Arşiv Anasayfa Biyoloji
Sayfalar: 1
Tiroit Hormonlarının Biyosentez Bozuklukları By: Anqel* Date: April 13, 2012, 02:37:35 PM
Tiroyit yetmezlikleri, ikiye ayrılır: Hipofiz kaynaklı olanlar; tiroyit kaynaklı olanlar. Daha çok, tiroyit kaynaklı hipofiz yetmezliklerine rastlanır.

Tiroyit kaynaklı hipofte, yetmezlikleri

Bünyesel (birincil) hipofiz yetmezlikleri

Genel anlamda «bünyesel» terimi özellikle, bir hastalığın başka hiç bir hastalığa bağlı olmaksızın tek başına ortaya çıktığını gösterir. Tiroyit kaynaklı yetmezliklerinde, tiroyit bezinde bir de körelme görülür; yani ele gelen bir guatr yoktur.

Ama son araştırmalara göre, tiroyit bezi körelmesinin, önemli bozukluklar ortaya çıkarmadan gelişen bir tiroyit hastalığının (tiroyit iltihabı) son evresi olduğu sanılmaktadır. Tiroyit iltihaplarından başka bir bölümde sözedeceğimiz den, şimdilik, bir tiroyit yetmezliğine neden olabileceklerini belirtmekle yetineceğiz.’

İyotlu tiroyit hormonlarının yapım (biyosentez) bozuklukları

Guatrla birlikte olan tiroyit yetmezlikleri grubuna girerler.

Doğuştan hormon yapım bozukluklarının erişkin yaşta ortaya çıkmalarına oldukça ender ras-lanır. Çok daha erken, genellikle süt bebekliği döneminde belirti verirler.

Bu hormon yapım bozuklukları, tiroyit bezinin kesecik hücrelerine gerekli enzimlerin bozukluğuna bağlıdır. Doğuştan olan bu bozukluk, ancak ileri yaşlarda, yetişkin kişilerde bozukluklara yolaçabilir.

Guatrlı öteki tiroyit yetmezlikleri (yalın guatr)



Hipofiz kaynaklı tiroyit yetmezlikleri

Genellikle, daha önce gördüğümüz tam ön hipofiz yetmezliğinin belirtilerinden biridirler. Ama ender olarak kısmi bir ön hipofiz yetmezliğinin tek belirtisi olabilirler.

Bu durumda, tiroyit yetmezliğinin klinik belirtileri, tiroyit kaynaklı tiroyit yetmezliklerininkilerden farklıdır.


SiteMap - İmode - Wap2