Arşiv Anasayfa İslam
Sayfalar: 1
CÂMİ VE CEMAAT ÂDÂBI By: resulbaba7553 Date: March 27, 2008, 07:40:29 PM
Muhterem Müslümanlar!

İslâm dini birlik ve beraberliğe büyük önem vermiştir. Günde beş vakit namazın cemaatle kılınmasının teşvik edilmesi, haftada bir Cuma ve senede iki kez bayram namazlarının topluca kılınması bu önemden kaynaklan-maktadır. Cemaatle namaz, oluşturulmak istenen birlik ruhunun bir göstergesidir.
Allah Teâlâ bu ibadetlerin ifâ edildiği mescitler hakkında şöyle buyuruyor: “Mescidler şüphesiz Allah’ındır. O halde, Allah ile birlikte kimseye yalvarmayın (kulluk etmeyin)”[1]. “Ey Âdem’in çocukları! Her mescide gittiğinizde güzel elbiselerinizi giyin!..”[3]

Peygamberimiz (s.a.v.) de, “Kim sabah akşam (beş vakit) camiye gider gelirse, Allah Teâlâ o kimseye her gidip gelişinde cennette yeni bir ikram hazırlar”[2] buyurmuştur.
Diğer bir hadis-i şerifte “Bir kimse güzelce abdest alarak Cuma namazına gelir, hutbeyi ses çıkarmadan dinlerse, iki Cuma arasındaki ve fazla olarak üç günlük daha günahları bağışlanır. Kim hutbe okunurken çakıl taşları başka şeylerle meşgul olursa, boş ve mânâsız bir iş yapmış olur”[4] buyurmuştur. Bir başka hadis-i şerifte, “Cemaatle kılınan namazın, tek başına kılınan namazdan yirmiyedi derece daha faziletli”[5] olduğunu bildirmiştir.

Değerli Müminler!

Cami ve cemaatin bu fazilet ve güzelliklerinden istifade edebilmek için, gözetmemiz gereken birtakım incelikler vardır. Camiye gelirken güzel ve temiz elbise giymeli, mümkünse ağır olmayan güzel koku sürmeli, soğan, sarımsak gibi başkalarını rahatsız edecek şeyler yemememelidir. Özellikle ayak ve çorap temizliğine dikkat edilmelidir. Camiler her zaman temiz tutulmalı, misk, gül suyu vb. güzel kokularla kokulanmalıdır. Camiye girerken “Allah’ım bana rahmet kapılarını aç!” şeklinde dua edilir.
Camilere kollar sıvalı, ceket omuzda laubali bir şekilde girilmemeli, camide namaz, zikir, Kur’an, tesbih ve dua ile meşgul olunmalıdır. Camide yüksek sesle ve faydasız şeyler konuşulmamalı, başkalarının ibadet huzurunu bozacak söz ve davranışlardan kaçınılmalıdır.
Camiye giren, öne geçmek için cemaati rahatsız etmemeli, camide cemaatin omzuna basa basa ilerlememelidir. Camide farz namaz için kamet getirildiği zaman namaza koşarak değil, ağır başlı bir şekilde yürüyerek gelmemiz tavsiye edilir.
Ön saflarda yaşlılara ve ilim adamlarına yer vermek, ön safta boş yer varken arkada farza durmamak, imamın arkasında bulunan kişinin gerektiğinde onun yerine geçebilecek biri olması, camide kendine ait bir yer tutmaması ve çıkanlara engel olacak şekilde durmaması diğer tavsiyeler arasında yer alır.
Hutbeyi gayet sessiz, sakin ve dikkatlice dinlenir. Hutbe okunurken konuşulmaz, konuşan da ikaz edilmez, bu esnada sağa sola bakılmaz, selam verilmez, alınmaz. Camiden çıkarken “Allahım! senin lütuf ve keremini dilerim” şeklinde dua edilmesi de âdaptandır.
Yüce Rabbimizden bizleri, sevdiği ve razı olduğu bütün güzelliklere muvaffak kılmasını diliyor, Cumanızı tebrik ediyorum.

Ynt: CÂMİ VE CEMAAT ÂDÂBI By: By.CeZa Date: April 17, 2008, 11:11:17 AM
bilgiler için teşekkürler..
Ynt: CÂMİ VE CEMAAT ÂDÂBI By: xxRuzqaRxx Date: April 18, 2008, 11:16:02 PM
bilqiler için teşekkürler emeqine saqlık
Ynt: CÂMİ VE CEMAAT ÂDÂBI By: LadyEsmer Date: April 19, 2008, 12:12:53 AM
Saolasin Emegine saglik

SiteMap - İmode - Wap2