Arşiv Anasayfa Kadın Hastalıkları
Sayfalar: 1
Obezite Görülme Sıklığı Kadınlarda Daha Fazla By: Arshavin Date: February 14, 2012, 12:31:31 AM
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, obezitenin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin problemi haline geldiğini söyledi.

Buzgan, ''Ülkemizde obezite görülme sıklığı yüzde 15-16'lara kadar çıktı. Kadınşarda ise daha fazla olmak üzere yüzde 40'lar, erkeklerde ise yüzde 20'ler civarında görülüyor'' dedi. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, ''Türkiye obezite ile mücadele programı ve ulusal eylem planı çalıştayı''nda yaptığı konuşmada, obezitenin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için bir problem haline gelmeye başladığını savundu. Buzgan, Türkiye'de obezite görülme sıklığının yüzde 15-16'lara kadar çıktığını ifade ederek '' Kadınlarda ise daha fazla olmak üzere yüzde 40'lar, erkeklerde ise yüzde 20'ler civarında görülüyor'' dedi. Buzgan, kalp, damar ve akciğer hasatlıkları gibi hastalıkların ön sıralarda yer almaya başladığını belirterek, en büyük risk faktörlerinin ise hareketsiz yaşam, yanlış beslenme ve tütün kullanımı olduğunu söyledi.

-'ŞİŞMANLIK PİŞMANLIKTIR' SLOGANI-

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Buzgan, obezitenin toplum yapısından da kaynaklandığını ifade ederek şunları söyledi:


22Şişmanlık pişmanlıktır gibi bazı sloganlar söylenebilir. Toplu, kilolu olmanın sağlıklı olmakla eş değer olduğu bir toplumda büyüdük. Halbuki patolojik olmayan bir zayıflığın daha sağlıklı olduğunu biliyoruz. Gün geçtikçe yaşam şeklinin değişmesiyle kilomuz da artıyor. Asansör, televizyon başında zman geçirme, yanlış beslenme ile kilolarımız fazlalaşıyor. Tabi boyumuz da uzuyor; ancak boyla orantılı olmayan bir şekilde kilolar daha da artıyor.''


Obezitenin ortaya çıkardığı hastalıklar göz önüne alındığında daha fazla yatırım gerekliliğinin ortaya çıktığına işaret eden Müsteşar Yardımcısı Buzgan, obezite ile mücadelede siyasi bir kararlılığın olmasını da vurguladı. Buzgan şunları söyledi:

''Bu program oluşurken birçok Bakanlık, üniveristeler ve sivil toplum kuruluşlarundan katkılar alındı ve bir taslak ortaya çıktı. Son şeklinin ise, bir eylem planı olacak şekilde hazırlanması gerekiyor. İzlenebilir ve denetlenebilir olması lazım. Sağlıklı yaşam herkesin hakkı. Bu ise Sağlık Bakanlığı'nın başta gelen görevlerinden biri. Yani koruyucu sağlık hizmetlerinin ortaya konulması. Artık yetersiz beslenmenin değil, dengesiz beslenmenin sorun olduğunu görüyoruz. Fiziksel aktiviteyi de geliştirmemiz gerekecek. Ülkemiz televizyonun çok izlendiği, okumanın az olduğu bir ülke. Bu nedenle haberlerdle, filmlerle, dizilerin içine indirekt olarak yerleştirmek ile katkı sağlanabilir. Basının da desteğini almamız gerekiyor''

SiteMap - İmode - Wap2