Arşiv Anasayfa Hayvanlar Alemi
Sayfalar: 1
Yumurtlayan Memeliler By: *blue* Date: July 18, 2010, 06:53:58 PM
Dünya üzerinde bilinen iki tür yumurtlayan memeli bulunmaktadır. Bunlar Monotremler adı verilen ornitorenk (Ormithorhynchus anatinus) ve ekidnadır (Tachyglossus aculeatus). Bu canlılar sürüngenlerle kimi ortak özellikler taşırlar; onlar gibi küçük yumurtalar meydana getirirler. Kürkle kaplı bir vücutlarının olması, sıcak kanlı (sabit vücut sıcaklıklı) olmaları ve yavrularını sütle beslemeleri ise memelilerle paylaştıkları ortak özeliklerdir. Bu yüzden bu canlılar yumurtlayan memeliler olarak adlandırılırlar.

Monotremler her ne kadar süt üretseler de meme uçlarına sahip değildirler. Bunun yerine süt annenin göbeğinde bulunan özelleşmiş bezlerden salgılanır. Yavru annesini burnuyla dürterek sütün salgılanması için uyarır ve gelen sütü annesinin kürkünün ve göbeğinin üzerinden yalayarak beslenir.

Ornitotrenkler bahar aylarında çüftleşirler. Yumurtlama, kuluçka evresi, ve yumurtadan çıkma, uzun ve dolambaçlı oyuk yuvanın sonunda gerçekleşir. Bu yuvalar genellikle 5-10 m olmakla birlikte, 30 metreye kadar olanlarına da rastlanmıştır. Anne, yumurtları sıcak tutmak için vücuduyla sarar.
Dişiler döllenmeden yaklaşık 7-14 gün sonar yumurtlarlar. Yavrular 4 -5 ay içinde olgunlaşır.

Ornitorenk dünya üzerindeki en garip canlılardan biridir.

Ornitorenk nasıl bir hayvandır? Gagası ne işe yarar?

Ornitorenk veya Platypus (Ornithorhynchus anatinus), ördeğinkine benzeyen bir gagası ve perdeli ayakları olan, kunduz gibi yassı kuyruklu bir omurgalı hayvandır. Memeliler gibi kürklüdür. Sürüngenler gibi yumurtlar, fakat bir memeli gibi yavrularını emzirir. Bu yüzden, evrimsel açıdan sınıflar arası bir geçiş formu olarak tanımlanır.

İlk bakışta ornitorenk gagasının ördek gagasıyla aynı olduğu kanısına kolayca varılabilir. Ancak, ördek gagası sert ve nasırlaşmışken, ornitorenkinki yumuşak ve elastiktir. Ayrıca ornitorenk gagasında bir çok sinir bulunur. Ornitorenk, gagasını çamurda yiyecek bulmak için kullanır. Bir ornitorenk ayda 12500 solucan yiyebilir.



Ekidna, ornitorenkten daha kısa bir gagaya sahiptir. Ekidna, dikenli karınca yiyen olarak da bilinir çünkü bu hayvanın ana besinini karıncalar oluşturur. Ekidnalar kışın sonlarında çiftleşirler. Dişiler yaklaşık 14 gün içinde bir yumurta bırakırlar. Bu yumurta genellikle 10 gün içinde çatlar ve yavru 12-14 hafta boyunca annenin vücudundaki bir kesede taşınır. Ekidnalarda ebeveynlerin yavru bakımı hakkında çok ayrıntılı bilgi sahibi olmasak da annenin yavrulara, yavrular keseden çıktıktan sonra, 7- 8 ay boyunca bakar.

Ynt: Yumurtlayan Memeliler By: dark rhyme Date: July 30, 2010, 11:29:59 PM
bilgiler için teşekkürler
Ynt: Yumurtlayan Memeliler By: *blue* Date: July 31, 2010, 07:06:48 PM
ricaa
Ynt: Yumurtlayan Memeliler By: StyLeLife[Rap] Date: August 02, 2010, 01:49:42 AM
TeşekkürLer (:
Ynt: Yumurtlayan Memeliler By: *blue* Date: August 02, 2010, 03:29:19 AM
rica..
Ynt: Yumurtlayan Memeliler By: elze Date: August 06, 2011, 04:56:04 PM
hem memeli hemde yumurtlayan kelimesini ilk defa yanyana görüyorum..paylaşım için teşekkürLer.. Gülmek :)

SiteMap - İmode - Wap2