Arşiv Anasayfa Hayvanlar Alemi
Sayfalar: 1
Dünyanın En Büyük Agzı Bakın Nasıl Temizleniyor? By: Mavi_Kiyamet Date: May 30, 2010, 01:01:50 AM

Açtığında bir metreye yakın dev ağzında jilet gibi keskin 44 dişi bulunan su aygırlarının dişleri özel bir yöntemle temizleniyor.



Su aygırı Nil aygırı olarak da bilinir su aygırıgiller familyasından çok büyük memeli bir otobur hayvan. Bu familyanın diğer türü ormanda yaşayan cüce su aygırıdır.



Yetişkin bir su aygırının omuz yüksekliği 1.50 m vücudu 4.50 m uzunluğundadır ki bundan gövdeye basık kuyruk 50 cm pay alır. Su aygırı 2700 ile 4500 kg ağırlığındadır. Böylelikle gergedanlarla birlikte fillerden sonraki en büyük ikinci kara hayvanı konusunda rekabet halindedir. Bir su aygırı belli durumlarda saatte azami 48 km/sa. hıza ulaşabilir.



Su aygırının kafası çok büyük geniş basık ve 450 kg'a kadar ulaşan ağırlıktadır. Kulaklar gözler ve burun delikleri kafa profilinde oldukça yükselmiştir. Böylelikle hayvan su yüzeyinin alltında yüzer ya da dinlenirken sadece bu organlar sudan yükselirler.



Su aygırlarının 44 dişi vardır. Her iki yanda da 3 kesici diş bir köpek dişi dört öğütücü azı ve üç azı dişi bulunur. Alt çenedeki kesici dişler hemen hemen domuzlardaki gibi yatay dururlar ve devasa bir tehdit oluştururlar. Yukarıdaki köpek dişlerine karşı işleyip karşılıklı birbirlerini keskinleştirerek tehlikeli bir silah olurlar. İşte bu dişleri yüksek hızı ve iri cüssesi sayesinde su aygırı Afrika'nın beş büyüklerinden beşincisidir.



Kısa bacakları üzerindeki fıçı şeklindeki gövdesi hemen hemen çıplaktır. Gri-siyah deri rengi deri çizgilerinde ve göz kulak bölgesi çevresinde pembeleşir.



Erkekler birbirlerine karşı kontrol alanlarını sert şekilde savunurlar. Birbirleriyle rekabet eden erkekler hatta ölümle de bitebilen ağır kavgalar yaparlar.



Su aygırları suda bir hayata çok iyi uyum sağlamışlardır. Karada terleme suretiyle çok su kaybederken çok hızlı güneş yanığı olurlar. Suyun ve güneşin etkilerinden uyarıldıklarında kuvvetli bir şekilde salgılanan pembe rengi sümüksü bir salgı ile korunurlar. Suyun altına sıkça burun deliklerinin üstüne kadar dalarlar. Bu delikler kapandığından su aygırı rahatça 10 dakika su altında kalabilir. Su aygırları hayatlarını su içinde geçirselerde esasında kötü yüzücüdürler. Çoğunlukla akarsuyun zemininde yürür ya da kendilerini suya taşıtırlar.



Genelde geceleri karaya çıkarlar ve düzlüklerdeki otları yerler. Günlük bitki ihtiyacı 50 Kg tutar. Yavaş akan nehirlerin yakınında bulunan yeşil düz çimleri hatırlatan alanlar su aygırlarının otlak alanlarıdır. Bu otlaklara ulaşmak için yine de günlük beş ile on kilometrelik mesafeyi geride bırakırlar.



Uzun bir süredir havyanat bahçelerinin vazgeçilmez türlerinden birisi olan su aygırları özel bir bakım ister. Hergün günlük ihtiyacı olan 50 kilo ot yanında yaz kış vücut sıcaklığına uygun derece su bulundurmak gerekir. Su aygırlarının diş bakımı dev yer fırçalarıyla yapılır. Bu fırçalarla su aygırlarının ağızları tıpkı diş fırçalar gibi temizlenir. Bunun için özel görevliler bulunur.



İŞTE O DİŞ TEMİZLEME VE SU AYGIRLARININ BİRBİRİNDEN İLGİNÇ GÖRÜNTÜLERİ..




























Ynt: Dünyanın En Büyük Agzı Bakın Nasıl Temizleniyor? By: dark rhyme Date: July 31, 2010, 01:27:11 PM
hay maşaLLah ağıza bak xD
Ynt: Dünyanın En Büyük Agzı Bakın Nasıl Temizleniyor? By: rap_06_unzel Date: July 31, 2010, 03:29:38 PM
ıyk bu neya çok büyük Gülmek :)
Ynt: Dünyanın En Büyük Agzı Bakın Nasıl Temizleniyor? By: StyLeLife[Rap] Date: August 02, 2010, 01:56:36 AM
Ürkütücü Agza Bak ya Zuhahaha

SiteMap - İmode - Wap2