Arşiv Anasayfa Kadın Hastalıkları
Sayfalar: 1
Sezeryan Doğum By: -o_o-GökhaNur-o_o- Date: February 23, 2012, 08:06:26 PM
Sezeryan ; Uterusa (rahim) yapılacak kesi ile bebeğin doğurtulması yöntemidir. Genel kabul gören endikasyonlar (gereklilikler) hastanın daha önce sezaryen doğum yapmış olması, eylem sırasında distozi (zor doğum) olması veya olacağının öngörülmesi (zorlu doğum), fetal durumun tatminkar olmaması (fetüsün sıkıntıda olabileceğini gösteren çeşitli bulgular) ve makat geliştir.

Her ne kadar bu endikasyonlar en çok kabul edilen sebepler olsa ve yapılan sezaryenlerin en büyük endikasyon gruplarını oluştursalar da her klinisyen tarafından kabul edilmeyebilirler. Örneğin, daha önce zorlu doğum dışında bir sebepden dolayı sezaryen doğum yapan bir kadın bir sonraki gebeliğinde yakın izlem altında normal doğum yapabilir ya da daha önce normal doğumu olan bir hastanın şimdi ki makat geliş gebeliğinde yakın izlemle normal doğum planlanabilir. Bunların dışında, çoğul gebeliklerde (özellikle önde gelen fetüs verteks (baş) olmayan bir geliş ise), küçük gebelik haftaların da, ablasyo plasenta veya plasenta previa (plasentanın uterustan ayrılması durumları) varlığında bebekte gelişim kısıtlılığı olan durumlarda sezeayen yöntemi normal doğuma tercih edilebilir.

Annenin normal doğum sırasında ıkınmasına tıbbi açıdan mani olabilecek bir medikal durumda da (örneğin aort anevrizması) sezaryen yapılabilir. Sezaryen operasyonu, yapılan Uterin kesiye göre çeşitli alt tiplere ayrılabilir. En sık kullanılan kesi Uterusun alt kısmına yapılan yatay kesidir ve sezaryen sonrası en az uterus rüptürü (parçalanması) riskine sahiptir. Ayrıca aşağı dikey kesi, klasik dikey kesi veya T-şekilli kesi yapılabilir. Klasik dikey ve T-şekilli keside rüptür şansı en fazladır. Eğer tıbbi açıdan bir sakınca yoksa Uterin kesi nasıl olursa olsun, karındaki kesî yataydır. (Pfannenstiel kesi)

Sezeryanda İstenmeyen sonuçlar(komplikasyonlar):

Mevcut mortalite ve morbiditeyi etkileyen en önemli faktör sezaryenin hangi nedenle yapılmış olduğudur. Daha önce sezaryen geçirdiği için sezaryen olan hastalar, ilk kez sezaryen olanlara göre artmış histerektomi (uterus çıkarılması) riski, mesane ve barsak zedelenmesi, puerperal (lohusalık) ateş ve yara yeri enfeskiyonuna maruz kalırlar. Ayrıca her hangi bir sebepden dolayı sezaryen olan hastalar normal yolla doğuranlara göre daha fazla uterin enfeksiyon, cerrahi enfeksiyon, doğum sonrası kanama kanama, üreme sistemi ve idrar yolu enfeksiyonu, kardiyopulmoner komplikas-yon, ve tromboemboli riskine sahiptirler. Bunun dışında ağızdan besin alımı normal doğumlara göre daha geçtir; hastanede yatış süresi daha uzundur, ağrı kesici ihtiyacı daha fazladır ve özellikle anne genel anestezi altında sezaryen olmuş ise doğumdan hemen sonra olması gereken anne – bebek iletişimi de daha ileri saatlere kalmaktadır.


Ynt: Sezeryan Doğum By: sedefzey Date: May 21, 2012, 12:07:42 PM
anestezinin etkisi yüzünden sütün gelmesi bile bazen 2-3 gün sürebiliyor. Çocuk için de, anne için de çok zor bir durum sezeryan.
Ynt: Sezeryan Doğum By: loveis1Dxx Date: September 30, 2012, 04:54:13 PM
çok zor bi durum olsa gerek

SiteMap - İmode - Wap2