Arşiv Anasayfa Alternatif Tıp
Sayfalar: 1
Hidroterapi Ve Suyun Gücü Ile Tedavi By: Arshavin Date: February 01, 2012, 05:08:25 PM
Günümüzde sıkça kullanılan bu yöntem; Çin, Japonya, Mısır, Yunan ve Roma kültürlerinde de uygulanan önemli bir tedavi metodudur. Örneğin; eski Yunanlılar terapatik banyo yapmaktan çok hoşlanırlardı. Mısırlılar, içine özel yağlar ve çiçek özleri ekledikleri suda yıkanırlardı. Romalıların ise halkın kullanımına açık büyük banyoları kullandıklarını biliyoruz. Tıbbın babası Hipokrat da hastalıkları iyileştirmek için bahar yağmurlarında yıkanmayı öğütler.

19. yüzyılda Bavarialı bir keşiş olan Sebastian Kneipp eski kültürlerin vazgeçilmez tekniği hidrotepatiyi tekrar gün yüzüne çıkardı ve popülerlik kazanmasını sağladı. Günümüzde yıkama, sarma, paketleme, duş, buhar, sauna gibi pek çok hidroterapi metodu kullanılmaktadır. Bunlar omurga incinmesi, bel kemiklerindeki eklemlerle oluşan iltihap ve arteritler anlamına gelen anklioza gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Aynı zamanda felç, spastik sorunlar ve yanmalar için de uygulanır.

Hidroterapi Nasıl Çalışır?

Vücut stres altındayken ve acı hissederken nabız ve kan basıncında artışa neden olan kimyasal değişimler meydana gelir. Hidroterapiyle şişmiş eklemlerde ve incinmelerde iyileşme görüldüğü gözlenmiştir. Bu da kişinin rahatlamasını sağlar ve acıya karşı dayanıklılığı artırır. Çünkü bu yöntem beynin salgıladığı ve ağrı kesici etkisi olan endorfin hormonunun salgılanmasını hızlandırarak acıyı hafifletir. Aynı zamanda kan damarlarını genişleterek kan akışını hızlandırır, bu da dokulara ve şişmiş bölgelere daha fazla oksijen taşınmasını sağlar. Kan dolaşımının hızlanması aynı zamanda lenf drenajı sağlayarak vücudu toksik maddelerden arındırır. Sonuç olarak romatizma, kireçlenme, siyatik, sırt ağrısı, eklem ağrısı ve şişmesi, uykusuzluk, yorgunluk, stres, düşük kan dolaşımı, kas ağrıları, tansiyon, kramp gibi rahatsızlıkları önlemek için hidroterapi harika bir yöntemdir.

Hidroterapi Çeşitleri

Omuza kadar batırma banyosu: Kişi yaklaşık 32 derecelik suyun içine su omuzlarına kadar gelecek şekilde yatırılır ve 20 dakika boyunca böyle kalır. Su sade olabilir ya da aromaterapi yağları, bitkiler, deniz tuzu ve çamur benzeri katkılar içerebilir.

Sitz banyosu: Kişi kalçasına kadar suya girer. Su soğuk ya da ılık olabilir. Karın bölgesindeki ağrılar ve üreme sistemi rahatsızlıkları, bağırsak ve böbrek ağrıları, adet düzensizlikleri, homeroid, karın krampları, basen bölgesindeki tıkanıklıklar ve yanmaların tedavisinde uygulanır.

Hidro-masaj: Suyun vücudun belirli bölgelerine fışkırtılmasına dayanır. Rahatlatıcı bir masaj etkisi yapar.

Sarmalama: Kişi soğuk ve ıslak bir çarşafa, daha sonra da kuru battaniye ve havlulara sarılır. Bir saat böyle bırakılır. Kas ağrısı, deri hastalıkları, bronşit ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda uygulanır.

Kompres: Kişi sıcak, soğuk ya da ılık suda ıslatılmış havlu ve çarşaflara sarılır. Soğuk su, uyarıcı etkiye sahiptir; deriye yakın kan damarlarının daralmasını sağlayarak kan akışını vücudunun iç bölgelerine yönlendirir. Sıcak su kompresi ise kan damarlarını genişleterek kan akışını hızlandırır, toksinlerin vücuttan ve dokulardan atılmasını sağlar. Aynı zamanda iltihaplara ve ateşlenmeye de iyi gelir.

Ayak banyosu: Bacaklar dizlere kadar suya batırılır. Su sıcak, soğuk ya da ılık olabilir. Soğuk suyla yapılan ayak banyosu yorgun ayaklara, sıcak suyla yapılan ayak banyosu ise ayak ağrılarına iyi gelir. Ilık su ise bölgedeki kan dolaşımını hızlandırarak varisleri azaltır ve ayakları rahatlatır.

SiteMap - İmode - Wap2