Arşiv Anasayfa Güncel Sorunlar & Hayat
Sayfalar: 1
Yurtdışında Alınan Trafik Cezaları By: -o_o-GökhaNur-o_o- Date: March 16, 2012, 08:02:52 PM
1 Ekim 2010’dan itibaren Avrupa Birliği, yeni kararları yürürlüğe koyacak. Yeni yasa trafik kurallarının ihlali sonucu verilen cezaların sınır ötesi icrası ve talebi ile alakalı. Gerçi yasa 1 Ekim 2010’dan itibaren yürürlüğe geçecek, fakat eski ihlallerde bu yeni kara tarafından kapsanacak. Yeni ihlalin tarihi geçerli değildir. Önemli olan cezanın gönderiliş tarihi. Bu her ülke için geçerli olabilir. Mesela İtalya’da tebliği ve zaman aşımı süresi 360 gündür. Fransa’da ise iki yıldır. Elbette bu yasa sadece trafik cezalarını kapsamıyor, diğer para cezalarında icrasını ele alıyor.
 
Yeni yasanın amacı ise, yurt içindeki trafik ihlallerini sorunsuzca sınır ötesinde, yani diğer Avrupa ülkelerinde icrasını sağlamaktır. 70 Euro’yu aşan cezalar diğer Avrupa ülkelerinde icraya gider. Ama bu 70 Euro’luk miktar için masraflarda var, yani 60 Euro park cezası almışsanız ve bunun üstüne 15 Euro masraf eklenmişse 70 Euro’yu geçmis oluyorsunuz ve bunun icrası diğer Avrupa ülkesinde mümkün oluyor.
 
İTALYA’DA ALKOLE AF YOK
 
Yurtdışındaki trafik kurallarının ihlali halinde sizin için Almanya’da para dışında başka bir yaptırımı yok. Trafik puanlarınızı da kesinlikle etkilemez. Eğer yurtdışında ihlalden sonra polis tarafında anında durdurulursanız ehliyetinize el konulabilir. Tabi ki hatanın boyutuna bağlı ama bu durumun sınır ötesi icrası yeni yasaya göre de yoktur. Ayrıca trafik kontrollüne takılmışsanız ve size ceza yazılmışsa bazı ülkelerde anında cezayı ödemeniz gerekiyor. Hatta bazı ülkelerde parayı getirene kadar arabanıza el bile koyuluyor. Örneğin İtalya bu konuda çok hassas. İtalya’da alkollü olarak yakalanırsanız ve kanınızda 1,5 promilden fazla alkol tespit edilirse otomobiliniz elinizden alınabilir ve devletin mali olur. Akabinde açık artırmaya verilir ve elde edilen miktarda devletin olur.
 
Bazı ülkelerde cezalar kişinin aylık gelirine göre belirlenebiliyor. Örneğin Finlandiya’da bir işadamı 40 km hız sınırının olduğu bir yolda 80 km ile giderek neredeyse 170 bin Euro’luk bir ceza ödemek zorunda kaldı. Eee aylık geliri demek ki oldukça yüksekmiş.
 
Eğer yurtdışında bir trafik cezası almışsanız ve bir geçerli itirazınız yoksa, mutlaka cezayı ödemenizde fayda vardır. Kenara atıp hiç ilgilenmemek size daha pahalıya gelebilir. Bazı ülkelerde çünkü zaman geçtikçe cezalar katlanıyor. Mesela Fransa’da 90 Euro’luk bir ceza ödenilmediği takdirde yedi gün sonra 135 Euro’ya yükseliyor, 45 günden sonra ise 375 Euro oluyor. Mahkemeye intikal etmesi durumunda 750 Euro’ya çıkıyor. Hatta İtalya’da her geçen 60 günde cezalar katlanıyor. Bu cezaları ödemediğiniz takdirde bulunduğunuz ülke tarafından diğer ülkenin cezası icra edilebilir ve alınan ceza ise o ülkenin kasasında kalır. Yani cezayı İtalya’ya verir ama Almanya icra yapmak zorunda kaldığında ceza Almanya’da kalır. Unutmayın bu durumda icra memuru bile kapınıza gelebilir. Eğer gerçekten geçerli bir savunmanız varsa ve bir yanlışlık varsa itirazda fayda vardır. Aksi takdirde kabul etmeniz daha mantıklıdır.
 
CEZANIN TERCÜMESİ OLMALI
 
Eğer yurtdışından bir ceza gelirse bu mutlaka bulunduğunuz ülkenin dilinden olması gerekiyor, çünkü size verilen cezanın sebebini anlamanız gerekiyor. Yoksa icrası bulunduğunuz ülkede mümkün olmayabilir. Bazı ülkeler cezaların tercümesini reddediyor. Mesela Macaristan tercüme konusunda biraz aksi. Durum böyle olunca da cezanın icrası sınır ötesinde zor olabilir. İtalya, Fransa ve Hollanda gibi bazı ülkelerde sadece otomobil sürücüsü değil, otomobil sahibi cezalandırılır. Bildiğiniz gibi bu Almanya’da böyle değildir. Bu neden dolayı bu durum cezalarda mutlaka zamanından cezayı aldığınız ülkede zamanında itiraz etmeniz gerekir. Ayrıca cezanın icrası burada da mümkün olur. Yalnız Almanya ile Avusturya arasında 1990´dan beri bir anlaşma mevcut olduğu için, 25 Euro’luk cezalardan itibaren bir icra mevcuttur ve hatta araba sahibi olarak kullanan kişinin adını vermek zorundasınız. Bu kişi eşiniz veya birinci dereceden akrabanız olsa bile. Belki bu yasanın geçerlilik kazandığı günden itibaren bu anlaşmada kalkabilir. Bakalım zaman gösterecek.
 
Eğer yurtdışında bir ceza alırsanız ama bazı nedenlerden dolayı icrası da yapılmazsa, kurtuldum sanmayın. Çünkü bir daha o ülkeye girerseniz ve polis tarafından durdurulursanız başınız ciddi bir sıkıntıya girebilir. Hatta tutuklama emri bile çıkabilir. Bu sebepten dolayı yurtdışı trafik cezalarında mutlaka hassas olmanız gerekir.
 


SiteMap - İmode - Wap2