Arşiv Anasayfa Biyoloji
Sayfalar: 1
Ferriredüktaz Nedir By: Anqel* Date: February 10, 2012, 01:41:25 PM
Duodenum lümeninde Fe+++ müsine bağlanır ve ortam nötralize olsa bile çözünür kalır. Demir bu kompleksde NADP (nikotinamid adenin dinükleotit fosfat) ile indirgenir.

Emici özellikteki enterositlerin tepe kısmından ferriredüktaz ile Fe++’ye indirgenerek alınır. Alınan demir boş NRAMP–2 (natural resistance associated macrophage protein) ya da divalan katyon taşıyıcı protein-I (DKT-I) isimli B3 integrin ile kompleks oluşturmuş protein ile hücre içine taşınır.

NRAMP-2’nin demiri taşıma kapasitesi barsak epitel hücresinin olgunlaşması ve demir içeriğine göre ayarlanır. Demir NRAMP–2 ile ya da NRAMP–2-integrin-flavin-monooksijenaz kompleksi ile ya ferritin olarak hücre içinde depolanacak ya da plazmaya verilmek üzere bazolateral kısma taşınacaktır.

Hefastin bir bakır içeren ferrooksidazdır (Fe++ → Fe+++) ve bazolateral transferde görev alır. Hefastin eksikliğinde Fe++ hücrede toksik etki gösterir .Eritropoetik aktivite arttıkça ve hipoksi varlığında demir emilimi artar. Demir depolarındaki demir miktarı ile demir emilimi arasındaki orantı terstir.

Serum transferrin düzeyi ile emilim arasında da ilişki düşünülmektedir. Yine HFE’in de (membran MHC I sınıf proteinlerinden) emilim üzerinde etkisi olduğu belirtilmiştir. HFE nötral pH’da transferrin reseptörüne bağlanır.

Bu durumda transferin reseptörünün transferrine ilgisi azalır, HFE geninde mutasyon varlığında emici yüzeye sahip epitelden bazolateral bölgeden demir geçişi artmaktadır.

SiteMap - İmode - Wap2