Arşiv Anasayfa Şifalı Bitkiler
Sayfalar: 1
Beyaz Çöpleme Hangi Hastalıklarda Kullanılır? By: [B]a[R]a[N] Date: October 19, 2011, 04:55:35 PM

Beyaz Çöpleme Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Beyaz Çöpleme Hakkında - Beyaz Çöpleme Faydaları - Beyaz Çöpleme Yetiştiriciliği

BULUNDUĞU YERLER: Orman ve dağ kuşaklarında ve sulak çayırlarda yetişir.

YAPISI: 1,5 m. kadar yüksek gövdenin alt kısmı eski yaprak döl yataklarıyla sarılı, ince kıllarla kaplı, silindirik, çok yıllık otsu bir bitkidir.Köksap kısa, kalın, kordon gibi pek çok yan kökleri vardır.Yapraklar büyük, alttakiler geniş eliptpk, yukarıdakiler mızrakımsı, bütün kenarlı, damarları yay şeklinde, pileli, üst kısmı çıplak, alt tarafı sık kıllı olup kaidesi ile gövdeyi sarar.Çiçekler sarı yeşil, damarlar koyu, salkım şeklindeki çiçek demeti geniş süpürgelikte toplu bulunur.Çiçek sapı lifli ve çiçekten daha kısadırlar.Kenar yapraklar 6 adettir.Meyve örgeni yumurta şeklindedir.Temmuz-Ağustos aylarında çiçek açar.

KULLANILAN KISIMLAR: Köksaplar kullanılır.Bunlar güzün (Ağustos, Ekim aylarında) saplar sararmaya başladığında veya erken ilkbaharda (Mart, Nisan aylarında) çıkarılır, temizlenir ve yıkanır.Gölgede veya 60 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur.Kuru köksapın dış kısmı boz kahve, iç kısmı beyazımsı boz renkte, karakteristik şiddetli kokulu ve yakıcı acı tattadır.Balya halinde veya kağıt-kenevir torbalarda paketlenir.Rutubet miktarı %12’dir.Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.Toplama zamanında siyah çöpleme ile karıştırılmamalı, bunun çiçeklerinin rengi kırmızı kahvedir.

KİMYEVİ TERKİBİ: Protoveratrin, germerin, iervin, psevdoiervin, rubiervin vs. alkaloidler, protoveratrin ve germerin çok kuvvetli zehirli alkaloidlerdir, çözülme esnasında sirke, metil sirke ve veratro asidi verirler.Reçine, şekerler, katı yağ, organik asidler, nişasta, veratramin acı glikozidi, psevdonervin ve veratrozin glikozidleri ihtiva eder.

HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR: Zayıflatıcı, sinirleri ve sinir merkezini tahriş edici, kan damarlarını genişletici, ağrılara sükunet verici tesirdedir.

Köksaplae halk tababetinde yüksek kan tazyikine (yüksek yansiyon), yıpranmış sinirlere, kalp çarpıntısı, nüzül, ishal, boğmaca, bağırsak ve mide ağrıları, baş ağrısı, aşırı yorgunluk vs. haricen; kepek ve saçların kuvvetlenmesine karşı kullanılır.Veteriner hekimliğinde, hayvanların mide ağrılarına karşı kullanılır.

KULLANILIŞI: Köksaptan 250 gr. şarap sirkesi ve 250 gr. su ile yarı kalıncaya kadar kaynatılır.Saçların büyümesi ve kepeğe karşı gün aşırı başa sürülür.Dahilen ancak doktorun talimatı dahilinde alınır. BİTKİ ZEHİRLİDİR!


SiteMap - İmode - Wap2