Arşiv Anasayfa Genel Kültür.
Sayfalar: 1
Bilgi Nedir? By: Liza Date: November 16, 2011, 01:57:14 PM
Bilgi Nedir?

En genel anlamda bilgi herhangi bir fiziksel başlangıç olarak algılanabilir. Bu başlangıç sıcaklık,hız,basınç vb. fiziksel unsurlar olabilir. Doğada saf olarak bulunan bilgi ve bu bilginin algılanması bizim için hayati önem taşır. Vücudumuza zarar verecek oranda ısı yayan bir cisme dokunduğumuzda bize cismin sıcak olduğunu bildiren organımız duyu reseptörleridir. Duyu reseptörleri, bilgiyi bizim algılayacağımız şekle çeviren dönüştürücü (transduser) dür. Algılanılan bilgi sinirsel iletim sayesinde yorumlanmak üzere beyne gönderilir. Beyin alınan bilgiyi kendisinde bulunan program sayesinde yorumlar , bilgiye verilmesi gereken cevabı yine sinirsel iletim sayesinde geri yollar ve elimizi ısı yayan cisimden uzaklaştırmış oluruz. Kısacası bilginin alınması, yorumlanması ve bu bilgiye cevap verilmesi insan metabolizması için hayati önem taşır.



Biz bilgiyi biyomedikal ve teknolojik bilgi olmak üzere iki şekilde tanımlamaktayız.


BİLGİNİN BİYOMEDİKAL TANIMI
İnsan metabolizmasından alınan herhangi bir fiziksel veya sayısal büyüklüğün normal değeri ile karşılaştırılmasıdır. Kan basıncı ,kandaki fosfat, hemoglabin, o2 gibi maddelerin değeri,sıcaklık ,kan akış hızı,akciger kapasitesi biyomedikal bilgiye örnek olarak verilebilir.
BİLGİNİN TEKNOLOJİK TANIMI
Biyomedikal bilginin algılanması ve bu bilginin bizim anlayabileceğimiz fiziksel boyuta dönüsmesi için teknoloji kullanılır. Teknolojik olarak bilgi fiziksel boyuttan elektriksel boyuta geçmektir. Bilginin teknolojik karşılığı ise işarettir. Aşağıda bir teknolojik bilgi edinme devresinin en genel blok şeması verilmiştir. Teknolojik bilgi edinme yöntemi genelde blok şemada görüldüğü gibidir. Bunun için öncelikle herhangi bir fiziksel boyuttaki bilginin uygun dönüştürücülerle (transduser) elektriksel boyuta (işarete) çevrilmesi gerekir. Elektriksel boyuta çevrilmiş (bilgi)işaretin genel karakteri zamanla değişiminin küçük genlikli (mikrovolt-milivolt) olması ve belli bir frekans spektrumuna sahip olmasıdır. Dolayısıyla bilgi edinmemizdeki ama- cımız; işaretin orjinal şeklini bozmadan, yeterince yüksek elektriksel genliğe yükseltmek(bunun için ön yükseltme ve filtreleme devreleri kullanılır) ve bu haliyle işareti ortama aktararak belli bir program çerçevesinde işlemektir. İşlenen bilgi kısmen hafızada tutu-labileceği gibi, tekrar dış dünyaya aktarmak üzere analog hale dönüştürülebilir yada dijital olarak dış dünyaya aktarılır. Şu halde biyomedikal cihaz teknolojisi; uygun dönüştürücüyü belirlemek, küçük genlikli işareti yükseltmek, filtrelemek, anolog işareti dijital işarete dönüştürmek bu amaçla mux, S/H, A/D işlemlerini yapmak, mikroişlemçi etrafında bilgileri işlemek ve buradan dış dünyaya aktarmak için gerekli olan bütün elektriksel ve fiziksel araçları kullanmak mecburiyetindedir.


SiteMap - İmode - Wap2