Arşiv Anasayfa Biyoloji
Sayfalar: 1
Bağ Dokular By: Anqel* Date: January 17, 2012, 02:33:18 PM
Düzensiz sıkı bağ doku; kalın demetler oluşturan kollajen fibrillerin farklı yönlere doğru yerleşim gösterdiği ve dağınık halde bulunduğu dokudur. Elastik fibriller de ağ şeklinde bir yapı göstererek bu dokuyu destekler.

Zemin maddesi düzenli sıkı bağ dokusuna göre daha az yoğunluktadır. Hücreler yoğun olarak bulunan fibrillerin arasından zorlukla ayırt edilirler.

Farklılaşmamış mezenşimal hücreler ve makrofajlar dokuda bulunan hücrelerdir. Düzensiz sıkı bağ dokusu dermistebirçok organın kapsülünde sinirlerin etrafındaki kılıfta idrar yollarını döşeyen epitelin altında ve vücudun birçok bölgesinde yer alır.

Mezenşimal bağ doku
Mezenşimal bağ doku; embriyoda ilk olarak görülen bağ dokusu çeşididir.
Bu yüzden embriyonik bağ dokusu ya da mezenşim de denir. Erişkinlerde bulunmaz ancak destek dokularda dağınık haldeki mezenşimal hücreler hasarlanma durumlarında doku onarımını sağlarlar.

Küçük mekik ya da yıldız şekilli hücreler ince sitoplazmik uzantılarıyla birbirleriyle iletişim kurarak embriyoda ağ şeklinde bir yapı gösterirler. Hücresel iletişim bölgeleri neksuslardır. Hücreler kollajen fibril içeren yapışkan hücrelerarası madde içersinde yer alır.

Hızlı bölünme yüksek farklılaşma özellikleri vardır. Bağ dokusu kan dokusu kıkırdak dokusu kemik dokusu kas dokusu ürogenital sistem ve vücut boşluklarını döşeyen seröz zarları oluşturur.


Muköz bağ doku
Muköz bağ doku; embriyoda göbek kordonunda bulunan çok zemin maddesi içeren bir bağ doku çeşididir.

Jöle kıvamındaki zemin maddesine göbek kordonunda Wharton peltesi denir. Zemin maddesi arasında ince kollajen fibriller yer alır kollajen fibril miktarı fetus büyüdükçe artar. Gerçek hücreler; fibroblastlardır.

Muköz bağ doku; dişi pulpasında horozibiğinde ve maymunların eşey derisinin hipodermisinde az da olsa bulunur.



SiteMap - İmode - Wap2