Arşiv Anasayfa Biyoloji
Sayfalar: 1
Yapay Kloroplastlar By: Anqel* Date: January 09, 2012, 02:25:23 PM
Bitki hücreleri fotosentez yapan hücrelerdir. Bizim hücrelerimiz ve hayvanların hücreleri bu işlemi yapamazlar. Bitkiler fotosentezde güneş ışığını, insanların ve hayvanların besin yoluyla alabilecekleri bir enerjiye dönüştürler. Biz de bitkileri yiyerek onların güneşten depoladıkları enerjiyi vücudumuza alırız.

Fotosentez, birbirini takip eden oldukça karmaşık bir dizi işlem sonucunda bitkilerin yapraklarında gerçekleşir. Bu işlemlerin tam olarak neler olduğu henüz bilinmemektedir.

Bitkiler güneş ışığını "kloroplast" adı verilen doğal solar hücrelerle yakalarlar. Bilim adamları bitkilerin kullandığı bu yönteme benzer bir yöntem geliştirmişlerdir. Doğal solar hücrelere benzeterek yapay solar hücreler yani güneş panelleri hazırlamışlardır. Bu paneller güneş ışığına doğru baktığı zaman kendilerine gelen güneş ışığını elektrik enerjisine çevirir ve bu enerjiyi güneş pillerinde depolarlar.

Bitkilerdeki enerji depolama sistemiGüneş panelleri kloroplastların yaptığı işi tam olarak yapamamaktadır. Bilim adamları kloroplastların tam olarak ne yaptığını çözebilirlerse bunu güneş panellerine de uygulayabilirler. O zaman yüksek enerji harcayan cihazların bile küçücük güneş pilleri ile çalıştırılabilmesi mümkün olacaktır.

alıntı


SiteMap - İmode - Wap2