Arşiv Anasayfa Ruh Sağlığı
Sayfalar: 1
Türk Aile Yapısı, Şizofreni Tedavisini Kolaylaştırıyor By: Buse44 Date: February 06, 2012, 07:43:53 PM
Türk aile yapısı, şizofreni tedavisini kolaylaştırıyor


Ruhsal hastalıklar, modern insanın korkulu rüyası. İş hayatı ve kalabalık şehirlerin getirdiği stres ve kültürel değişim başta depresyon olmak üzere pek çok ruhsal rahatsızlığa davetiye çıkarıyor. Ruh hastalıkları içinde en tehlikelisi ise şizofreni.

Gelişmiş Batılı toplumlarda şizofrenler, çalışabilme kabiliyetlerini yitirdikleri için toplumdan dışlanıyor. Ancak Türkiye'de kuvvetli aile bağları, şizofrenlerin hayata tutunmasını kolaylaştırıyor.
Şizofreni Dernekleri Federasyonu Başkanı Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Haldun Soygür, geleneksel Türk toplumunda 'hastaya ve düşküne sahip çıkma' anlayışının çok önemli olduğunu hatırlatıyor. Toplumdaki bu hassasiyetin en çok da şizofreni tedavisinde faydalı olduğunu kaydediyor.
Soygür, araştırmalara göre şizofreninin Avrupa ülkelerinde ve ABD'de daha ağır seyrettiğini vurgulayarak, "Oralarda şizofrenler 'deli' olarak görülüyor. En önemlisi de her şeyin para üzerine kurulduğu bu toplumlarda üretim gücünü kaybeden hastalar toplumdan dışlanıyor. Yalnızlığa itilen hastaların durumu daha da ağırlaşıyor." şeklinde konuşuyor. Doç. Dr. Haldun Soygür, Doğu toplumlarında ise dayanışma geleneğinin hâlâ devam ettiğini ifade ederek, "Komşusu açken tok yatmama şeklinde özetlenebilen bu anlayış toplumumuzun en önemli özelliklerinden biri." diyor.
Türkiye'nin de içinde bulunduğu Doğu toplumlarında şizofreni ya da başka bir sebeple çalışamayan kişilere yardım edildiğini aktaran Soygür, bunun da hastayı hayata bağladığını söylüyor. Bu sayede Türkiye'de şizofreni hastalarının Batılı ülkelerdekilere göre daha kolay tedavi edilebildiğini dile getiriyor. Ancak Haldun Soygür, Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı büyük toplumsal ve kültürel değişimin bu tabloyu olumsuz etkilemeye başladığı uyarısında da bulunuyor. Soygür, "Kentleşme ve Batılılaşma sürecini çarpık bir şekilde yaşadığımız için bunun gibi iyi özelliklerimiz bozuluyor. Ruhsal hastalıklar açısından giderek Batılılara benzemeye başladık. Son yıllarda şizofrenlere karşı toplumda damgalama ve dışlama davranışları da artıyor." açıklamasını yapıyor.
700 bin şizofreni hastası var
Türkiye'de 700 binin üzerinde şizofreni hastası bulunduğu tahmin ediliyor. Şizofreni kişinin duygu, düşünce ve davranışlarında önemli değişikliklere sebep olan ruhsal ve beyinsel bir hastalık. Hastalarda genellikle gerçekle hayal dünyasını ayırt edememe, mantıksal düşünme yeteneği kaybı, normal duygusal tepkiler verememe ve toplumsal kurallara uyamama gibi belirtiler görülüyor. Hasta, hayali sesler duyuyor. Giderek gerçeklerden uzaklaşarak zihninde yeni bir dünya kuruyor. Hastalık tam olarak tedavi edilemiyor. Ancak çeşitli ilaçlar ve psikolojik telkin yoluyla kontrol altına alınabiliyor. Tedavi gören hasta basit işlerde çalışabiliyor. Genetik özellikler taşıyan ve çevresel etkilerle tetiklenen hastalık daha çok erkeklerde görülüyor.
Şizofrenler, kendilerini anlatmak için federasyon kurdu
Toplumda, deli, manyak, meczup ve tımarhanelik gibi ithamlarla damgalanan şizofreni hastaları, kendilerine yapıştırılan olumsuz imajı değiştirmek için Türkiye çapında örgütleniyor. 1990'lı yılların sonlarına doğru Türkiye'nin çeşitli illerinde şizofreni dernekleri kuran hastalar, şimdi de federasyon oluşturdu. 2006 yılında bir araya gelen 9 şizofreni derneği Şizofreni Dernekleri Federasyonu'nu kurdu. Federasyon, şizofrenleri toplumla kaynaştırmayı ayrıca toplumdaki yanlış imajı da ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu amaçla 'şizofreni toplum önderleri yetiştirme projesi' uygulanıyor.



Ynt: Türk Aile Yapısı, Şizofreni Tedavisini Kolaylaştırıyor By: jane555 Date: November 16, 2013, 09:48:49 PM
tskrler
Ynt: Türk Aile Yapısı, Şizofreni Tedavisini Kolaylaştırıyor By: perihan58 Date: June 19, 2014, 11:05:03 PM
Teşekkürler

SiteMap - İmode - Wap2