Arşiv Anasayfa Biyoloji
Sayfalar: 1
Fotosentez Güneş Olmadan Gerçekleşebilir Mi By: Anqel* Date: February 14, 2012, 02:53:01 PM
Fotosentez, bitkilerin güneş ışınlarından yararlanarak gereksinim duydukları enerjiyi sağladıkları temel süreç. Havadan alınan karbon dioksit ve köklerden sağlanan su, klorofil adlı yeşil pigmentin yardımıyla işlenerek şekere ve oksijene çevrilir. Şeker de daha sonra tüm canlı organizmaların enerji kaynağı olan ATP molekülünün sentezinde kullanılır.

Fotosentez için olmazsa olmaz koşulların en başında, enerji kaynağı güneş ışığı geliyor. Ancak Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nden Thomas Beatty yönetimindeki bir araştırmacı grubu, Pasifik Okyanusu’nun 2400 metre derinliği gibi güneş ışığından çok uzak bir ortamda fotosentez yapan bir bakteri keşfetti.

Araştırmacılara göre bakteri, okyanus dibindeki sıcak su kaynaklarından gelen ve son derece gelişkin antenleriyle algıladığı zayıf ışıktan ve kükürtten yararlanarak fotosentez gerçekleştiriyor. Keşif, dünyamızdaki yaşamın var olabileceği limitlerin yeniden belirlenmesi için olduğu kadar, Dünya dışı yaşam olasılığı açısından da önem taşıyor. Ayrıca, yaşamın yalnızca gezegenimizin yüzeyine özgü bir olgu olmadığını ortaya koyuyor. Bunu kanıtlayan her yeni bulgu, Dünya dışı yaşam araştıran grupları heyecanlandırıyor.

Nedeni, önceleri yaşam destekleyecek koşulların olmadığı yargısına varılan gezegen ve aylara yeni bir bakışı gerekli kılması. Örneğin, Jüpiter’in dört büyük ayından Europa’nın buzdan yüzeyinin kilometrelerce altında, yaşam için gerekli sıvı sudan oluşan bir okyanus bulunduğu düşünülüyor. Europa, hem Güneş’e çok uzak, hem de zayıf güneş ışığının kalın buz tabakasını geçerek alttaki okyanusa ulaşması mümkün değil.

Ama Europa’yı Dünya-dışı yaşam için defterden silmeye direnen gezegen bilimciler, Dünyamızda olduğu gibi Europa’da da okyanus dibinde var olduğu sanılan sıcak su kaynaklarının fotosentez yapan canlıları ayakta tutabileceğini düşünüyorlar.


SiteMap - İmode - Wap2