Arşiv Anasayfa Kulak Burun Boğaz
Sayfalar: 1
Nefes Almanın Önemi By: Arshavin Date: February 01, 2012, 05:10:21 PM
BURUN DEYİP GEÇERİZ
Ağzımızdan nefes alabiliyorken, bir buruna üstelikte iki delikli bir buruna neden sahip olduğumuzu merak bile etmeyiz.
Havanın yavaş ilerlemesi için burun orta duvarından yanlara doğru uzanan kıvrımlı çıkıntılar vardır.Bunlar "konka" olarak isimlendirilir.
Nefes aldığımızda, havanın sadece bir kısmı konkalar arasından sıkışarakgeçer. Bu esnada konkalara sıkı temas ile hava içindeki tozlar, konkaların yüzeyindeki "mukus" adı verilen koyu sıvıya yapışır. Arta kalanhava ise konkalara çarparak geriye doğru dairesel bir hareket yapar. Buna, havanın türbülansı denir.

Türbülans ile hava bir miktar burun boşluğunda bekletilmiş ve döndürülmüş olur. Bu sırada havanın ısıtılması, yanivücut ısısına eşitgetirilmesi sağlanır. Burada gerektiğinde bunun tam tersi bir durum da söz konusudur. Eğer alınan havanın , vücut sıcaklığından daha yüksekse, hava, burunda soğutularak vücut sıcaklığına yaklaştırılır.
Ayrıca havadaki su buharı basıncı sıfıra yakınken [3mmHg] burunda bekleme esnasında havaya katılan su molekülleri ile 47mmHg'ya yükseltilir.Daha açık ifadeyle, burun boşluğundaki su molekülleri buharlaşarak havaya karışır.

Ağzından nefes alarak uyuyan kişilerde, sabah boğaz ve yutakta kuruluk olur. Çünkü hava nemlendirilmeden akciğerlere çekilmiştir. Bu sebeple kalorifer üzerine bırakılacak içi su dolu bir kapla, odanın havasının nemlendirilmesi oldukça faydalıdır.

SiteMap - İmode - Wap2