Arşiv Anasayfa Biyoloji
Sayfalar: 1
Burun Ve Akciğerler By: Anqel* Date: January 09, 2012, 01:59:46 PM
Her gün akciğerlerimiz için faydalı olmayan milyarlarca küçük partikülün yanı sıra, toz da soluruz. Burnumuz soluduğumuz hava için süzgeç vazifesi görür.

Burnumuzdaki kıllar ve genzimizdeki kemik çıkıntıları bu solunan partiküllerin büyük boyutlularını tutar. Burnumuz, boğazımız ve bronşlarımızdaki sümüksü zarlar, yapışkan balgam üreterek küçük partikülleri yakalar. Küçük kıl gibi kirpikler balgamı burun ya da ağıza süpürür.

Daha sonra bu ya yutularak, ya öksürükle ya da hapşırıkla dışarı atılır ve temizlenir.Solunan kuru havanın nemlendirilmesi gerekir. Geniz iyi bir nemlendiricidir. Sadece kendi ürettiği balgamdan değil, sinüsler ve gözyaşı bezlerinden de nem aktarır.
akciger
Burnumuz solunan hava için iyi bir ısıtıcıdır da aynı zamanda. Hava genizdeki balgam zarları arasından akan kan tarafından ısıtılır. Solunan hava akciğer alveolünde ısındığı ve su buharı ile karıştığı için her solumada vücudumuz bir miktar su ve ısı kaybeder.

Mesela köpekler çok az ter bezine sahip oldukları için vücutlarını soğutabilmek için çok hızlı nefes alırlar. Soğuk bir havada soluk verdiğimizde soğuk havada donan küçük nem parçacıklarını görebiliriz.

alıntı

SiteMap - İmode - Wap2