Arşiv Anasayfa Göz Sağlığı
Sayfalar: 1
Katarakt Hastalığı Nedir By: -o_o-GökhaNur-o_o- Date: February 22, 2012, 06:51:15 PM
Gözdeki lenste (mercek) görmeyi bozan bir opaklığın oluşması göz merceğinin yoğunlaşması olarak tanımlanabilir. Oluşum nedeni tam olarak bilinememektedir. Çocuklukta annedeki kalsiyum metabolizması bozukluğuna bağlı olabildiği gibi, frengi (sifilis) ya da gebelikte geçirilen kızamıkçık hastalığından sonra ortaya çıkabilir. Genellikle gözdeki öteki bozukluklara eşlik eder. Katarakt ileri yaşlan, genellikle 60 yaşın üstünde ortaya çıkan bir göz hastalığıdır. Yaşlanmayla birlikte lensin sertleşmesiyle oluşur. Bazen lensin merkezinin daha fazla sertleştiği, sonradan çöktüğü de görülür. Yaşlılıkta ortaya çıkan bu tür kataraktın genel sağlıkla ya da göz sağlığıyla bağlantısı yoktur. Kataraktın öteki oluşum nedenleri arasında şunlar vardır: Gözde her hangi bir nedenle yaralanma, şeker hastalığı, gözün uzun süre ısıyla karşı karşıya kalması gibi.


Katarakt Hastalığının Belirtileri

Gözlerin önünde hareket etmeyen lekelerin belirlenmesi, ışıkların çift görülmesi, uzağı net görememek, gittikçe artan körlük (bu aşamanın başlangıcında nesnele tam aydınlığa oranla alacakaranlıkta daha iyi görülür, çünkü karanlıkta ışık daha fazla genişlemesi olan pupilladan girer), kataraktın ileri evrelerinde pupilla belirgin bir biçimde renk değiştirerek gri beyaz bir görünüm alır.


Katarakt Hastalığının Tedavisi

Kataraktın ilaçla tedavisi henüz bulunamamıştır. Tek tedavi yöntemi ameliyattır. Ameliyatta duruma göre genel ya da lokal anestezi uygulanır. Opaklaşmış lens kapsülünden çıkartılır. Lens çıkarıldığı için ameliyat sonrasında hastanın sürekli olarak gözlük kullanması gerekir. 1986′da ABD’de geliştirilen yeni bir ameliyat yöntemiyle yeni ölmüş bir insanın cor-nea tabakasından alman sağlam kontak lensler, kataraktı gözdeki opaklaşmış lensin yerine başarıyla yerleştirilerek katarakt hastalığma yeni bir tedavi uygulanması getirildi.



SiteMap - İmode - Wap2