Arşiv Anasayfa Fotoğrafçılık
Sayfalar: 1
Fotoğraf Çekmenin Püf NoktaLarı... By: xxRuzqaRxx Date: March 21, 2008, 11:45:52 PM
SADE BİR ARKA PLAN KULLANIN


Sade bir arka plan fotoğrafını çektiğiniz objenin daha iyi görüntülenmesini sağlar. Makinenizin vizöründen bakarken çektiğiniz objenin çevresini inceleyin. En sevdiğiniz yeğeninizin kafasından çıkan antenler, kulaklarından sarkan arabalar olmaması için özen gösterin.


DIŞ MEKANDA FLAŞ KULLANIN



Parlak gün ışığı yüzde istenmeyen derin gölgeler oluşturabilir. Yüzü aydınlatmak için flaş kullanarak gölgeleri yok edin. Güneşli havalarda insan resmi çekerken flaşınızı açmayı unutmayın. Dolgu flaşı (fill-flash) modunu ya da tam flaş (full-flash) modunu seçebilirsiniz. Fotoğrafını çektiğiniz kişi en fazla 1,5 metre uzaklıktaysa dolgu flaşı, daha uzaktaysa tam flaş modu gerekebilir. Dijital bir fotoğraf makinesiyle sonuçları incelemek için fotoğraf görüntüleme panelini (LCD ekran) kullanın.

Bulutlu günlerde varsa sürekli flaş modunu seçin. Flaş insanların yüzünü aydınlatır ve yüz hatlarının öne çıkmasını sağlar. Bulutlu günlerin hafif ışığı bazen hoş sonuçlar verebildiğinden, flaşsız olarak da fotoğraf çekmeyi deneyin.


DAHA YAKINA GİDİN



Fotoğrafını çektiğiniz nesne arabadan daha küçük bir objeyse, deklanşöre basmadan bir, iki adım yaklaşıp zoom kullanın. Amacınız fotoğraf karesini fotoğrafını çektiğiniz objeyle doldurmak olmalı. Yakın çekimle, kalkmış bir kaş ya da serpiştirilmiş çiller gibi anlam katacak ifadeler yakalayabilirsiniz.

Ancak fazla yakına giderseniz fotoğrafınız bulanıklaşır. Çoğu fotoğraf makinesinin en yakın odak mesafesi yaklaşık 90 cm ya da makinenizden bir adım uzaklıktadır. Fotoğraf makinenizin en yakın odak mesafesinden (emin olmak için makinenizin kullanım kılavuzuna bakın) daha yakına giderseniz fotoğraf bulanık çıkar.


FOTOĞRAFINI ÇEKTİĞİNİZ OBJEYİ TAM ORTALAMAYIN



Sahnenin tam ortası, gösteri yapan kişi için bulunmaz bir yerdir. Ancak, fotoğraf karenizin tam ortası için aynı şeyi söylemek doğru değil. Çektiğiniz nesneyi fotoğraf karesinin tam ortasından hafif yana kaydırarak, fotoğrafınıza hayat verin. Vizörünüzde karelerden oluşan bir oyun tahtası olduğunu varsayın. Şimdi fotoğrafını çektiğiniz nesneyi tahtadaki karelerden birine yerleştirin.

Otomatik odaklı bir fotoğraf makineniz varsa, bu tür makinelerin çoğu vizörün ortasında bulunan nesneye odaklanacağından, odağı kilitlemeniz gerekir.


ODAĞI KİLİTLEYİN


Çektiğiniz obje, fotoğrafın tam ortasında değilse net bir fotoğraf elde edebilmek için odağı kilitlemeniz gerekir. Otomatik odaklı fotoğraf makinelerinin çoğu fotoğrafın merkezinde ne varsa ona odaklanır. Ancak fotoğraf kalitesini artırmak için çoğu zaman çektiğiniz nesneyi tam ortadan hafif yana kaydırmanız gerekir. Bulanık bir fotoğraf çekmek istemiyorsanız, önce çektiğiniz nesne tam ortadayken odağı kilitlemeli, ardından da nesne ortadan yana kayacak şekilde kompozisyonu değiştirmelisiniz.

Odağı genellikle üç adımda kilitleyebilirsiniz. Önce, nesneyi tam ortaya yerleştirin ve deklanşörü yarım basılı halde tutun. İkinci olarak, deklanşör hala yarım basılı halde makinenizi oynatarak nesneyi ortadan yana kaydırın. Üçüncü ve son olarak, fotoğrafı çekmek için deklanşöre tam olarak basın.


FLAŞINIZIN ETKİ MESAFESİNİ ÖĞRENİN




Flaş kullanılırken yapılan en yaygın hata flaşın etki mesafesi dışındaki nesneleri çekmektir. Bu neden yanlış? Flaş etki mesafesinin uzağından çekilen fotoğraflar karanlık olacağı için bu yanlıştır. Birçok fotoğraf makinesinde maksimum flaş etki mesafesi 4,5 metreden (yaklaşık 5 adım) daha kısadır.

Sizin makinenizin flaş etki mesafesi nedir? Makinenizin kullanım kılavuzuna bakın. Bulamadınız mı? O zaman işi şansa bırakmayın. Çekeceğiniz nesneden 3 metreden daha fazla uzaklaşmayın.


IŞIĞA DİKKAT EDİN




Fotoğrafını çektiğiniz nesneden sonra fotoğrafın en önemli öğesi ışıktır. Işık çektiğiniz fotoğraftaki her şeyin görünümünü etkiler. Anneannenizi çekerken, yandan vuran parlak gün ışığı kırışıklıkları belirginleştirir. Oysa bulutlu bir günün loş ışığı aynı kırışıklıkları gizler.

Çektiğiniz nesne üzerine fazla ışık düşmesini istemiyor musunuz? O halde ya kendiniz yer değiştirin ya da çektiğiniz nesnenin yerini değiştirin. Manzara fotoğrafı çekerken, ışığın kavuniçine çaldığı ve tüm arazi boyunca uzanıp gittiği sabahın erken ya da akşamın geç saatlerini deneyin.


BİRKAÇ DİKEY RESİM ÇEKİN




Fotoğraf makineniz dikey duramıyor mu? Dikey fotoğraf çekmek için yana doğru hiç yatırmadıysanız elbette duramaz. Dikey bir fotoğrafta her tür nesne daha iyi görünür. Sarp kayalar üzerindeki bir fenerden Eiffel Kulesine, bebek havuzunda zıplayıp duran 4 yaşındaki yeğeninize kadar her şey. O halde bundan sonraki denemenizde fotoğraf makinenizi yana yatırıp dikey bir iki resim çekmeye özen gösterin.


YÖNETMEN GİBİ DÜŞÜNÜN



Fotoğraf çekerken denetim sizde olsun; fotoğrafların kalitesinin ne kadar arttığını siz de görün. Yalnızca bir fotoğrafçı gibi değil bir film yönetmeni gibi hareket edin. Film yönetmeni her şeyi kontrolünde tutan kişidir. Yer seçimini yönetmen yapar: “Herkes arka bahçeye çıksın.” Aksesuarları yönetmen seçer: “Kızlar, pembe gözlüklerinizi takın.” İnsanları yönetmen organize eder: “Şimdi biraz daha yaklaş ve kameraya doğru eğil.”
Ynt: Fotoğraf Çekmenin Püf NoktaLarı... By: BbuSHhHeE Date: March 21, 2008, 11:46:55 PM
bilqiler için tşkler
Ynt: Fotoğraf Çekmenin Püf NoktaLarı... By: By.CeZa Date: March 21, 2008, 11:48:09 PM
yönetmek fotoğrafı istediğiniz yöne kendiniz yönetin.. Göz Kırp.
Ynt: Fotoğraf Çekmenin Püf NoktaLarı... By: sevgi_L Date: March 22, 2008, 12:02:08 AM
cem sana mı kaldı fotoğrafçılık işleri... yandık oğlum yandık ......
Ynt: Fotoğraf Çekmenin Püf NoktaLarı... By: xxRuzqaRxx Date: March 22, 2008, 12:40:11 AM
: sevgi_L  March 22, 2008, 12:02:08 AM
cem sana mı kaldı fotoğrafçılık işleri... yandık oğlum yandık ......

şimdi her işi yapıyorum die kıskanma beni Zuhahaha
Ynt: Fotoğraf Çekmenin Püf NoktaLarı... By: LadyEsmer Date: April 16, 2008, 06:54:38 PM
Paylasim icin saol.... emegine saglik
Ynt: Fotoğraf Çekmenin Püf Noktaları... By: [B][R][N] Date: July 27, 2009, 03:21:07 AM
Güzel Bilgiler, Teşekkürler.
Ynt: Fotoğraf Çekmenin Püf Noktaları... By: CeRos Date: July 27, 2009, 03:24:42 AM
Teşekkürler Gülmek :)
Ynt: Fotoğraf Çekmenin Püf Noktaları... By: [SweeT-WitcH] Date: August 10, 2009, 04:11:07 PM
teşekkürLer gerekLi biLgiLer
Ynt: Fotoğraf Çekmenin Püf Noktaları... By: DeLy* Date: September 08, 2009, 09:30:36 PM
BiLgiLer İçin TeşekkürLer.
Ynt: Fotoğraf Çekmenin Püf Noktaları... By: dreamily Date: October 05, 2009, 07:24:39 PM
bilgiler için sağol
Ynt: Fotoğraf Çekmenin Püf Noktaları... By: tripkolicc43 Date: October 06, 2009, 01:08:33 AM
BiLgiLer İçin TeşekkürLer.
Ynt: Fotoğraf Çekmenin Püf Noktaları... By: PnR_Sz Date: November 03, 2009, 11:11:29 PM
Bilgiler İçin Teşekkürler.
Ynt: Fotoğraf Çekmenin Püf Noktaları... By: Doktor Ahmet Date: July 21, 2010, 01:25:47 PM
değerli bilgiler için teşekkürler

SiteMap - İmode - Wap2