Arşiv Anasayfa Diyet
Sayfalar: 1
Vejetaryen Olmak Kalp Hastalığı Önler Mi By: Azeri_Güzeli Date: March 13, 2011, 07:16:57 PM
Soru: Annemin kalp hastalığı var ve kardiyolog benim de hastalığa yakalanma riskini düşürmem için vejetaryan olmamı önerdi. Önerisini dinledim ve yakın geçmişte lacto-ovo vejeteryan beslenmeye döndüm. Bu beslenme tarzı kalp hastalığını engellemeye yardımcı olur mu? Gereken tğm besinleri aldığıma nasıl emin olabilirim? Cevap: Kalp hastalığı zorunlu olarak etten kaynaklanmaz, daha çok beslenmenize kattığı yağdan kaynaklanabilir.Gıdalardaki yağ, özellikle de doymuş yağ, kalp hastalığının temel suçlusudur. Kolesterol ise bazı genetik yatkınlık taşıyan bireyler dışında o denli büyük kaygı değildir.

Süt ürünleri ve yumurta büyük ölçüde kolesterol ve doymuş yağ içerirler. Lacto-ovo vejeteryanların et yiyen bir kimseye oranla kalp hastalığı riski fazladır; eğer bu kişi çokça tam yağlı peynir, birkaç yumurta ve kaymaklı süt tüketiyorsa ve eğer et yiyen kimse sadece yağsız kırmızı et veya tavuk yiyor ve omega 3 yağ asitlerince zengin balıkları beslenmesine dahil ediyorsa...Diğer bir deyişle, sadece lacto-ovo vejeteryana dönüşmek kalp hastalığı riskini azaltmaz. Etkili olan bir vejeteryan olarak ne yediğindir.

Aynı zamanda şunu da önermeliyim ki eğer istemiyorsanız eti beslenmenizden tamamen çıkarmak durumunda değilsiniz. Kendinizi ince, sığır etine alıştırır; yağı pişirmeden ayırır; sadece beyaz et, derisiz kümes hayvanı ve haftada bir ya da iki balık yemeği yerseniz, beslenmenize çok olumlu bir katkıda bulunmuş olacaksınız.

Yağ ve kolesterolu en düşük bazı etler: derisi alınmış ızgara diyet hindi eti, derisi alınmış diyet tavuk eti, ızgara gevrek domuz filetosu ve şişman sığırın gözü.
Ancak vejeteryan olmakta kararlıysanız, yağsız veya az yağlı süt, yağsız yoğurt ve az yağlı peynirler gibi düşük yağlı ya da yağsız süt ürünlerini tercih etmeli ve beslenmenizdeki yumurta sarısının sayısını sınırlandırmalısınız. Yemeklerinizde tam tahıllar,baklagiller, meyve ve sebzelerin miktarını arttırın ve tükettiğiniz kalorilerin %30’dan fazlasının yağdan olmamasına ve bunun da sadece %10’unun doymuş yağdan olmasına dikkat edin.

Seçilen yağ, yediğiniz takdirde, doymamış yağ olmalıdır (monounsaturated). Doymamış yağlar doymuş yağların yerini aldığında kötü kolesterolü (LDL) düşürür ve bunu yaparken iyi kolesterole etki etmez. Doymamış yağ yerfıstığında ve zeytinyağında bulunur. Yerfıstığı ezmesi ve diğer fındık ezmeleri de beslenmenize sınırlı bir ölçüde katılmalıdır çünkü taşıdıkları yağ çoğunlukla doymamıştır.

Sue Gilbert, Beslenem Uzmanı

SiteMap - İmode - Wap2