Arşiv Anasayfa Sözde Ermeni Soykırımı
Sayfalar: 1
Sözde Ermeni Soykırımını Kabul Eden Kanun Tasarısı Kabul Edildi !! By: xxRuzqaRxx Date: March 26, 2008, 10:45:44 PM


Tasarı kabul edildi

Fransa Parlamentosu, Ermeni soykırımı iddialarının inkarını suç sayan yasa tasarısını oyladı ve tasarı kabul edildi.


PARİS - Fransa’da Sosyalist Parti’nin sunduğu ve sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasını öngören yasa tasarısının meclis genel kurulunda görüşülmesi tamamlandı ve yasa tasarısı kabul edildi.

Oylamaya 129 parlamenter katıldı. 125 oy geçerli sayıldı. Bu oylardan 106’sı yasa teklifi lehine, 19’u ise aleyhine oldu.

DEVECİYAN’IN ÖNERGESİNE RED

İktidardaki Halk Hareketi Birliği adına konuşan Patrik Deveciyan, konuşmasında Türk hükümetini ve yasa teklifine karşı çıkan AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’i eleştirdi.

Dink: Türkiye kazançlı çıkar


Alıntı:
NTV canlı yayınına katılan Dink “Ben bu yasa tasarısının Senato’da kabul edileceğini sanmıyorum. Ancak kanunlaşsın kanunlaşmasın, kimse üzülmesin, bence Türkiye kazançlı çıkacak. Aksine Ermeniler kaybedecek” dedi.

Bugüne kadar dünya kamuoyunda Ermenileri mağdur, Türklerin haksız görüldüğünü belirten Dink “Artık Türk söylemi mağdur duruma düştü. Türk resmi söyleminin bu durumu kullanacağını ve elinden alınan ifade özgürlüğünü ortaya koyacağını düşünüyorum” dedi.

Dink, AB karşıtları tarafından bu durumun iç politikaya alet edilmesi halinde ise Türkiye’nin AB ilişkilerinde sıkıntı olacağını söyledi.

Dink “Tabii bir başka durum da şu: Fransa Parlamento’sunda sürekli ‘Türkiye kendine baksın’ diye bir cümle kullandılar. Türkiye kendine bakabilecek mi. 301. maddeden söz edildi. Bunlar yanlış da değil. Biz orada ifade özgürlüğüne karşı çıkıyoruz. Oysa Türkiye’de de ifade özgürlüğünü kısıtlayan yasalar, yargılamalar var. Oturup düşünmemiz lazım. Biz doğruyu yapalım. Biz doğduyu yaparsak bu Fransa’nın yaptığı gibi yanlışlar yalnız kalacaktır” dedi. 

Türkiye’de ifade özgürlüğü olmadığını ileri süren Deveciyan, “Türkiye inkarcı politikalarını artık ihraç etmeye başladı. Lyon’daki gösterileri de, Türk devleti organize etti” dedi.


Fransız basını tasarıya karşı çıktı


Alıntı:
Fransız basını tasarıya karşı çıktı
Fransa basını, Ermeni soykırım iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifiyle ilgili tartışmaları manşetlerine taşıdı. Fransız gazeteleri teklifin kabul edilmesinin yanlış olacağını vurguladı.

PARİS - Fransa’da Ermeni soykırımının inkarını suç sayan tasarının kabul edilmesi öncesi Le Figaro, Le Monde ve Liberation gazeteleri tartışmaları manşetlerine taşıdı.

Fransız Le Monde gazetesi, milletvekilerine, Ermeni soykırım iddialarının inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifini geri çevirmeleri çağrısında bulundu.

Le Monde’un, bugünkü sayısında yayımlanan başyazısında, sosyalistlerin sunduğu yasa teklifinin onaylanmasının, hem tarihsel ilişkiler hem de, tam üyelik hedefiyle AB’nin kapısını çalan Türkiye için sorun yaratacağı belirtildi.

Yazıda, teklifin yasalaşmasının, Ermenilerin kendi davalarını savunmaları açısından da olumsuz bir etki yaratacağı vurgulanıyor. Başyazıda, konunun siyasi seçim malzemesi yapılmaması gerektiği ifadesi de yer alıyor.

Fransa’nın en önemli gazetelerinden Le Monde, yasa teklifi konusunda ilk kez bu netlikte bir tavır sergiliyor.

LE FIGARO: FRANSA, KENDİSİNİ SAVCI YERİNE KOYMASIN
Fransa’da yayımlanan Le Figaro gazetesinin bugünkü baş makalesinde de, sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa teklifine sert bir şekilde karşı çıkılarak, “Fransa kendisini savcı yerine koymasın” denildi.

Başmakalede, yasa teklifinin kabul edilmesinin Fransa için “yanlıştan da öte hata olacağı” ifadesi kullanıldı. Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın Erivan’da yaptığı açıklamalara dikkat çekilen makalede, Chirac’ın bu yasa teklifinin gereksiz bir polemik yaratacağı yolundaki uyarısı hatırlatıldı.

Başmakalede ayrıca, Türkiye’deki Ermenilerin, “teklifin aptallık olacağı ve Türkiye’de ifade özgürlüğünü yasaklayanlarla Fransa’da bu teklifi getirenlerin aynı zihniyette oldukları” ifadesine yer verildi.

Makalenin sonunda, halklar arasındaki diyaloga ve insan haklarına bağlı Fransa’nın savcı yerine koyarak kendisini “rezil ettiği” ifadesi kullanıldı.

OLLİ REHN, LIBERATION’A YAZDI
AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de Liberation gazetesine yazdığı makalede, söz konusu yasa teklifine karşı çıktı.

Rehn, makalesinde, bu tür bir teklifin “ciddi bir hata” olacağı uyarısında bulundu. Olli Rehn, “Türkiye ile diyalogu öldürmeyelim” ifadesini kullandı. Yasa teklifinin Türkiye ve AB arasındaki diyalogu ciddi şekilde tehdit ettiğini belirten Rehn, “Çözüm ültimatom vermek değil, çözüm diyalogdur” dedi. 

Deveciyan, sunduğu değişiklik önergesiyle tarihçi ve bilim adamlarının bu konuda yapacağı araştırmaların yasanın uygulanmasından muaf tutulmasını istedi.

Ancak Deveciyan’ın bu önergesi oy çokluğuyla reddedildi.

3’ÜNCÜ ŞAHIS VE DERNEKLER DAVA AÇABİLECEK

Bir diğer değişiklik önergesi ise Ermeni soykırımını reddedenlerin cezalandırılmasına ilişkin cezai prosedür ile ilgiliydi.

Avrupa Fransa’ya tepkili



Alıntı:
Avrupa Fransa’ya tepkili
Fransa Parlamentosu’nun alt kanadında Ermeni soykırımı iddialarının inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifinin onaylanması Avrupalı yetkililerde de tepki yarattı.

BRÜKSEL - AB Komisyonu Sözcüsü Krizstina Nagy kararın Türkiye-Ermenistan ilişkilerine zarar vereceğini söyledi. Nagy genişlemeden sorumlu komisyon üyesi Olli Rehn’in son bir kaç gündür bu konuda uyarılar yaptığını da hatırlattı.

NTV yayınına katılan AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk da aptalca bir karar alındığını söyledi. Lagendijk, Fransız Meclisi’nin hem Fransa hem de AB-Türkiye ilişkileri açısından çok kötü bir karar aldığını kaydetti ve Fransız Parlamentosu’nun Avrupalı davranmadığını belirtti.

“Benim açımdan Ermeni ve Yahudi soykırımı arasında büyük fark var. Benim ülkemde Yahudi soykırımının reddedilmesi suç. Ama bu tartışmaları bir kenara bırakmalıyız” diyen Lagendijk sözlerine, “Bunu aynı zamanda bir tarihçi olarak söylüyorum; Ermeni soykırımı ile ilgili yanıtlanması gereken çok şey var ve bu konuyla ilgili tarhiçilerin karar vermesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde devam etti.

Joost Lagendijk teklifin senatoda yasalaşmaması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Eski Fransız kültür bakanı ve Sosyalist milletvekili Jacques Lang ise yasa teklifinin Senato’dan geçemeyeceğini, Senato’dan geçmesi durumunda ise Anayasa Mahkemesi’nde reddedileceğini savundu. 

Söz konusu önerge, sadece savcıların değil 3’üncü tarafların, derneklerin ve sivil toplum kuruluşlarının da dava açabileceklerini öngörüyordu.

Fransa’nın kararına ilk tepkiler


Alıntı:
Fransa’nın kararına tepkiler Fransa Parlamentosu’nun Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasa tasarısını kabul etmesine Türkiye’de çeşitli çevrelerden tepki geldi.

İSTANBUL - Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, NTV’ye yaptıkları ilk açıklamada düzenlemenin ahlaka aykırı olduğunu, Fransa’da fikir özgürlüğünün ağır bir darbe yediğini belirrti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, tasarının kabulünün derin üzüntüyle karşılandığı ve Türkiye’de büyük hayal kırıklığı yarattığı kaydedildi. Tasarının Avrupa Sözleşmesi’nin ihlali anlamına geldiği belirtilirken, “Kendi tarihiyle hesaplaşmaya geldiğinde, yetkili ağızlardan, parlamentoların tarihi yeniden yazmak gibi bir görevlerinin bulunmadığını açıkça söyleyen bir ülkenin parlamentosunun başka devletlerin tarihi üzerinde hükümde bulunması ve cezai yaptırım yetkisini kendisinde görmesi ibret verici bir çelişkidir” denildi.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye ifade özgürlüğü konusunda ilave adımlar atması gerektiği yönünde telkinlerin yapıldığı bir dönemde, Fransa’da böyle bir yasa tasarısının gündeme gelmesinin de ayrı bir çifte standart olduğunu vurguladı. Yasa tasarısının Ermeni vatandaşlar dahil Türk milletinde derin bir infial yarattığına işaret edilen açıklamada, “Bu yasa tasarısıyla Fransa türk halkı nezdinde sahip olduğu ayrıcalıklı konumunu ne yazık ki kaybetmektedir” ifadesi de yer aldı.

ARINÇ: KARAR UTANÇ VERİCİ
Meclis başkanı Bülent Arınç, Fransa Parlamentosu’nun onayladığı soykırıma inkar yasasına sert tepki gösterdi. Kararı utanç verici olarak niteleyen Arınç, “Bu düşünce ve fikir özgürlüğüne vurulmuş bir darbedir” dedi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, yaptığı açıklamada Fransız parlamentosunun aldığı kararla ilgili olarak “Utanç verici bir karar, hasmane bir tutum. Bunu kabul etmek mümkün değil” dedi. 3. bir ülke hakkında ve tarihi ilgilendiren bir konuyla ilgili olarak parlamentoların karar almasının külliyen yalnış olduğunu ifade eden Arınç, “Böyle bir karar dünyada görülmedi. Düşünce ve fikir özgürlüğüne vurulmuş darbedir. Sadece iç politika hesapları ile bunu yapanlar utanç duymalı. üzülüyoruz, utanıyoruz, yine de yasanın senato tarafından engellenmesini ve kabul edilmemesini umuyoruz” dedi.

ÖYMEN: DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNE DEMİR PERDE İNDİ
CHP İstanbul Milletvekili Onur Öymen, Fransa’da düşünce özgürlüğünün üzerine ‘demir perde’ indiğini söyledi.
Alınan bu karardan hem Fransa’nın hem de Ermenistan’ın kaybedeceğini belirten Öymen, “Tabii ki, bu karar Senato’ya gidecek. Ancak bu kararın Meclis’ten çıkması son derece üzüntü vericidir. Fransa üniformasıyla Adana ve Maraş’ta öldürülen Ermeniler’den söz edilmemiştir. Bu karardan hem Fransa hem Ermenistan kaybedecektir. Yüzyıllar boyu süren dostluk zarar görecektir” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Fransızlara gerekli tepkiyi vermesi gerektiğinin altını çizen Öymen, ekonomik, ticari ve askeri olarak tepki gösterilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

“Biz Türkiye’de 70 bin kaçak Ermeni işçiye müsamaha ediyoruz” diyen CHP Milletvekili Onur Öymen, hükümetin etkili olamadığını, Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’ın, ‘soykırımı tanımadan Türkiye AB üyesi olamaz’ dediğinde Başbakan Erdoğan’ın hiçbir tepki göstermediğini belirtti.

TÜSİAD PARİS TEMSİLCİSİ SERAP ATAN
TÜSİAD Paris Temsilcisi Serap Atan da, Fransa demokrasisi açısından kötü bir karar alındığını söyledi. Atan, “Bundan sonra atılacak adımlarda, tepkilerde sağduyuyu hakim kılmak önemli. Diplomatik açıdan ilişkilerin gerginleşmesi normaldir. Bizim görüşlerimizi paylaşan Fransızlarla görüşerek yasanın senatoda reddini sağlamamız gerekir. Çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

AB UZMANI CENGİZ AKTAR
AB Uzmanı Cengiz Aktar ise NTV yayınında verilecek tepkilerin fevri olmaması gerektiğini belirtti. Aktar, “Türkiye diplomatik açıdan sert bir tepki verecektir. Bunun ötesinde mümkün olduğu kadar fevri davranmamamız gerekiyor. Fransa’nın kararı anlamsız, yanlış ve ahmakça. Bu kararın arkasında duran insanlara baktığımızda bunların niyetlerini biliyoruz. Türkiye’yi AB’den, Avrupa’yla bütünleşmesinden soğutmak isteyen insanlar. Bizim onların bu hedefine destek olmamamız lazım. Bazı siyasetçilerin Türkiye’deki 70 bin Ermenistan vatandaşının sınırdışı edilmesi önerisi son derece yanlış. Türkiye’de binlerce kaçak çalışan var. Sorun Ermeniler değil burada. Böyle bir tepki doğru değil. Soğukkanlı davranmak gerekli” dedi.

DERVİŞ: YANLIŞA YANLIŞLA CEVAP VERİLMESİN
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa teklifinin Fransa Meclisi’nde kabul edilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirirken, bunu çifte standart olarak niteledi.

Yanlışa yanlışla cevap verilmemesi gerektiğini vurgulayan Derviş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyüklük bizde kalsın. Dünyanın her yanında dostlarımız var. Olgunluk içinde yabancı konuklarımıza her zamanki misafirperverlik içinde karşılayacağımızı biliyorum. Yanlışa yanlışla cevap vermeyelim.” 

BUGÜN NELER YAŞANDI?

Bu sabah TSİ 10:30’da Fransa Parlamentosu’nda, Ermeni soykırımı iddalarının inkarını suç sayan yasa tasarısı konusunda konuşmalar başladı.

İktidardaki Halk Hareketi Birliği milletvekili Michel Piron, meclis genel kurul oturumunda yaptığı konuşmada, sözde Ermeni soykırımı inkarının suç sayılmasına ilişkin yasa teklifine karşı çıktı.

Tarihin tarihçilere bırakılmasını isteyen Piron, hiçbir ülkede tarihin, tam ve kusursuz olarak da yazılamayacağını söyledi. Piron, yasa teklifinin kabul edilmesinin Ermenilerin kendi davalarına ve evrensel gerçeklere aykırı olduğunu belirtti.

Genel kurul oturumundaki konuşmacılar arasında 9. sırada yer alan ve teklife karşı çıkan ilk milletvekili olan Piron, “Hiçbir özgür ülkede tarihi parlamentolar ve yargı yazamaz” diye konuştu.

Hükümet adına konuşan AB’den Sorumlu Devlet Bakanı Catherinne Colona da “Bu ilerlemeyi zor duruma sokmamalıyız. Türkiye’deki demokratik süreci cesaretlendirmemiz gerekiyor. Türk halkı tarihini objektif olarak incelemeli. Bu teklif hakkında ciddi şüphnelerimiz var. Yalnız tarihçiler bu olayların gerçeğini ortaya çıkarabilecektir. Bu teklifi kabul etmek etik bir takım prensiplere aykırı olacaktır. Kanunlarla tarih yazılmaz. Hükümet bu kanun tasarısıyla mutabık değildir” dedi.

Ardından yasa tasarısının görüşülüp görüşülmeyeceğine ilişkin bir ön oylama yapıldı. Bu ön oylamada yasa tasarısının ve tasarıyla ilgili değişiklik önergelerinin oylanması sonucu çıktı. Oylamanın ardından da Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa tasarısı kabul edildi.

Yasa tasarısı, soykırımı inkar edenlerin, 1 yıl hapis ve 45 bin Euro’ya kadar para cezası istemiyle yargılanmalarını öngörüyor.

ROYAL: AB ÜYELİĞİ İÇİN SOYKIRIMI TANIMAK ŞART

Fransa’da gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde Sosyalist Parti’nin aday adayı Segolene Royal de, Ermeni soykırım iddialarını reddin cezalandırılmasını öngören ve bugün Fransa Parlamentosu’nda ele alınan yasa teklifine destek vermişti.

Royal, Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini, ancak bu konuda son kararı referandumda Fransız halkının vereceğini hatırlatmıştı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylığı kesinleşmesi halinde Segolene Royal’in en önemli rakibi olması beklenen Fransa İçişleri Bakanı Nicholas Sarkozy de Türkiye’nin AB üyeliğine karşı tavrıyla biliniyor.

Bu arada, Avrupa Parlamentosu’nun İngiliz üyelerinden Richard Howitt ise, Fransa Parlamentosu’nda ele alınacak yasa teklifinin kendilerini kaygılandırdığını söylemiş ve Fransa’ya Türkiye’nin AB’yle müzakerelerini sabote etmeye yönelik girişimlerini durdurma çağrısı yapmıştı.

Ynt: Sözde Ermeni Soykırımını Kabul Eden Kanun Tasarısı Kabul Edildi !! By: ebru_cq Date: April 01, 2008, 06:41:23 PM
bilqi için saol...
Ynt: Sözde Ermeni Soykırımını Kabul Eden Kanun Tasarısı Kabul Edildi !! By: LadyEsmer Date: May 06, 2008, 07:56:04 PM
Paylasim Icin Tskler
Ynt: Sözde Ermeni Soykırımını Kabul Eden Kanun Tasarısı Kabul Edildi !! By: resulbaba7553 Date: May 06, 2008, 08:32:53 PM
paylaşımın için saol
Ynt: Sözde Ermeni Soykırımını Kabul Eden Kanun Tasarısı Kabul Edildi !! By: Hayabusa Date: May 07, 2008, 05:35:48 PM
Paylasımın içn tşk
Ynt: Sözde Ermeni Soykırımını Kabul Eden Kanun Tasarısı Kabul Edildi !! By: RedBeard Date: December 17, 2011, 02:44:34 PM
Paylaşımın için teşekkürler
Ynt: Sözde Ermeni Soykırımını Kabul Eden Kanun Tasarısı Kabul Edildi !! By: olek Date: January 02, 2012, 03:27:43 PM
medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar...
Ynt: Sözde Ermeni Soykırımını Kabul Eden Kanun Tasarısı Kabul Edildi !! By: safranbusra Date: January 27, 2012, 02:28:50 PM
Esefle kınıyorum BİZ soykırım YAPMADIK ONLAR KENDİ TARİHLERİNİ YARGILASINLAR ÖNCE....

SiteMap - İmode - Wap2