Arşiv Anasayfa Kimya
Sayfalar: 1
Malik Asit Nedir? By: Anqel* Date: December 09, 2011, 02:14:27 PM
Malik asit, asıl olarak meyvelerin çoğunda ve sebzelerin bir kısmında bulunan ancak ticari olarak maleik asit ve fumarik asitlerin katalizör varlığında hidre edilmesiyle sentezlenen, her canlının metabolizmasında yer bulan önemli bir asittir.

1785 yılında ilk kez Carl Wilhelm Scheele tarafından elmadan isole edilmiştir. 1787'de ise, Antoine Lavoisier, Latince'de elma anlamına gelen "malik asit" adını vermiştir.

Malik asit ve tuzları (sodyum, potasyum, kalsiyum) genel amaçlı bir asit düzenleyici olup, düzgün ve mayhoş bir lezzete sahiptir. Bazı gıdalarda sitrik asite benzeyen tat etkisi yaratırken, diğer gıdalarda lezzeti belirginleştirerek, doğal lezzet etkisi oluşturmaktadır. Bu özelliklerinde dolayı birçok endüstri dalında çeşitli amaçlarla yoğun şekilde kullanılmaktadır.

E296 koduyla tanımlanan malik asit, elma öncelikli olmak üzere, bir çok meyve ve sebzede doğal olarak bulunan bir asittir.
Günlük alım limiti yoktur.
Yüksek konsantrasyonlarda bebek mamalarında kullanımı ve fazla miktarları metabolize etme kapasitesi olmayan çocuklarda kullanımı sakıncalıdır.
Üretiminin %70'i yoğurtta katkı maddesi ve içeçeklerde koruyucu olarak kullanılır.

Kullanım Alanları:
İçecek sektöründe kullanımı; kolay çözünmesi, damakta uzun süre kalıcı tat vermesi, farklı aroma maddeleriyle uyum göstermesi sebebiyle çok yaygındır.

Konsantre içecek ve kabartıcı ürünlerde; kolay çözünme, raf ömrünü arttırma ve kalıcı tat verme özellikleri dolayısıyla kullanılır.

Sert şeker üretiminde; diğer bileşenlerle kolay etkileşim sağlamasının yanında, parlaklık ve berraklığı arttırması sebebiyle tercih edilir.

Konserve ürünlerde pH kontrolünün sağlanması ve esmerleşmeyi geciktirmesi için kullanılır.

Diyet ürünlerde tatlandırıcıların etkisini arttırmak, tatlandırıcıların damakta bıraktığı etkiyi azaltmak için kullanılır.

Bira ve süt ürünlerinde tortu oluşumunu azaltır.
Metal yüzeylerin temizlenmesinde güvenli ve sorunsuz uygulanabilirliği

SiteMap - İmode - Wap2