatura oluşturulmadığı durumlarda pasif olacak ve sipariş seçeneği program tarafından seçili gelecektir. İrsaliye bağlantılı faturanın nasıl oluşturulduğu ile ilgili bilgi için bakınız Fatura/İrsaliye Bağlantılı Fatura İşlemleri.

Belge Numarası

Tek bir siparişin tamamen faturalaştırılması isteniyorsa kullanılan sahadır. Bu sahada, faturalaştırılacak siparişe ait belge numarasının seçilmektedir. Belge numarası rehberinden yararlanarak faturalaştırılacak siparişlere ulaşılabilir.

Siparişlerin teslim edilen/kalan bazında takibinin sağlıklı olarak yapılabilmesi için faturanın bağlantılı olduğu sipariş numarasının doğru olarak girilmesi gerekmektedir.

Teslim Cari Kodu

Faturanın kesildiği cari hesap/adres ile, stokların teslim edileceği cari hesap/adresin farklı olması halinde kullanılan bölümdür. Farklı Teslimat bölümü, Satış Fatura Parametrelerinde bulunan “Sipariş/İrsaliye/Faturada Farklı Teslim Yeri Var Mı” parametresinin işaretli olması halinde aktif gelecektir.

Faturalaştır

Faturalaştırılması istenen siparişin, Belge Numarası sahasında belirlenmesi ya da Detaylı Sipariş/İrsaliye Rehberi bölümünden faturalaştırılması istenen stok kalemlerinin seçilmesi ardından faturalaştırma işlemi için kullanılan butondur. Bu butona basıldığında, oluşturulacak faturaya ilişkin numara ve tarih bilgileri sorgulanacağı “Sipariş Teslimatınız Yapılsın Mı?” başlıklı ekran gelecektir. Burada Tamam butonun basıldığında, seçilen siparişte bulunan bilgiler faturaya aktarılacak, istenirse aktarılan bilgiler üzerinde değişiklik yapılabilecektir.

Detaylı Sipariş İrsaliye/Rehberi

Cari Kodu

Faturanın oluşturulacağı ve müşteri siparişleri bölümünden sipariş bilgilerinin girildiği müşterinin kodudur.

Belge Numarası

Faturanın oluşturulacağı sipariş numarasının girileceği bölümdür. Tek bir siparişe ait faturalaştırma işlemi yapılacaksa bu bölüm kullanılabilir. Cari kodu girilir ve bu saha boş geçilirse ilgili cariye ait tüm siparişler listelenecektir.

Mal Detaylı Mı?

Bu seçenek işaretlenmediğinde, belirlenen cari koda ait, teslimi yapılmamış (kalan) sipariş numaralarının listesi üzerinde istenen siparişler farenin sol tuşu çift tıklanarak işaretlenebilir veböylece faturalama işlemlerinde siparişler birleştirilerek faturalama yapılabilir. Fakat bu şekilde siparişlerin içerikleri, yani mal detayları izlenemez. “Mal detaylı mı?” sorgusu işaretlenerek, müşterinin kalan siparişlerinin mal bazında detaylı listelemeleri alınabilir. Bu tür listelemelerde sipariş birleştirme yapılamaz.

Stok Kısıtı Verilebilsin

Ekranın altında listelenecek sipariş kalemleri için kısıt verilmesi amacıyla kullanılacak seçenektir. Bu seçeneğin aktif olması için “Mal Detaylı Mı” sorgusunun işaretlenmesi gerekmektedir.

Stok Kısıtı Verilebilsin seçeneği işaretlendikten sonra Belgeleri Getir butonuna basıldığında, listelenecek sipariş kalemlerinin belirlenmesi için Stok Kısıt Ekranı gelecektir.



Bu ekranda bulunan Saha Adı sütunundaki hücreye tıklandığında, stok ilişkili sahalar listelenecektir. Bu listeden kısıt verilecek saha seçildikten sonra Operatör ve Değer sahaları kullanılarak istenen kısıt verilebilir.

Sıralama

Listelenecek siparişlerin sırası, bu bölümde yapılan seçime göre belirlenecektir. Sipariş numarası, teslim tarihi, koşul kodu, sipariş tarihi ya da stok koduna göre, artan şekilde sıralama yapılabilir.

Belgeleri Getir

Cari kodu ve mal detayı sorgulamanıza göre siparişlerin listelenebilmesini sağlayan butondur.

Satır Bazında Sipariş Seçimi İle Faturalaştırma



Satış Fatura parametrelerinde “İrsaliye/ Faturalarda Sipariş No. Mal Bazında Mı” parametresinin işaretlenmesi halinde, Kalem Bilgilerinde Sipariş No sahası sorgulanacak ve sahada bulunan rehber ile, Stok Kodu sahasına girilen stoklar için girilmiş siparişlere ulaşılabilecektir. Fatura, sipariş bağlantılı kesilmeyecek ise, bu numara ekranını boş bırakılarak <Tab>  tuşu ile geçilebilir.

Sipariş no’ sunun olmadığı ya da yanlış girildiği durumlarda, program “Sipariş Bulunamadı” şeklinde bir uyarı verecektir. Sipariş bulunduğu zaman, o siparişle ilgili teslimi bekleyen mallar, kalan miktarları ve sipariş tutarlarıyla birlikte otomatikman fatura ekranına getirilecektir.



SiteMap - İmode - Wap2