Arşiv Anasayfa Ağız ve Diş Sağlığı
Sayfalar: 1
Diş Eti Hastalıkları Kemik Erimesi Yapıyor By: Arshavin Date: February 25, 2012, 07:07:53 PM
Diş ve diş eti sorunlarının dişteki iltihapların tüm vücuda yayılabileceğini belirten Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Sekreteri Süha Alpay bunun hamile bayanlar da düşüklere sebep olabileceğine dikkat çekti.

Alpay sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere diş fırçalamanın yeterli olduğunu ifade ederek en önemlisinin akşam fırçalamak olduğunu söyledi. Bazı araştırmaların ise bir kez fırçalamanın bile yeterli olduğunu gösterdiğini bildiren Alpay diş ve diş eti sorunları olanların günde üç kere fırçalamasının yararlı olacağını belirtti. Sabah kalkar kalkmaz diş fırçalamayı da öneren Alpay bunun gece boyunca oluşan ağızdaki asitlerin giderilmesi açısından yararlı olacağına işaret etti.

Yemeklerden hemen sonra dişleri fırçalamak gerektiğini belirten Alpay diş fırçama imkanının olmadığı sırada bazı sakızların kullanılmasının yararlı olacağını ancak sorunlu dolgularda ve eklemlere sakıncasının da olabileceğine dikkat çekti. Alpay ağız sularının da flor içermesi nedeniyle diş yapısını güçlendirdiğini bildirdi.

ÇOCUKLARIN BESLENMELERİNE DİKKAT EDİLMELİ
Çocuğun diş sağlığı açısından beslenmesinin iki açıdan önemli olduğuna işaret eden Alpay “Birincisi diş yapısını destekleyecek kalsiyum içeriği olup olmaması bebeklerin kalsiyum destekli beslenmesi önem taşıyor. İkincisi ise beslenme alışkanlıkları şekerli gıdalar asitli içecekler boyalı maddeler dişlere yapışıyor çürüğü asit ve plak oluşumunu artırıyor. Çarpık beslenme alışkanlıkları dişleri olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

Çocukların ileride sağlıklı dişlere kavuşmak için ağız ve diş sağlığına beslenmelerine önem verilmesi gerektiğini belirten Alpay çocukların üç buçuk yaşından itibaren 6 ayda bir Dişhekimi kontrolünde olurlarsa daha az sorunlarla kaşı karşıya geleceklerini maddi kayıbın en önemlisi moral değerlerinin yüksek olması açısından ve erken dişsizlikle karşılaşmamaları açısından önemli olduğunu bildirdi.

DİŞLERDE UZUN SÜRE KALAN ENFEKSİYONLAR VÜCUTTA BAŞKA BİR SORUNA YOL AÇIYOR
Yetişkinlerde de beslenme alışkanlıklarının önem taşıdığına dikkat çeken Alpay diş ve diş eti sorunları dişteki iltihapların tüm vücuda yayılabileceğini söyledi. Kalp ve damar hastalıkları hamile bayanlar da düşüklere sebep olabileceğine işaret eden Alpay “Dişlerde uzun süre kalan enfeksiyonların vücutta başka bir soruna yol açtığı uluslararası araştırmalarda da yer almaktadır” dedi.

Dişlerin düzgün olmasının ise genetik olduğunu belirten Alpay “Kişinin çene yapısı dar diş yapısı büyükse dişler çapraşık olur tam tersinde çene yapısı geniş dişler küçükse dişler aralıklı olur. Bunlar genetik faktörden kaynaklanıyor” dedi. Eski insanlarda pişmemiş sert gıda yiyenlerin diş aşınmalarıyla karşı karşıya geldiğini ifade eden Alpay kent yaşamında yumuşak gıdaların tüketiliyor olmasının ise diş aşınmalarının eskiye göre fazla olmadığını gösterdiğini söyledi.

Alpay “Diş eti hastalıkları ve dişlerde bakteri plağının birikmesi kemik erimelerine neden oluyor. Şeker hastalığı gibi hormonal sorunlara bağlı olarak mide rahatsızlıkları hamilelikte de aynı sorunlar varsa özellikle hamileler dişlerine daha iyi bakmalı” şeklinde konuştu.

STRES'E BAĞLI DİŞ GICIRDATMALARI DİŞLERDE KIRILMALARA NEDEN OLUYOR
Düzenli hekim kontrolüyle yaşlılıkta diş kaybının önlenebileceğini belirten Alpay günlük bakım ve beslenme alışkanlıklarının doğru sürdürülmesi gerektiğini bildirdi.

Dişlerin darbe ve çürüğe bağlı kırılabileceğini ifade eden Alpay stres sorunlarına bağlı diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlıklarının dişlerde aşınma çatlama ve kırılmalara neden olabileceğini bunların Dişhekimlerinin yaptığı koruyucu plaklarla önlenebileceğini söyledi.

Ağız kokusunun çıkamamış 20 yaş dişinden bozuk kırık dolguların ve çürüklerin neden olabildiğini belirten Alpay mide ve bağırsak rahatsızlıklarında da meydana gelebildiğini ağız kokusunun dilin üst yüzünün fırçalanarak önlenebileceğini ifade etti.

Alpay sağlıklı dişler için günlük bakımın yapılmasını eğer diş eti sorunlarına yatkınsa günlük bakımın artırılmasını yılda en az bir kere Dişhekimine gidilmesini önerdi.

SiteMap - İmode - Wap2