Arşiv Anasayfa Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
Sayfalar: 1
Gökbilim Görüntüsü By: halimsat Date: November 09, 2010, 08:51:48 PM
12 Şubat 2009
Burçlar Işığı Samanyolu'na Karşı








Dünya'yı Sıyırıp Geçen Göktaşı : 1972 Yılında Gündüz Gorülen Büyük Ateştopu





25 Mart 2009
Dış Güneş Sisteminden Orcus

Katkı Sağlayanlar : M. Brown (Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü), C. Trujillo (Gemini Gözlemevi), D. Rabinowitz (Yale Üniversitesi), Samuel Oschin Teleskobu

Açıklama : Dış güneş sisteminde yer alan yeni keşfedilmiş bir nesne, Plüton'un zıttı gibi hareket etmektedir. 2004 yılında keşfedilen 90482 Orcus her ne kadar Kuiper Kuşağı'nda bilinen en büyük nesnelerden biri olsa da, yine de Plüton'dan biraz daha küçüktür. Bir gün Orcus da Plüton gibi Uluslararası Gökbilim Birliği (IAU) tarafından verilen "cüce gezegen" unvanını alabilir. Orcus ve Plüton benzer yörüngelere sahip; her ikisinin de Güneş'e en yakın ve en uzak oldukları mesafeler hemen hemen aynı ve her ikisi de birbirine benzeyen elips yörüngelerde dolanıyor. Ayrıca her ikisinin yörünge elipsleri de diğer gezegenlerin yörünge elipslerine doğru kabaca aynı açıyla eğik durumda. Neptün'ün büyük kütlesi, ikisinin de her üç Neptün yörüngesinde bir Güneş etrafında iki defa dolanmasına neden oluyor. Bütün bunlara rağmen Orcus Plüton'un zıttı gibi; çünkü her iki nesne de birbirlerine göre her zaman güneş sisteminin iki ayrı ucunda yer alıyor. Orcus, yukarıda yer alan keşif fotoğraflarının merkezine yakın bir konumda, yukarıdan aşağıya doğru hafifçe kayan bir nokta olarak görülebiliyor. Orcus'un kaşifleri, nesnenin yeni keşfedilen uydusuna bir isim bulabilmek için önümüzdeki hafta sonuna kadar sizlerden yardım bekliyorlar.


SOHO'dan Meşhur Bir Güneş Fışkırması





Katkı Sağlayanlar : Mor Ötesi Sınırında Görüntüleme Teleskobu (EIT) - Güneş ve Güneş Balonu Gözlemevi (SOHO) Birliği, Avrupa Uzay Dairesi (ESA), ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)


Açıklama : Güneşimize neler olmuş böyle? Görkemli ama pek de olağanüstü olmayan bir güneş fışkırması ile gösteriş yapıyor. Güneş fışkırması, Güneş'in manyetik alanı ile Güneş yüzeyi üzerinde tutulan gazlardan oluşan bir buluttur. NASA'nın Güneş yörüngesinde bulunan SOHO uzay aracı, 2004 yılında yüzey üzerinde süzülen etkileyici büyüklükte bir fışkırma görüntüledi. Süzülmekte olan ve altına Dünya'nın rahatlıkla sığabileceği sıcak bir gaz perdesinden oluşan bu fışkırma yukarıdaki resimde görülmektedir. Canlılığını kaybeden bir güneş fışkırması normalde yaklaşık bir ay sürer ve güneş sistemi içerisine sıcak gaz fırlatacak bir taçküre kütle atımı (TKA) şeklinde püskürebilir. Her ne kadar bir şekilde Güneş'in değişen manyetik alanı ile bağlantılı olsa da, bir güneş fışkırmasını yaratan ve devamını sağlayan enerji mekanizması halen bir araştırma konusudur.

Ynt: Gökbilim Görüntüsü By: Mavi_Kiyamet Date: November 10, 2010, 04:35:03 PM
harika görünüyor Gülmek :) tesekkürLer
Ynt: Gökbilim Görüntüsü By: TwiLight Date: November 11, 2010, 11:23:07 PM
Bilgiler için Teşekkürler
Ynt: Gökbilim Görüntüsü By: By.CeZa Date: November 21, 2010, 04:02:37 PM
Konular birleştirilmiştir.
Ynt: Gökbilim Görüntüsü By: Doktor Ahmet Date: November 21, 2010, 05:14:01 PM
teşekkürler

SiteMap - İmode - Wap2