Arşiv Anasayfa Şifalı Bitkiler
Sayfalar: 1
Çam Sakızının Faydaları By: elze Date: October 20, 2011, 09:09:04 AM

Çam Sakızı: Çam ağacından elde edilen, bal renginde ve kıvamında, keskin kokulu, acı bir maddedir. İçerisinde kolofan ve reçine asidi bulunur.

Çam sakızının oluşum süreci: Kışın donmamak için kabuğundaki özsuyu içine çeken ağaç karların erimesiyle yeniden canlanır.Ancak gelişen, genişleyen, boy atan ağaca kabuğu dar gelir.Bu yüzden kabuk; dal, budak, kök gibi kıvrımlı yerlerden çatlamaya başlar.Ağaç, kabuğundaki bu yaraları kendi özsuyuyla, reçinesiyle onarmaya çalışır.Bu reçineye halk arasında pis denir ve ahşap verniğinin* ham maddesidir.Reçine zamanla kabuk üzerinde katılaşmaya başlar. Eğer reçine ağacın güneşe bakan tarafındaysa kısa sürede sakız kıvamına gelir, fakat vaktinden önce olduğu için tadı güzel olmaz ve birisi tarafından toplanmazsa kısa sürede bozulur.Bu sakıza halk arasında kenkoh* denir.Boza veya kan rengindedir tadı acıdır.Eğer reçine ağacın gölgeye bakan bir kısmında yüzeye çıkarsa ancak yaza doğru sakız kıvamına gelir.Halk arasında tsip denen bu sakızın rengi bal gibi sarımtırak ve yarısaydamdır, tadı aromatik ve hoştur.

Çam Sakızının Faydaları ve Etkileri:

*Solunum yolu hastalıklarına karşı etkili olan çamsakızı, akciğer iltihaplarına ve öksürüğe karşı faydalıdır. Sesi açar. Mideye kuvvet verir. İdrar yollarındaki hastalıklara karşı da faydalıdır.

*Çam sakızı mide öz suyu için stabilizatör görevi görür, ph değerini düzenler. Mide hastalığı çeken kişilere tavsiye edilir.

*Çam sakızı çiğnendikçe sertleşen bir sakızdır, yüz felci geçiren kişilerin konuşma yetilerini yeniden kazanabilmeleri için rehabilitasyon sürecinde yüz kaslarını geliştirmek amacıyla kullanılır.

*Çam sakızı kuvvetli bir antiseptiktir.Bugün bile arhavi’ den batum’ a kadar olan sahil şeridinde coğrafyanın elverişsizliğinden dolayı öyle ha deyince hastaneye gidilemediğinden dövülüp toz haline getirilerek yanık ve yaraların tedavisinde kullanılır.

*Çam sakızı sesi açar.

Kaliteli çam sakızı nasıl anlaşılır?
Çam sakızı fındık büyüklüğünde kurumuş reçine topağıdır.Bal gibi yarısaydam sarımtırak bir maddedir.Tabaka şeklinde çam sakızı olmaz.Onlar reçinenin yapay koşullarda kurutulmasıyla imal edilmiş halk arasında hilleli denilen sakızlardır.İtibar edilmemelidir.


Çam Sakızı Nasıl Kullanılır?
Gül suyu ile karıştırılıp göze damlatılırsa göz ağrısını giderir. Çam sakızı, birer çay kaşığı un ve karabiberle karıştırılıp badem yağıyla kaynatıldıktan sonra yumurta akı ile birlikte basura sürülürse, basur memesini düşürmeye yardımcı olur. Çam sakızı, adından da anlaşılacağı gibi sakız olarak da çok eskilerden beri kullanılmaktadır.
 

SiteMap - İmode - Wap2