Arşiv Anasayfa Çocuk Gelişimi
Sayfalar: 1
Çocukluk Çağı Göz Hastalıkları By: _dark_ Date: August 03, 2011, 04:24:36 PM
Çocukluk Çağı Göz Hastalıkları

Eritkinlerle ilitkili pek çok muayene metodu ve oküler bozukluk çocuklar içinde geçerlidir. Ancak çocuklarda muayene ve bazı patolojiler özellik gösterir. Muayene erişkinlerde olduğu gibi kolaylıkla uygulanamaz. Sağlıklı muayene edilemeyen bebeklerin inhalasyon anestezisi altında değerlendirilmeleri gerekir. Pediatrik rutin muayenede öncelikle görme fonksiyonu ve oküler bütünlük değerlendirilmelidir. Muayeneye getirilen bir bebekte görme fonksiyonları bakılmalı korneanın boyutu ve berraklığı incelenmeli pupil ışık reaksiyonları izlenmeli başın pasif olarak çevrilmesine cevaben göz hareketleri incelenmeli gözlerde kayma olup olmadığı saptanmalı (Hirschberg testi) ve oftalmoskop ile fundus muayenesi yapılmalıdır.
Görme keskinliğinin değerlendirilmesi:
Görme keskinliği her iki gözde ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Çocuğun diğer gözü ile gizlice bakması engellenerek görme alınmalıdır. İki yaş altındaki çocuklarda görme keskinliği çocuğun ışığa fiksasyonu objeleri takibi pupil ışık reaksiyonu Teller keskinlik kartları (tercihli bakış testleri) VEP ve optokinetik nistagmus gibi muayene yöntemleri ile saptanabilir. Üç yaş ve üzerindeki çocuk koopere olabilir bu nedenle Allen kartları E harflerinin yönleri veya bebek at gibi resimlerin gösterilmesi ve çocuğun cevabı ile subjektif olarak görme keskinliği saptanabilir.
Çocukta önemli bazı klinik görünümlerin ayırıcı tanısında aşağıdaki patolojiler düşünülmelidir.
Bulanık korneaya neden olan patolojiler; Bulanık ve ödemli bir kornea varlığında konjenital glokom Descemet membranında yırtılmaya yol açan travma mukopolisakkaridozlar (Hurler Schei Morguio vs...) mukolipidozlar interstisyel keratit araştırılmalıdır.
Göz yaşarması: Sulanan ve yaşaran bir göz varlığında konjenital glokom dakriostenoz konjonktiva ve korneaya ait enfeksiyonlar yabancı cisimler düşünülmelidir.
Büyük kornea: Kornea çapının normalden büyük olması durumunda konjenital glokom (göz içi basıncı yüksektir) ve megalokomea (göz içi basıncı normaldir) ayırdedilmelidir.
Fotofobi: Işıktan çok rahatsız olduğu gözlenen bebekte keratit konjenital glokom üveit gibi durumlar araştırılmalıdır.
Yenidoğan döneminde kırmızı göz: Bu durumda da konjonktivit keratit yabancı cisim düşünülmelidir.
Beyaz pupilla (Lökokori resim): Bebek ve çocuklarda pupillanın beyaz görülmesi genel olarak lökokori adını alır ciddi bir araştırma ile ayırıcı tanı yapılamsını gerektirir.
Retinoblastom katarakt retina dekolmanı şiddetli arka uveit prematür retinopatisi persistan hiperplastik primer vitreus retinal displazi Coats hastalığı gibi patolojiler lökokoriye yol açabilir. Bunların arasında en önemlisi bebeklerde en sık malign göz içi tümörü retinoblastomdur.
Proptozis: Gözün öne doğru yer değiştirmesi şeklinde bir görünüm rabdomyosarkom orbital sellülit orbita psödotümörü optik sinir gliomu retrobulber kanama nöroblastom lenfoproliferatif hastalıklar düşündürmelidir.
PEDİATRİK OFTALMOLOJİ
Doç Dr Süheyla Köse
SEMPTOMATOLOJİ


Ynt: Çocukluk Çağı Göz Hastalıkları By: MizantRopi Date: August 06, 2011, 05:13:16 PM
Teşekkürler.
Doğuştan göz rahatsızlığının bir tedavisi var şükür.

SiteMap - İmode - Wap2