Arşiv Anasayfa Dini Hikayeler
Sayfalar: 1
Türbe Ziyareti Şirk Koşmaktır By: Mavi_Kiyamet Date: May 26, 2010, 05:29:48 AM
Mezar yaptırmayan evlat daha hayırlıdır. Böyle diyor Profesör Doktor Süleyman Ateş… Peki mezar ziyaretleri doğru mu? Mezarın mermerle çevrilmesinin dini açıdan sakıncası ne? Türbelere akın eden onbinler günah mı işliyor? İşte mezar ve türbeler konusunda yanlış bildiklerimiz…
Türkiye'de ibadetin arasına karışan en fazla hurafe mezar ve türbe konusunda karşımıza çıkıyor. Mezar yaptırmayan evlat “hayırsız” ilan ediliyor her bayramda mezarlık ziyaretleri zorunluluk olarak dayatılıyor.

Peki bunlar doğru mu? İşte din alimlerinin görüşleri.


MEZARI TÜRBE YAPMAK BİDAT

Prof. Dr. Nadim Macit (Gazi Ünv. İlahiyat Fakültesi Dekanı)
Dinde mezar vardır. Vefat eden bir insanın yerini belirleme açısından mütevazı olarak yapılır. Bizim kültürümüzde de vardır. Ölüye saygının işareti gereği olarak yakını ölen kişinin yerini belirler.

Bidat olan mezarları büyük masraflarla türbe haline getirmek ölülerin ruhlarından faydalanmaya kalkışmaktır. Kuran’ın ifadesi ile ölülere tapınmak şeklinde eylem biçimine dönüşen hareketler hem bidat hem de Kuran nazarında defedilmiş bir davranıştır.

Büyük masraflarla yapılan şeylerin dinde yeri yoktur. Mezarlığın güzel korunması ve nerede kimin olduğunun belli olmasında sakınca yoktur. Ama ciddi masraflarla türbevari yapılanlar ne saygıdan ne de hayırlı evlatlıktandır. Dinimizde böyle bir şey yoktur. Bunlar toplum nezdinde abartılmıştır. Bu işin bir de ekonomik rant ayağı vardır.



ÖLÜM KORKUSU GÖSTERİŞLİ MEZAR YAPTIRIYOR

Prof. Dr. Salih Akdemir (Ankara Ünv. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi)
İnsanlar ölümden özellikle ölüm ötesinde ne var ne yok bilmediğinden korkuyor. Dolayısıyla pek çok yerde özellikle Avrupa’da mezarlıklar büyük bir özenle yapılıyor. Bizde de güzel mezarlıklar var. Şimdi aile mezarlıkları yaptırıyorlardı. Buna da hakları var. Garibanın fakirin mezarı hemen kayboluyor. Üzerine başka mezarlar yapılıyor. Ama bana sorarsanız bunların hiç gereği yok. Orada sadece bir dikilitaş.

Önemli olan insan için öldükten sonra bu dünyada yaptıkları. Bununla hesaba çekilecek. Mezarlığı olup olmaması hiç önemli değil.

GÜZEL MEZARIN ÖTE ALEME FAYDASI YOK
İstanbul’da Osmanlı döneminde bir mezar kastı vardı. Devlet erkanı olarak padişahların sadrazamların mezarları farklı olurdu. Osmanlı mezarlarının dili vardı. Mezar taşlarından ölen kişinin statüsü ile ilgili bilgi alınıyordu

Esas olarak dinde bunların yeri yoktur. Mezarların kişiye değer kazandırması söz konusu değildir. Mezar istediği kadar güzel olsun yarar sağlamaz. Önemli olan insan için öldükten sonra bu dünyada yaptıkları. Bununla hesaba çekilecek. Mezarlığı olup olmaması hiç önemli değil.


HER DERDE DEVA TÜRBELER

Türkiye’de türbeler konusunda yıllardır değişmeyen bir resim yansıyor. ÖSS’den tutun da evliliğe kısırlıktan ev sahibi olmaya kadar her ihtiyaca cevap veren türbeler mevcut… İstanbul’un her tepesinde binlerce kişiyle dolup taşan bir türbe yatır mutlaka bulunuyor. Kimine adak kesiliyor kimine çaput bağlanıyor kimine sadece bir dua etmek yetiyor.

Peki “aracıyı” reddeden İslam dininde mukaddes sayılan bu kişilerin mezarlarını ziyaret edip onlardan medet ummak ne kadar doğru?Derdine çare arayanlar bilmeden Allah’a şirk koşmak gibi büyük bir günaha mı giriyorlar? İşte alimlerin türbe ziyaretlerine bakışı;

BU Allah’A ŞİRK KOŞMAKTIR

Prof. Dr. Nadim Macit
Ülkemizde “veli” “evliya” adeta günahsız görünür kutsallık yüklenir ve ruhundan yararlanmaya çalışılır. Bu gibi şeyler Kuran’ın ruhuna aykırıdır. Gidip oralara çaput bağlama bundan yararlanma amacı onların kendi işimizi halledeceğini düşünmek Allah’tan istememiz gereken şeyleri veli dediğimiz kişileri aracı sokarak istemek tam anlamıyla şirktir Allah’a ortak koşmaktır.

HRİSTİYANLARDA DA VAR
Bu çok yaygındır. Bugün Türkiye’deki Hristiyan cemaatleri de bunları yapmaktadır. Müslümanların yanı sıra Hristiyan din adamlarının çeşitli azizlerin mezarına gidip şifa bekleyerek medet ummaları kaderimizle ilgili talepler de bulunmaları da eleştirilmesi gerekir. Onlarınkini görmezden gelmek iki yüzlülüktür.

ÖLÜDEN İSTEMEK DİNDEN ÇIKARIR

Prof. Dr. Salih Akdemir
Halkımız Hacı Bayram Veli gibi zatlara gidip medet umuyorlar. Allah’tan istemeyip de ölüden istemek belli bir çizgiden sonra dinden çıkartır.

Bazıları bu kişilerin ölmediğini ruhsal olarak hayatta olduklarını ve yardım edeceklerini düşünüyorlar. Kişi doğrudan doğruya Allah’tan istemelidir. Bunun dışında başka bir yol da olmamalıdır.

GÜNAHIN EN BÜYÜĞÜ; ŞİRK
Allah yerine başkasından istemek dinsizlik şirk denilen en büyük suçu oluşturur. Aracı koymak kesinlikle bir şirktir. Allah ile kişinin arasına kimse giremez. Suudi Arabistan bu nedenle kültürün gelişmediği yerlerde bu tür yerlere aşırı bağlılık olunca dümdüz yapıyorlar mezarları. Hatta toplu mezar yapıyorlar. Bazı İslam ülkeleri buna karşı çıkıyorlar. Her iki şekilde de ifrata gitmemek gerekir.


BU PUTPERESTLİK OLURProf.Dr. Süleyman Ateş
Türkiye’de yapılan türbeler gelenektir. İran’a giderseniz orada türbeler puthane olmuştur. İnsanlar taşları öpüyor örtülere sarılıyor kendilerinden geçiyorlar. Bunlar putperestliktir

SiteMap - İmode - Wap2