Arşiv Anasayfa Biyoloji
Sayfalar: 1
Temodal By: Anqel* Date: April 06, 2012, 01:50:36 PM

Temodal etken maddesi Temozolomide olan ve beyin tümörü tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Temodal, kanser hastaları yararına çalışan ve ticari bir amaç gütmeyen İngiliz Kanser Araştırma Vakfı tarafından finanse edilerek geliştirilmiş, beyin tümörü ve pekçok kanser türünde başarılı sonuçlar veren yan etkileri az bir ilaçtır. Lisansı halen bu sivil toplum örgütünün elindedir.

Vakıf, Schering-Plough gibi bazı firmalara üretim lisansı vererek elde ettiği geliri yeni ilaçların araştırılmasına harcamaktadır. Mart 2010 itibari ile lisansi tamamen serbest bırakılmış ve jenerik versiyonlarının üretilmesine imkan verilmiştir.

Tarihçe

Temodal 1978 yılında İngiliz Kanser Araştırma Vakfı adına İngiltere'de Birmingham Üniversitesinden Malcom Stevens ve ekibi tarafından geliştirilmiştir. Beyin tümörü hastaları üzerinde klinik deneyleri 1997'de tamamlanmıştır. İlaç İngiltere dışında ilk kez 1999 yılı Ağustos ayında Amerika'da piyasaya sürülmüştür. 2000 yılından itibaren ise dünyanın diğer ülkelerinde hastaların kullanımına başlanmıştır.

Uygulama Alanları

Temodal aşağıdaki hastalıklarda uygulanmaktadır:

Beyin Tümörleri
Glioblastoma Multiform Grade IV (GBM IV)
Astrositoma Grade IV
Anaplastik Astrositom Grade III
Oligodendroglioma
Kanserler
Melanom

Bilimsel Çalışmalar

(14 Ekim 2009)Almanya, Tübingen Üniversitesi Beyin Araştırmaları Enstitutusunun yaptığı bir araştırmada 41 GBM hastasına radyoterapiyi müteakip yoğun dozajli (150mg/m2) Temodal uygulandı. Yoğun dozlu Temodal 1 hafta uygulandı ve ardından 1 hafta ara verilerek tedavi devam etti. Bu şekilde 1 hafta aralıklı tedavinin hastalarda yüksek dozlu Temodal'dan kaynaklanan aşırı (hematoksik) yan etkilerin görülmesinin önüne geçtiği görüldü. Ancak yüksek dozlu Temodal uygulamasından hastanın gördüğü fayda tümör hücrelerindeki MGMT geni durumuna bağlı. Eğer bu hücrelerde MGMT geni suskun ise yüksek dozlu Temodal tedavisi hastaya fayda sağlıyor, diğer durumda ise yüksek dozlu Temodal hastaya gözle görünür bir fayda sağlamıyor - yan etkileri dışında.[2]

Bunun yanısıra daha önce Paris Hopital Saint-Anne ve Schering Plough tarafından yapılan çalışmada yüksek dozlu Temodal uygulamasında, hastalara günlük 300mg/m2 Temodal'in güvenli olarak (aşırı toksik etkilere yol açmadan) verilebileceği bildiriliyor. Bu raporda önerilen tedavi yönteminde hastalara 2 haftada bir 3 gün boyunca günlük 300mg/m2 Temodal veriliyor ve bununla hastalarda aşırı bir toksik etkiye yol açmadan olumlu sonuçlar alınabileceği soyleniliyor. Araştırma sırasında doktorlar gruplara ayırdıkları hastalara günlük 200mg/m2 ile 350mg/m2 verdiler ve hastaların günlük 300mg/m2 dozajin en iyi sonuç veren güvenli doz olduğunu tespit ettiler.

Temodal ve Kombine Tedaviler

Araştırmalar yalnızca tek bir ilaca veya tedavi şekline dayanan tedavi sistemlerinin başarılı olamayacağını gösteriyor. GBM ve OD gibi tedavilerde bunun için tek bir ilaca yönelik değil, tıpkı AıDS tedavisindeki gibi ilaç kokteylleri ile bir tedavinin daha başarılı olacağını gösteriyor. ilâcın yanısıra radyoterapi ve radyoterapinin etkisini artırıcı ilaçların da alınmasının tümörlerin tedavisinde daha etkin olacağı bildiriliyor.(devam edecek)

Temodal Tedavisi ve MGMT Gen Durumu

Çeşitli araştırmalar Temodal ve benzeri ilaçların (Alkillestiriciler) tümör hücrelerinde oluşturduğu etkinin, bu hücrelerde bulunan MGMT geninin suskun veya aktif oluşuna bağlı olduğunu gösterdi.(13 Ekim 2009)

Eşzamanlı Temodal ve Radyoterapi (Yaşlı Hastalarda)

9 Ekim 2009 tarihinde yayınlanan North Carolina Üniversitesinin yaptığı bir araştırmada, yaşlılarda Radyoterapi ile eşzamanlı olarak Temodal tedavisi yapıldığında bunun hastaya yalnız radyoterapi uygulanmasından çok daha fazla faydası olduğunu ve bunun toksik yan etkilerinin hastaların kaldırabileceği oranda olduğu bildiriliyor. Araştırmada yaş ortalaması 76 olan 31 yaşlı GBM hastasında, radyoterapi ve Temodal es zamanlı olarak uygulandı. Sonuçlar yalnız radyoterapi ve diğer destekleyici tedaviler gören yaşlı hastalarla karsilastirildi. Sonuçta eşzamanlı radyoterapi ve Temodalin bu gruplar arasında en iyi sonuç verdiği görüldü. Hastaların yalnızca %20lik bir kısmında yüksek düzeyli toksik yanetkiler gözlemlendi. Bilindiği gibi yaşlı hastalarda Temodal uygulaması yan etkileri yüzünden doktorlar tarafından sınırlı olarak uygulanmaktadır.


Ynt: Temodal By: ecre Date: April 06, 2012, 01:51:38 PM
biLgi için tesekkürLer Gülmek :)

SiteMap - İmode - Wap2