Arşiv Anasayfa Biyoloji
Sayfalar: 1
Ekinokoklar By: Anqel* Date: February 05, 2012, 03:34:28 PM
Ekinokok erişkin evrede genellikle köpeklerin bağırsağında bulunur. Uzunluğu ortalama 0,5 cm kadardır. Çoğu zaman yüzlerce ya da binlercesi birden köpeğin bağırsak duvarına sıkıca tutunmuş olarak yaşar.

Vücutları baş, kısa bir boyun ve proglotit ya da şerit denen üç parçalı gövde bölümünden oluşur. Baş bölümünde dört vantuz (çekmen) ve iki sıra halinde çengeller vardır. Bu tutunma organları aracılığıyla bağırsak duvarına kolayca yapışırlar.

Temel olarak üreme sistemini içeren proglotitler en küçüğü önde, en büyüğü arkada yer alacak biçimde dizilmiştir.Arka uçta şişkin bir torbayı andıran en büyük proglotit 500 dolayında yumurta taşır. Yumurtayı saran kabuğun içinde altı köşesinde birer çengel taşıyan embriyon bulunur. Köpeğin dışkısıyla sürekli dışarı atılan yumurtaların sayısı 15 günde toplam 600′e ulaşabilir.

Toprakta, su-ida ve bitkiler üstünde haftalarca canlılığını yitirmeyen ekinokok yumurtaları koyun, sığır ve insan gibi ara konaklara ağız yoluyla bulaşır. Ara konağm midesindeki asit salgısı yumurtanın kabuğunu ritir ve larva açığa çıkar.

Embriyon yapısını koruyan larva mide ya da bağırsak duvarını delerek kan dolaşımına girer, kapı toplardamarı yoluyla karaciğere ulaşır ve karaciğerin kılcal damarlarına yerleşir.

Karaciğer engelini aşan larvalar gene dolaşım sistemini kullanarak alt ana toplardamara, daha sonra sağ kulakçık ve karıncıktan akciğer atardamarlarına, buradan da akciğer kılcal damarlarına geçer. Akciğer engelini aşabilen larvalar ise büyük dolaşıma katılıp vücudun her organına yerleşebilir. Ama en sık yerleştikleri organlar karaciğer ve akciğerdir.

Ynt: Ekinokoklar By: TwiLight Date: February 05, 2012, 04:02:00 PM
Paylaşım için Teşekkürler

SiteMap - İmode - Wap2