Arşiv Anasayfa Biyoloji
Sayfalar: 1
Doku Ve Organ Donörü Olmak By: Anqel* Date: December 30, 2011, 02:29:00 PM
Hergün onlarca kişinin hayatı doku ve organ nakli ile kurtarılmaktadır.

Ne yazık ki doku ve organ bağışında görülen yetersizlik sebebiyle binlerce kişi hayatını kaybediyor. Nispeten buna karar verilse de bağış yapmak birçok kişiyi korkutuyor. Aile içinde de bağış yapabilirsiniz.

18 yaşından küçükler ailelerinin izniyle bunun için kayıt yaptırabilir. Nakli yapılabilen bir organı çalışmayan hasta için tek kurtuluş yolu, çalışmayan organı sağlıklı organla değiştirmektir.

Çoğunlukla sağ ya da yeni ölmüş bir insanın sağlam doku ya da organını alarak bir hastaya aktarılmasına doku veya organ nakli denir.



Doku nakli, bir insanın vücudunun bir bölgesinden başka bir bölgesine taşınması şeklinde de yapılabilir. İlk kez 1975 yılında, bugünkü anlamıyla başarılı böbrek nakli yapılmıştır. Böylece başlayan doku ve organ nakli çalışmaları sürekli gelişerek yaygınlaşmıştır. Ölü, sağlığında kendisinden ölümünden sonra organ veya doku alınmasına karşı olduğunu belirtmişse organ ve doku alınamaz.

Böbrek, pankreas, karaciğer, akciğer, kalp ve ince barsak organları ile kornea, kemik iliği, tendon, kalp kapağı, deri ve kemik dokuları bağışlanabilir. Organ alacak hastalar öncelikle kan grubu uyumuna, daha sonrada doku grubu uyumuna göre belirlenir.

Kan ve doku uyumu yanı sıra hastanın tıbbi aciliyet durumu göz önünde bulundurulur. Birçok din ve mezhepte de organ bağışı uygun görülmektedir. Doku ve organları alınan donörün yaşamları sona erdiğinde iyi muamele görmedikleri sadece organlarının alınıp o şekilde işleme konmaları durumu bir efsanedir. Bağıştan önce ölümünden emin olunur. Hastanın ailesinin de onayı alınır. Bu nakiller ile yüksek oranda birçok kişinin hayatı kurtulur canlı tasarrufu sağlanır.

alıntı

SiteMap - İmode - Wap2