Arşiv Anasayfa Sağlık
Sayfalar: 1
Selenyum Kaynakları – Selenyum Içeren Yiyecekler By: EternalSilance Date: May 15, 2010, 08:12:30 PM
Selenyum Nedir ? Selenyumun yararlarını anlamak için, önce selenyum hakkındaki gerçekleri anlamak önemlidir.

Selenyum toprakta bulunan bir iz elementtir ve iyi bir sağlığın korunması için küçük miktarlarda gereklidir. Birçok vücut işlevi için gereklidir ve hemen tüm hücrelerde fakat özellikle böbreklerde, karaciğerde, dalakta, testislerde ve pankreasta mevcuttur.

Selenyum DNA mıza zarar veren serbest radikallere karşı antioksidan olarak görev yapar. Kanser, kalp rahatsızlıkları ve hatta yaşlanma ile mücadelede yardımcı olmak üzere C ve E vitaminleriyle sıklıkla dâhil edilir. Viral enfeksiyonlarla mücadelede de kullanılır ve hatta AIDS/HIV in ilerlemesini yavaşlatabilir. Selenyum aynı zamanda normal karaciğer işlevini destekleyerek iyi sağlığa katkıda bulunur.

Selenyumun diğer yararları, kalp hastalıklarına karşı koruma, toksik minerallere karşı koruma ve alkol, sigara ve yağların etkilerini nötralize etmektir. Erkeklik gücünün arttırılmasına yardımcı olabilir ve aynı zamanda saçların, cildin ve gözlerin bakımında müdahil olur.

Selenyum E vitamini ile birlikte alındığında daha etkilidir.

Selenyum Kaynakları – Selenyum İçeren Yiyecekler
Selenyum İçeren Besinler Nelerdir? Selenyum minerali brezilya kestanesi, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve et gibi gıdalarda yer alır. Soğan, sarımsak, kırmızı biber de selenyum bulunan yiyecekler arasındadır. Yulaf ve esmer pirinç de önemli miktarda sağlayabilir fakat bu bazen yetiştikleri toprağın selenyum içeriğine bağlı olabilir.

Günlük Selenyum Miktarı Ne Kadardır?
Selenyum içeren gıdalar dışında selenyum takviyeleri de alabilirsiniz. Önerilen günlük doz erkekler için 70mcg ve kadınlar için 55mcg dir. Başlıca yararları sağlamak için 600mcg a kadar bir miktar alınabilir.

Selenyum eksikliği insanların çoğu günlük beslenmelerinden yeteri kadar aldıklarından nadirdir. Ancak, bu eksiklik sizde var ise belirtileri kas zayıflığı ve yorgunluğu içerir. Öte yandan çok fazla selenyum da mümkündür. Eğer selenyum takviyesi alıyorsanız, günde 600mcg yi aşmamayı unutmamalısınız. Selenyumda aşırı doz veya selenyum zehirlenmesi, ağız kokusu ile beraber depresyona, mide bulantısı ve kusmaya, sinirliliğe ve saç ve tırnak kaybına neden olabilir

SiteMap - İmode - Wap2